Sijoitusuutiset

Piensijoittajat panttaavat osinkoyhtiöiden ostoja – tässä syy

Marraskuussa osakekauppa hiljeni edelliskuusta kaikilla mittareilla niin yksityissijoittajien kuin koko Helsingin pörssinkin osalta.

Useimpina aiempina vuosina osinko-osakkeiden tankkaus on alkanut jo loppuvuonna, mutta nyt osakesäästötilin suosio näyttää lykkäävän erityisesti osinkoyhtiöiden ostoja, kertoo Nordnet tiedotteessaan.

Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien (Nordnet, Danske Bank, Nordea ja Pohjola) kautta tehtyjen osakekauppojen euromääräinen vaihto nousi marraskuussa edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta 19,0 prosenttia.

Koko Helsingin pörssin vaihto hiipui vuodentakaisesta marraskuusta 11,4 prosenttia. Online-välittäjien kauppamäärät laskivat edelliskuusta euroissa mitattuna 0,1 prosenttia. Koko pörssin osalta laskua muodostui lokakuun euromääräiseen aktiviteettiin verrattuna 29,6 prosenttia.

Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppojen kappalemäärät putosivat 10,7 prosenttia. Yksityissijoittajien kauppoja toteutettiin 9,6 prosenttia viime vuoden marraskuuta enemmän. Pörssin kappalemääräinen kaupankäyntiaktiviteetti hiipui viime kuusta 23,3 prosenttia.

Yksityissijoittajilla kappalemääräisen kaupankäyntitahdin osalta pudotusta kertyi lokakuusta 14,8 prosenttia Nordnetin säilyttäessä edelleen online-välittäjien suurimman osuuden, 6,88 prosenttia kauppojen lukumäärästä.

Osinkoyhtiöiden ostoja lykättiin osakesäästötilin kynnyksellä

Marraskuussa Nordnet mahdollisti osakesäästötilin avaamisen. Vuodenvaihteen jälkeen käyttöönotettavan tilin vaikutus markkinoille näyttää toistaiseksi rajoittuneen osinkoyhtiöiden ostamisen lykkääntymiseen normaalista vuosirytmistä.

Samaan aikaan on huomionarvoista, että marraskuun myydyimpien osakkeiden kärkiviisikkoon päätyi nimenomaan useita osinkopapereita, kuten Nordea, UPM-Kymmene ja Sampo. Näissä yhtiöissä omistusta on kevennetty mahdollisesti vain tilapäisesti. Moni hankkii osinkosijoituksensa todennäköisesti vasta tammikuussa uuteen tilimalliin, jonka sisällä tuotot kasvavat pitkällä ajalla verotehokkaasti korkoa korolle, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Suuryhtiökaksikko Wärtsilä ja Nokia veti marraskuussa Nordnetin suomalaisasiakkaiden ostovankkureita. Molempien yhtiöiden osakekurssit ovat viime viikkojen aikana olleet yleisindeksiä selvästi tuntuvammassa laskussa.

Wärtsilä ja Nokia eivät ole ilmeisimpiä osinkosijoituksia, joten kyseessä näyttää olevan kannanotto sen puolesta, että kaksikon heikkoja tulosraportteja seuranneet kurssilaskut olisivat näissä kohteissa lyöneet jo yli, sanoo Tuppurainen.

Pörssin listautumisikkuna on edelleen avoinna

Helsingin pörssin listautumismarkkina on ollut vilkkaampi jo muutaman vuoden ajan. Uuden tulokkaan Fodelian listautumisannista yksityissijoittajien tileille kirjatut osakkeet nostivat yhtiön jopa marraskuun kolmanneksi ostetuimmaksi osakkeeksi Nordnet Suomessa. Pörssin listautumisikkuna on siis edelleen avoinna kiinnostavan sijoittajatarinan omaaville yhtiöille, arvioi Tuppurainen.

Toisaalta marraskuussa myös yritysostotarjousten markkina kävi kuumilla kierroksilla Helsingin pörssissä. Ostotarjouksen kohdanneiden tai mahdollisen ostotarjouksen saamisesta kertoneiden yhtiöiden kolmikko Hoivatilat, Cramo ja Pihlajalinna päätyi kuukauden myydyimpien osakkeiden kärkikymmenikköön.

Myyntimääristä päätellen paremman ostotarjouksen tuovaan kilpakosijaan uskovat vähiten Hoivatiloja omistaneet yksityissijoittajat, analysoi Tuppurainen.

Nordnet Suomen 10 ostetuinta ja myydyintä osaketta – marraskuu 2019

Ostetuimmat osakkeet
YhtiöNetto-ostoarvo (EUR)
Wärtsilä            5 716 535
Nokia            4 481 442
Fodelia            4 330 545
Nokian Renkaat            2 760 566
Fortum            2 465 261
Neste            2 295 836
Basware            1 494 738
Outotec            1 416 559
Kojamo            1 133 445
Revenio Group               971 568
Myydyimmät osakkeet
YhtiöNettomyyntiarvo (EUR)
Hoivatilat                -6 550 016
Cramo                -4 238 478
Nordea                -4 196 794
UPM-Kymmene                -3 140 336
Sampo                -2 305 237
Metsä Board B                -2 058 577
SSAB B                -1 735 518
Stora Enso R                -1 625 714
YIT                -1 425 786
Pihlajalinna                -1 236 704
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös