Oma talous

Tee nämä 3 muutosta ja aloita uusi vuosi vahvempana kuin koskaan

Tee uudenvuodenlupaus, jota et riko.

Vuosi lähenee loppuaan ja on surullisen kuuluisten uudenvuodenlupausten aika. Moni aloittaa uuden vuoden päämäärätietoisesti, mutta valitettavan moni päätös rikotaan tammikuun keskivaiheilla. Ei kannata kuitenkaan lannistua lipsahduksesta, vaan jatkaa matkaa.

Uudenvuodenpäätökset ovat hyvä muistutus siitä, että elämän suuntaa voi muuttaa milloin vain. Tiede todistaa sen, että tapoja on vaikea, mutta ei mahdotonta, muuttaa. Erikoispsykologi Teemu Ollikainen kertoo HS:lle, että monella puuttuu päätöksiä tehdessään realistisuus ja tarkkuus.

Pelkkä päätöksen tekeminen ei ole tarpeeksi, vaan sen ohelle tarvitaan suunnitelmallisuutta. Itsensä kanssa voi tehdä esimerkiksi sopimuksen. James Clear ehdottaa kirjassaan Atomic Habits tekemään Habits contractin, jossa tehdään sopimus itsensä ja vaikka puolison kanssa uudesta päätöksestä ja mitä seurauksia sen rikkomisesta seuraa.

– Usein luotetaan vain aloitushetken rautaiseen motivaatioon. Sillä ei kuitenkaan saavuteta pitkäaikaisia tuloksia, Ollikainen täsmentää.

Aloita näillä kolmella muutoksella uusi vuosi entistä vahvempana.

1. Muuta äänensävyä, jolla puhut itsellesi

Itsesi kanssa käymät keskustelut vaikuttavat siihen, miltä sinusta tuntuu ja miten käyttäydyt. Valitettavan harva kuitenkaan kiinnittää huomiota äänensävyyn, jolla puhuu itselleen.

– Kuulostaako sisäinen puhe motivoivalta? Vai pikemminkin armeijalta tai koulukiusaamiselta? Ollikainen esittää.

Oletko kyllästynyt kuulemaan saman monologin joka päivä? Tässä muutamia muutoksia, jotka voit tehdä:

Muuta itsekritiikki myötätunnoksi. Itsesi haukkuminen ja vähättely estää sinua saavuttamasta täyttä potentiaaliasi. Kun huomaat olevasi epäystävällinen itsellesi, mieti miten puhuisit tässä tilanteessa luotettavalle ystävällesi; olisitko yhtä ilkeä? Tutkimukset osoittavat, että itselleen kannustavasti puhuminen kuin parhaalle ystävälle parantaa oloa.

Väitä vastaan. Meillä on tapana käydä läpi kaikki asiat, jotka voisivat mennä pieleen ennen uutta haastetta ja miksi epäonnistuminen on todennäköistä. Kun olet tehnyt tämän listan – väitä vastaan. Listaa, miten asiat voisivat mennä toiseen suuntaan sekä miten tulet onnistumaan ja menestymään. Negatiiviset ajatukset eivät ole tosiasioita ja voit kehittää näin toiveekkaamman näkökulman.

Heittäydy loogiseksi. Kun sinulla ei ole motivaatiota jatkaa, löydät tuhat ja sata tekosyytä luovuttamiseen. Pistä tekosyille loppu luettelemalla loogisia syitä, miksi sinun pitäisi jatkaa.

2. Luovu haitallisesta tavasta

Et tule saavuttamaan täyttä potentiaaliasi tässä maailmassa, jos et luovu haitallisista tavoista, jotka estävät menestystäsi.

Kuvittele urheilija, joka harjoittelee olympialaisia varten. Hän treenaa useita tunteja päivässä, syö terveellisesti ja työskentelee valmentajan kanssa voittaakseen kilpailun. Vaikka hän työskentelee lujasti, hän polttaa kaksi askia tupakkaa päivässä.

Kuulostaa nurinkuriselta, eikö? Sorrumme usein samaan tosielämässä. Harjoitamme kiitollisuutta, mutta säälimme itseämme, tai pyrimme kehittämään itseämme, mutta kadehdimme muiden ihmisten menestystä.

Vain yksikin haitallinen tapa voi pidätellä sinua. Päästä siis niistä irti. Tämä voi tarkoittaa vaikkapa tietyn ajattelutavan luopumisesta, kuten menneisyydessä elämisestä. Kun lopetat märehtimisen menneisyydessä, saat enemmän voimaa tähän hetkeen ja tulevaisuuteen.

Mitä enemmän hyviä tuloksia näet, sitä motivoituneempi olet työskentelemään tavoitteidesi eteen.

3. Mene epämukavuusalueelle

Jokaisella on ainakin yksi epämukava tunne, jota välttää tuntemasta. Tunne voi nolostuttaa tai aiheuttaa hämmennystä.

Monet ihmiset välttelevät esimerkiksi surua millä hinnalla hyvänsä. Nämä henkilöt saattavat turruttaa tunteensa katsomalla Netflixiä tai skrollaamalla sosiaalisen median tilejä tuntitolkulla. He tekevät kaikkensa välttääkseen surun tunteita.

Jotkut ihmiset taas välttelevät ahdistusta. He saattavat elää ainoastaan mukavuusalueellaan ja välttelevät kaikkea, mikä toisi epämukavia fyysisiä tai emotionaalisia ahdistuksen tunteita. Ehkä he ovat liian ujoja kutsumaan kollegan kahville tai liian ahdistuneita tarkistamaan budjettiaan tai tilitietojaan, vaikka näiden asioiden välttely aiheuttaa pitkällä aikavälillä enemmän ongelmia.

– Ihmiset hakeutuvat epämiellyttävyys-alueelle kehittyäkseen, oppiakseen ja osoittaakseen itselleen tai muille jotakin sekä voittaakseen pelkonsa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö, psykologian tohtori Esa Nord­ling Hyvä Terveys -sivustolla.

Hyvä uutinen on, että epämukavuutta pystyy käsittelemään. Jos altistat itseäsi hitaasti epämukavien asioiden pariin, huomaat että itse asiassa ne ovatkin ihan siedettäviä. Epämukavuus tässä hetkessä auttaa tuntemaan olon paljon paremmaksi tulevaisuudessa. Epämukavuus ja mukavuusalueen ulkopuolelle hakeutuminen ovatkin hyvän suorituksen edellytyksiä.

– Usein ahdistavina koetuissa tilanteissa opituista taidoista tulee vahvuuksia. Esimerkiksi monet sosiaalisia tilanteita jännittävät ovat huomanneet olevansa erinomaisia esiintyjiä tai julkisia puhujia.

Lähde: Inc.

Lue myös: 6 elämänoppia maailman menestyneimmiltä liikemiehiltä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös