Talouden trendit

Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Pelaamisen ongelmien ennaltaehkäisy on puutteellista, rahapelipaikkoja on karsittava

Suomessa olisi tarpeen ottaa käyttöön vastuullista pelaamista lisääviä työkaluja kuin monissa muissa maissa jo on.

KKV laati selvityksen siitä, millaisia vaihtoehtoja vastuullisen rahapelaamisen toteuttamiseen on ja millaisilla keinoilla Suomen rahapelijärjestelmän ja Veikkauksen vastuullisuutta voitaisiin lisätä.

KKV:n selvityksen perusteella rahapelaamisen ehkäisevät toimenpiteet ovat jääneet riittämättömiksi. Kansainväliset tutkimukset osoittavat, että tehokkaimpia keinoja ongelmien ennaltaehkäisyyn on puuttua pelien tarjontaan eli rajoittaa rahapelipaikkojen aukioloaikoja, määriä ja sijaintipaikkoja.

Selvityksen mukaan Suomessa on kuitenkin keskitytty ennemmin korjaamaan jo olemassa olevia pelihaittoja ja -ongelmia.

Pelihaittoja voidaan selvityksen mukaan ehkäistä myös erilaisilla pelaamisen hallinnan välineillä. Veikkaus tarjoaa pelaajille esimerkiksi työkaluja, joiden avulla he voivat rajoittaa etukäteen pelaamiseensa käyttämäänsä rahamäärää tai aikaa tai estää pelaamisen kokonaan. Raportin mukaan nämä välineet eivät kuitenkaan ole riittäviä vähentämään pelihaittoja.

Tarvitaan pelaamisen kattava tunnistautuminen

”Veikkauksen yksinoikeus järjestää rahapelejä perustuu siihen, että sen tehtävä on ehkäistä ja vähentää rahapelihaittoja. Siksi myös sen vastuullisuustoimenpiteiden pitäisi olla edistyksellisiä”, toteaa KKV:n tutkimuspäällikkö Anu Raijas.

Jotta pelaamisen hallinnan työkalut olisivat tehokkaita, Suomessa pitäisi olla käytössä kaiken rahapelaamisen kattava tunnistautuminen. Tunnistautuminen on tulossa pelipisteiden rahapeliautomaatteihin vuonna 2021, Veikkauksen pelisalit ovat kuitenkin jäämässä edelleen tunnistautumisen ulkopuolelle.

Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa tunnistautuminen on ollut pakollista kaikissa rahapeleissä jo useamman vuoden, selvityksessä muistutetaan.

Monissa maassa on käytössä myös kaiken rahapelaamisen kattava itsesulkurekisteri. Siihen liittymällä kansalainen voi estää itseltään kaiken luvallisen rahapelaamisen ja rahapelaamisen suoramarkkinoinnin määräajaksi tai lopullisesti. Suomessa tällaisen rekisterin perustaminen ei lainsäädäntösyistä ole tällä hetkellä mahdollista, selvityksessä todetaan.

Olemassa olevien rahapeliongelmien vähentämiseksi KKV suosittelee, että erilaisille kohderyhmille lisättäisiin viestintää rahapelien haitoista, keinoista hallita pelaamista ja tahoista, joista saa apua peliongelmiin.

KKV:n mielestä toimenpiteiden kehittämistä ei voi jättää vain Veikkauksen vastuulle, vaan tarvitaan yhteistyötä eri tahojen välillä. Lisäksi toimenpiteiden vaikutuksia pitää arvioida riippumaton taho, ei Veikkaus itse.

Pelaamisen valvontaa on kehitettävä

Aiemmin lokakuussa KKV selvitti rahapelaamisen järjestämisen, sääntelyn ja valvonnan vaihtoehtoja. Tuolloin tehdyn raportin mukaan rahapelaamisen haittojen ehkäisy edellyttää valvonnan keskittämistä ja tehostamista. Vasta tämän jälkeen kannattaa selvittää, onko suomalaisesta monopolijärjestelmästä tarpeen luopua.

Raportin mukaan lähes jokaisessa Euroopan maista on käytössä lisenssijärjestelmä tai sen ja monopolijärjestelmän yhdistelmä. Kaikkia rahapelejä koskeva monopoli on Euroopassa Suomen lisäksi ainoastaan Norjassa.

EU-lainsäädännön mukaan rahapelimonopoli on sallittu silloin, kun sen avulla voidaan tehokkaasti ehkäistä rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja. Rahapelituottojen käyttö yleishyödyllisiin tarkoituksiin ei kuitenkaan riitä oikeuttamaan monopolia. Rahapelimonopolia on myös EU:n vaatimuksesta valvottava tehokkaasti, johdonmukaisesti ja järjestelmällisesti.

Raportin mukaan Suomen rahapelijärjestelmän sääntely ei täytä tehokkaan valvonnan vaatimusta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös