Kela kertoo tiedotteessaan, että se on arvioinut uuden osakesäästötilin vaikutuksia eri etuuksiin. Osakkeet, tilillä olevat varat ja osinkotuotot otetaan huomioon samoin kuin muussakin osakesijoittamisessa.
Osakesäästötilit tulivat käyttöön vuoden 2020 alusta. Sen vuoksi Kelan on pitänyt arvioida uuden tilimuodon vaikutuksia eri etuuksien myöntämiseen. Kela kertoo nyt, että osakesäästötilille maksettavat osinkotulot huomioidaan tulona eläkkeensaajan asumistuessa, kotihoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen hoitolisässä, leskeneläkkeen täydennysmäärässä, perustoimeentulotuessa, työmarkkinatuessa ja yleisessä asumistuessa.
Sen sijaan opintotukeen osakesäästötili vaikuttaa vain, jos tili on voitolla ja sieltä nostetaan rahaa.
Opiskelija voi siis vaikuttaa voittojen nostamisen ajankohdalla siihen, minkä vuoden verotukseen sijoitustuotot tulevat. Jos osakesäästötili on tappiolla, tililtä nostettu raha ei vaikuta Kelan myöntämään opintotukeen. Menettely poikkeaa Kelan mukaan muista etuuksista siksi, että opintotuen tulovalvonnassa otetaan huomioon verotuspäätöksen mukaiset veronalaiset ansio- ja pääomatulot.
Oleellinen tieto osakesäästötilien avanneille Kela-etuuksien saajille on tämä: Osingot katsotaan tuloksi useimmissa etuuksissa silloin kun ne maksetaan osakesäästötilille, vaikka asiakas ei nostaisi osinkoja tililtä.
Osinkoja käsitellään Kelan mukaan siis samoin kuin arvo-osuustilin kautta tapahtuvassa sijoittamisessa.
Lisäksi eläkkeensaajan asumistuessa ja toimeentulotuessa otetaan omaisuutena huomioon osakkeet ja osakesäästötilillä olevat muut varat. Asiakkaan pitää ilmoittaa Kelaan etuuteen vaikuttavista tuloista ja varallisuudesta.
Osakesäästötili on pörssilistattujen osakkeiden kaupankäyntiin tarkoitettu tili, joka mahdollistaa kaupankäynnin kotimaisilla ja ulkomaisilla osakkeilla ilman välitöntä veroseuraamusta. Osakesäästötilin sisällä tehdyistä osakekaupoista ei siis tarvitse maksaa veroa. Vero maksetaan vasta, kun varoja nostetaan osakesäästötililtä. Toisin sanoen pääomaveroa ei mene vielä siinä vaiheessa, kun tilillä käydään arvopaperikauppa ja siitä syntyy myyntivoittoja.
Tilille saa siirtää enintään 50 000 euroa. Asiakas maksaa veroa sijoitusten tuotoista siinä vaiheessa, kun hän nostaa tililtä rahaa.
Asiakkaista kilpailee Suomessa nyt neljä toimijaa: Nordnet, Mandatum Life, Nordea ja Danske Bank.
Osakesäästötilin varat ja tuotot vaikuttavat eri Kela-etuuksiin seuraavasti:
Eläkkeensaajan asumistuki
Hakijan ja hänen avio- tai avopuolisonsa henkilökohtaiset korko- ja osinkotulot otetaan huomioon, jos ne yhteensä ylittävät 60 e/v. Omaisuutena otetaan huomioon osakkeet ja osakesäästötilillä olevat muut varat.
Kotihoidon tuki ja yksityisen hoidon tuen hoitolisä
Hakijan ja hänen avio- tai avopuolisonsa korko- ja osinkotulot, jos ne hakijalla tai puolisolla ylittävät vähintään 10 e/kk. Perheen tuloissa huomioidaan myös niiden lasten tulot, joista haetaan kotihoidon tukea tai yksityisen hoidon tukea.
Perustoimeentulotuki
Korko- ja osinkotulot ovat etuuteen vaikuttavaa tuloa. Lisäksi osakkeet ja osakesäästötilillä jo olevat muut varat lasketaan käytettävissä olevaksi varallisuudeksi, koska ne ovat helposti realisoitavissa eli muutettavissa rahaksi.
Työmarkkinatuki
Tuessa on tarveharkinta, jossa hakijan korko- ja osinkotulot huomioidaan tulona. Tarveharkinnassa voidaan ottaa huomioon myös sellaiset tulot, jotka on saatu muuna kuin työttömyysaikana. Toistuvat tulot jaetaan yleensä vuoden ajalle. Jos tulot ylittävät 311 e/kk, ne pienentävät työmarkkinatukea.
Yleisessä asumistuki
Korko- ja osinkotulot ovat etuuteen vaikuttavaa tuloa, jos ruokakunnan jäsenen henkilökohtaiset korko- ja osinkotulot yhteensä ylittävät 10,87 e/kk.
Viesti oli toki jäätävä mutta täysin odotettu: Kelan Ilpo Lahtinen on ottanut henkilökohtaiseksi missiokseen opiskelijoiden ja toimeentulotukiasiakkaiden kyykyttämisen.
Tämän jalon ristiretkensä Lahtinen aloitti jo vuosikymmen sitten päättäessään, että omaisuuden myyntivoitot kyllä vaikuttavat tulorajaan, mutta myyntitappiot puolestaan eivät. Päätös oli vastoin Verohallituksen kantaa ja perustui yksinomaan Lahtisen haluun rangaista opiskelijoita ja nimenomaan sijoittavia opiskelijoita.
Tämäkin osinkotulkinta on satavarmasti saman henkilön pöytään nuijima eikä Kelalla viranomaisena, verottajalla tai hallituksella ei ole asian kanssa mitään tekemistä. Viraston selän taakse ei tässä voi piiloutua, koska jokainen( no, joka toinen ainakin) opiskelija tietää, kuka tämän tappolinjan on masinoinut ja moni myös arvaa, miksi.
Hallitus(Sannan, Antin ja Juhan) puolestaan syyllistyi tiedon pimittämiseen, kun se Lahtisen kannan – ja henkilön – hyvin tuntien ei ajoissa varoittanut opiskelijoita osakesäästötilin tulevasta kohtelusta. Lahtiselle ja Kelalle hallituskaan tuskin mitään mahtaa, mutta ainakin vahinkoa olisi voinut pienentää sallimalla etf- ja muiden rahastoinstrumenttien käytön. Niin tuleekin jatkossa menetellä, jos osakesäästötilin halutaan yleistyvän tulevien veronmaksajien käytössä.
Moni on jättänyt koko tilin avaamatta poliittisten riskien pelossa. Niitäkin suurempi riski on kuitenkin itsevaltiaan viraston itsevaltiaan pääsuunnittelijan henkilökohtaiseen kaunaisuuteen perustuvat kokonaisuuden kannalta järjettömät tulkinnat.
Disclaimer: Kommentissa mainittu korkea virkamies ei ole arvostelun kohteena henkilönsä vuoksi vaan tekonsa ja asenteensa. Henkilö mainitaan nimeltä, jotta kävisi selväksi, ettei kyseessä ole hänen virastonsa kanta eikä myöskään Suomen hallituksen tai Verohallituksen kanta.
Miten kela suhtautuu kasvuosuuksiin? Käsitelläänkö niiden tuottoa jota ei nosteta ulos rahastosta samoin kuin osakesäästötilille maksettavia osinkoja?
Olisihan se kummallinen ajatus, että voisi kartuttaa sijoitusvarallisuutta samaan aikaan, kun käy veronmaksajan taskulla hakemassa erilaisia tukia elämiseensä.
Opiskelijoilla ei ole oikeuksia; tämä ei ole muuttunut korona-ajankaan myötä. Sitä en ymmärrä, että miksi selkeästi rankaistaan ihmisiä jotka yrittävät säästää. Ennemmin alkaisivat verottaa vanhempien antamia rahoja/varoja suoraa, jos ei halua että rikkaat rikastuu. Turhauttavaa ja ihme, että tähän ei saada hyviä muutoksia.