Käänneyhtiöt

Martela antoi tulosvaroituksen – onnistuuko pysyvä tuloskäänne?

Kannattavuushaasteet julkishallinnon asiakkaissa on kalustevalmistajan riippakivi. Analyytikko ei näe osakkeessa nousuvaraa.

Kalustevalmistaja Martelan alustavien tilintarkastamattomien tilinpäätöstietojen mukaan konsernin koko vuoden 2019 liiketulos ei saavuttanut 5.2.2019 tiedotettua tasoa.

Alustavien tilintarkastamattomien tilinpäätöstietojen mukaan koko vuoden 2019 liikevaihto parani hieman ja liiketulos pysyi samalla tasolla kuin edellisvuotena. Liikevaihto oli noin 106 miljoonaa euroa, kun se vuonna 2018 oli 103 miljoonaa euroa. Liiketulos noin -2 miljoonaa euroa, kun se vuonna 2018 oli -2,1.

Aiemmin kalustevalmistaja oli ohjeistanut, että vuoden 2019 liikevaihto ja liiketulos paranisivat hieman.

Viimeisen vuosineljänneksen liikevaihto ja liiketulos kasvoivat Martelan mukaan kuitenkin selvästi verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan. Viimeisen vuosineljänneksen liikevaihto oli noin 30 miljoona euroa, kun se vuoden 2018 viimeisellä vuosineljänneksellä oli 27,8 miljoonaa euro. Liiketulos nousi positiiviseksi 0,6 miljoonaan euroon edellisvuoden -0,2 miljoonasta eurosta.

Perinteisesti konsernin liiketulos on kertynyt normaalista kausivaihteluista johtuen toisella vuosipuoliskolla.

Haasteet julkishallinnon asiakkaissa jatkuvat

Neljännellä neljänneksellä Martelan 2019 Suomen liikevaihto, erityisesti julkishallinnon osalta, ei saavuttanut ennakoitua tasoa.

Liikevaihdon ennakoitua pienempi kasvu ja katteiden lasku erityisesti julkishallinnossa vaikuttivat negatiivisesti viimeisen neljänneksen tulokseen. Näiden lisäksi yhtiön tulokseen vaikutti noin 0,4 miljoonan euron luottotappio, joka jouduttiin kirjaamaan viimeisellä vuosineljänneksellä yhden merkittävän jälleenmyyjän mentyä konkurssiin.

Julkishallinnon kannattavuushaasteiden kanssa kamppailevat muutkin kotimaiset kalustevalmistajat.

Kotimainen huonekaluvalmistuksen perheyritys Isku kertoi tammikuun alussa käynnistävänsä 10 miljoonan euron säästöohjelman. Valtion ja kuntasektorin kilpailutusten muutos heikentää Iskun markkinakysyntää edelleen ja tilanne näyttää jäävän pysyväksi, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Martelan kolmannen vuosineljänneksen raportti antoi ymmärtää, että yhtiö on vihdoin onnistumassa tuloskäänteessä. Martelan liikevoitto parani vuoden kolmannella neljänneksellä edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna ja vertailukelpoinen liiketulos nousi viime vuoden 0,0 eurosta 1,5 miljoonaan euroon, ilman kertaluontoisia eriä. Tähän vaikutti liikevaihdon kasvu sekä hieman parantunut myyntikate.

Analyytikko ei näe osakkeessa nousuvaraa

Analyysitalo Inderesin analyytikko Jesse Kinnunen arvioi yhtiöpäivityksessään, Martelan että tulosvaroituksen taustalla oli yksittäinen kertaerä ja yhtiön liiketoiminta vaikutti sujuneen loka-joulukuun aikana muuten odotusten mukaisesti.

Kalustevalmistaja on myös onnistunut paikkaamaan haasteellisen julkisen sektorin tilannetta.

”Yhtiö vaikuttaa saaneen uutta korvaavaa liikevaihtoa kompensoimaan Suomen julkisen sektorin hintojen laskua, mikä oli mielestämme hyvin myönteistä. Julkishallinnon ongelmat Martelalle eivät ole uusi asia, sillä yhtiö oli vuoden 2019 alusta alkaen toistuvasti kertonut Suomen julkisen sektorin markkinatilanteen kiristyneen ja hintojen laskeneen. Aikaisemmin tammikuussa Martelan kilpailija Isku kertoi myös menettäneensä valtion ja kuntasektorin kilpailutuksia ulkomaisille halpavalmistajille”, Kinnunen toteaa.

Inderes ennustaa edelleen Martelan liikevaihdon vahvistuvan hieman kuluvana vuonna ja lähivuosina Ruotsin ja Norjan liiketoimintojen jatkaessa vahvaa kasvua. Kannattavuutta nostaa selvästi yhtiön toteutetut ja tulevat säästöohjelmat.

Inderesin päivitetyillä ennusteilla vuoden 2020 EV/EBIT-kerroin on noin 9x ja vastaava P/E-kerroin noin 11x.

”Nämä kertoimet eivät ole korkeita, mutta emme näe niissä tällä hetkellä lyhyen tähtäimen nousuvaraa huomioiden ennusteisiimme liittyvä epävarmuus. Nykyinen osakkeen arvostustaso hinnoittelee Martelalle jo selkeää tuloskäännettä lähivuosille ja tämän tuloskäänteen toteutumiseen ja sen tasoon liittyy epävarmuutta erityisesti julkisen sektorin katteiden laskun jatkumisen takia”, Kinnunen toteaa.

Inderesin suositus Martelan osakkeelle on vähennä ja osakkeen tavoitehintaa Inderes laski aiemmasta 3,3 eurosta 3,2 euroon.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös