Yritysuutiset

Martelan tehostamistoimet purevat – osakekurssi hyppäsi yli 21 prosenttia

Kalustevalmistaja ylsi odotettua parempaan tuloskuntoon kolmannella vuosineljänneksellä.

Martelan liikevoitto parani vuoden kolmannella neljänneksellä edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna ja vertailukelpoinen liiketulos nousi viime vuoden 0,0 eurosta 1,5 miljoonaan euroon, ilman kertaluontoisia eriä. Tähän vaikutti liikevaihdon kasvu sekä hieman parantunut myyntikate.

Kolmannen vuosineljänneksen IFRS mukainen liiketulos sisälsi myös 0,5 miljoonaa euroa kertaluonteisia kustannuksia liittyen yhteistoimintaneuvottelujen seurauksena tehtyihin henkilöstövähennyksiin.

Liikevaihto kasvoi vajaaseen 26 miljoonaan euroon kolmannella neljänneksellä ja kasvoi 6,1 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Analyysitalo Inderesin mukaan Martelan liikevaihto oli lähes odotettu, mutta tehostamistoimenpiteet purivat kannattavuuteen Inderesin odotuksia voimakkaammin. Inderesin mukaan on myönteistä, että uudet tilaukset edelleen kasvussa kolmannella vuosineljänneksellä.

Tulospetraus oli mannaa osakemarkkinoille, ja Martela nousi päivän kovimmaksi kurssinousijaksi yli 21 prosentin kurssinousulla.

Kalustevalmistajan koko tammi-syyskuun 2019 liikevaihto parani hieman, mutta liiketulos heikkeni edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Yhtiön mukaan liiketuloksen heikkenemisen aiheutti kireä kilpailutilanne ja sen myötä alentuntuneet myyntikatteet sekä säästötoimenpiteistä johtuneet kertaluontoiset kustannukset.

Toimitusjohtaja Matti Rantaniemi kertoo, että Martelan uudet tilaukset jatkoivat kasvuaan vuoden kolmannella vuosineljänneksellä edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Tilaukset kasvoivat kaikissa muissa segmenteissä paitsi julkisella sektorilla.

Rantaniemi kertoo parantuneen tuloskunnon syyksi tehostamistoimet.

”Kolmannen vuosineljänneksen parantunut tulos osoittaa, että tekemämme tehostamistoimenpiteet kannattavuuden parantamiseksi alkavat näkyä. Uskon että tapahtuneet muutokset markkinatilanteessa ovat pitkäaikaisia ja sen vuoksi jatkammekin aikaisemmin ilmoitetun neljän miljoonan euron säästöohjelman läpiviemistä ja tuottavuutemme parantamista.”

Markkinatilanne tulee lähitulevaisuudessa pysymään kuitenkin erittäin haasteellisena, Rantaniemi varoittaa.

”Työ- ja oppimisympäristöjen on pystyttävä mukautumaan vastuullisesti ja aiempaa selvästi nopeammalla syklillä, tarpeiden ja tilanteiden muuttuessa. Tämä edellyttää kyvykkyyttä seurata ja ymmärtää tilojen käyttöä ja käyttäjien tarpeita sekä uudistaa ja optimoida tiloja niiden mukaan”, Rantaniemi tähdentää.

Yhtiön mukaan yksityisen sektorin markkinatilanteessa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia aiempaan verrattuna. Sen sijaan Martelalle tärkeän Suomen julkisen sektorin markkinatilanne on edelleen kiristynyt ja hinnat laskeneet.

Martela säilytti lähiajan odotuksensa. Se odottaa koko vuoden 2019 liikevaihdon ja liiketuloksen paranevan hieman edellisvuotisesta. Perinteisesti konsernin liiketulos on kertynyt normaalista kausivaihteluista johtuen toisella vuosipuoliskolla.

Martelan keskeiset tunnusluvut

Heinä-syyskuu 2019

 • Liikevaihto oli 25,9 MEUR (24,4), muutos 6,1 %
 • Vertailukelpoinen liiketulos oli 1,5 MEUR (0,0)
 • IFRS mukainen liiketulos oli 1,0 MEUR (0,0)
 • Liikevoittoprosentti oli 4,0 % (-0,1 %)
 • Tilikauden tulos parani ja oli 0,9 MEUR (-0,1)
 • Osakekohtainen tulos oli 0,22 euroa (-0,03)

Tammi-syyskuu 2019

 • Liikevaihto oli 76,3 MEUR (75,3), muutos 1,4 %
 • Vertailukelpoinen liiketulos oli -2,1 MEUR (-1,9)
 • IFRS mukainen liiketulos oli -2,6 MEUR (-1,9)
 • Liikevoittoprosentti oli -3,4 % (-2,5 %)
 • Tilikauden tulos heikkeni ja oli -3,0 MEUR (-2,3)
 • Osakekohtainen tulos oli -0,73 euroa (-0,55)
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös