Yritysuutiset

Stora Enso: Lauha talvi ja lakot uhkaavat tuloskehitystä

Metsäyhtiön tulos ja lähiajan ohjeistus petti odotukset.

Metsäyhtiön liikevaihto laski loka-joulukuussa 9,3 prosenttia vertailukaudesta 2 411 miljoonaan euroon.

Operatiivinen liiketulos laski roimasti 271 miljoonasta eurosta 112 miljoonaan euroon. Tuloslasku oli odotettua rajumpi, sillä analyytikoiden konsensusennuste oli hieman alle 144 miljoonaa euroa.

Liiketoiminnan rahavirta nousi viime vuoden 323 miljoonasta ennätykselliseen 721 miljoonaan euroon.

”Vuosi 2019 päättyi haasteelliseen vuosineljännekseen, jolle oli tunnusomaista vaativa markkinatilanne, erityisesti merkittävästi alhaisemmat selluhinnat”, Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky kertoo.

Breskyn mukaan viimeisen vuosineljänneksen alhaisemmilla hinnoilla oli negatiivinen vaikutus liikevaihtoon ja operatiiviseen liiketulokseen. Operatiivisen liiketuloksen vaikutusta kumosivat kuitenkin osittain kannattavuuden turvaamisohjelman avulla saavutetut alhaisemmat kustannukset.

Yhtiö odottaa geopoliittisten epävarmuustekijöiden aiheuttamien heikentyneiden ja vaihtelevien liiketoimintaolosuhteiden vaikuttavan Stora Ensoon myös vuonna 2020. Paperin kysynnän metsäyhtiö odottaa jatkavan laskuaan Euroopassa ja konsernin muiden tuotteiden kysynnän odotetaan jatkuvan vaihtelevana.

Pohjoismaiden poikkeuksellisen lauha talvi ja lyhentynyt jäisen maan aika voivat vaikuttaa puun korjuuseen ja kuljetuksiin. Tämä voi vaikuttaa raaka-aineen saatavuuden vakauteen ja mahdollisesti nostaa puukustannuksia Stora Enson tehtailla Pohjoismaissa.

Yhtiö jatkaa aktiivista kustannustenhallintaa vuosina 2020–2021 kannattavuuden turvaamisohjelmansa kautta. Kiinteiden ja muuttuvien kustannusten säästötavoite on 275 miljoonaa euroa vuoden 2021 loppuun mennessä. Useat ammattiyhdistysliikkeet Suomessa ovat parhaillaan lakossa, minkä odotetaan vaikuttavan negatiivisesti Stora Enson tulokseen.

Stora Enso ohjeistaa vuoden 2020 ensimmäisen vuosineljänneksen operatiivisen liiketuloksen asettuvan 90–200 miljoonan euron vaihteluvälille. Ostrołękan tehtaan paperikoneella 5 on ensimmäisen neljänneksen aikana vuotuinen huoltoseisokki. Kunnossapidon kokonaisvaikutuksen arvioidaan olevan noin 60 miljoonaa euroa pienempi kuin vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä ja 10 miljoonaa euroa pienempi kuin vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä.

Useat ammattiyhdistysliikkeet Suomessa ovat parhaillaan lakossa, jolla on vaikutus myös Stora Enson toimintoihin. Näiden kolme viikkoa kestävien työtaistelutoimenpiteiden negatiivinen vaikutus sisältyy vuoden 2020 ensimmäisen vuosineljänneksen operatiivista liiketulosta koskevaan arvioon.

Hallitus ehdottaa varsinaiselle yhtiökokoukselle 0,50 osinkoa maksetaan osakkeelta. Osinko pysyy siis samana kuin viime vuonna.

Alla Inderesin analyytikko Antti Viljakainen kommentoi Stora Enson tulosraporttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös