Talouden trendit

Yle: Luxemburgin veroparatiisissa hallinnoidaan kymmenien miljardin eurojen suomalaisvarallisuutta

Rikkaiden suomalaisten, työeläkeyhtiöiden, suuryhtiöiden ja rahastojen varallisuutta hallinnoidaan Luxemburgin suurherttuakunnasta käsin.

Yle kertoo, että Luxemburg on merkittävin suomalaispääoman veroparatiisialue. Kyse ei ole vain varakkaiden suomalaisten varoista, vaan työeläkeyhtiöiden sijoitusten vuoksi tavallisetkin suomalaiset ovat välillisesti mukana sijoitustoiminnassa, jota tehdään luxemburgilaisten rahasto- ja omaisuudenhoitoyhtiöiden kautta.

Ulkomaiset sijoittajat omistavat lisäksi luxemburgilaisten yhtiöiden kautta Suomessa valtavan määrän kiinteistöjä, yhtiöitä ja jopa keskeistä suomalaista infrastruktuuria kuten TV- ja radioverkot sekä sähköverkkoja.

MOT-ohjelman tekijät ovat selvittäneet Luxemburgista hankkimistaan tilinpäätöksistä, että esimerkiksi Nordea hallinnoi perustamiensa rahastojen kautta Luxemburgissa vähintään noin 67 miljardin euron yksityisten sijoittajien varallisuutta.

Myös SEB-pankki on Ylen mukaan toinen merkittävä varainhoitopalveluita Luxemburgissa myyvä pankki.

Suomalaisista yksityishenkilöistä ylivoimaisesti eniten varallisuutta Luxemburgissa on Ehrnroothien suvulla. Suku hallinnoi yli miljardin euron omaisuusmassaa useiden luxemburgilaisten yhtiöiden kautta.

Suomalaiset työeläkeyhtiöt ovat puolestaan sijoittaneet Luxemburgiin rekisteröityihin rahastoihin 15 miljardin euron varallisuuden.

Eläkeyhtiöiden Luxemburg-sijoitusten motiivina ei ole verotus, sillä ne eivät käytännössä maksa veroja saamistaan osinkotuloista Suomessa erilaisten verovähennysten takia. Syy Luxemburgiin sijoittamisessa on se, että sijoittajien perustamia rahastoja on helppo hallinnoida Luxemburgissa, jossa toimintaa varten on räätälöity sopiva yhtiömalli.

Yksityissijoittajien motiivi on mitä luultavimmin verotus, sillä Luxemburgin verolainsäädäntö tarjoaa monia veroetuja ja porsaanreikiä ulkomaisille sijoittajille, jotka perustavat maahan yhtiön. Ylen mukaan esimerkiksi Ehrnroothien suvun veroprosentti Luxemburgissa oli vaivaiset 0,04 prosenttia.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös