Talouden trendit

Yrittäjän raju syytös: Ay-liike kosti perheyhtiölle

Peikko Group uhkaa siirtää lisää tuotantoaan ulkomaille lakon vuoksi.

Lähde: © Peikko Group.

Useiden teollisuustoimialoja edustava työntekijäjärjestö Teollisuusliitto ilmoitti viime marraskuun lopussa, etteivät sen neuvottelut työnantajapuolen kanssa olleet tuottaneet tulosta. Liitto julisti kolmipäiväisen työtaistelun 9.–11. joulukuuta väliselle ajalle. Lakko koski yhteensä noin 35 000 työntekijää kymmeneltä Teollisuusliiton sopimusalalta ja yhteensä 180 yrityksen toimipisteessä.

”On todella valitettavaa, että joudumme turvautumaan näin koviin otteisiin, mutta muukaan ei nyt näytä auttavan. Jouduimme sunnuntaina katkaisemaan neuvottelumme myös teknologiasektorilla, kun työnantajapuolen halu sopimuksen syntymiseen oli täysin olematon, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoi marraskuussa liiton tiedotteessa.

Betoniliitoksia ja liittopalkkeja elementti- ja paikallavalurakentamiseen valmistava perheyritys Peikko Group oli valittu yhdeksi lakon ja ay-liikkeen painostustoimien kohteeksi joutuneista suuryrityksistä.

Peikolla on 1900 työntekijää, joista 350 Suomessa. Suomessa olevista tuotannon työntekijöistä noin 65 prosenttia ja toimihenkilöistä noin kymmenen prosenttia oli lakossa.

Peikon toimitusjohtaja ja yrittäjä Topi Paananen kritisoi rankasti Peikkoon kohdistunutta lakkoa ja pohtii Kauppalehden artikkelissaan lakon todellisia motiiveja.

”Se ei ollut luonteeltaan tukilakko, jossa esimerkiksi laitetaan satamat kiinni, kun valtio säätää Postiaan. Se ei ollut myöskään poliittinen lakko, jossa päätetään lähteä yhdessä torille vaikkapa siksi, että mieli on pahoitettu pääministerin takia”, Paananen toteaa.

Paanasen mukaan Peikko valikoitui Teollisuusliiton lakon kohteeksi ay-liikkeen kostotoimien vuoksi.

”Sen verran outo ja epälooginen valinta kuitenkin oli, että syy on helppo löytää muualta. Peikko pääsi listalle sen vuoksi, että Peikon yrittäjä teki vuonna 2018 kansalaisaloitteen poliittisten lakkojen rajoittamiseksi. Eli kosto tuli”, Paananen tylyttää.

Paananen pohtii myös artikkelissaan, mitä yrittäjä voi tehdä jatkossa, jotta yritys ei jatkossa olisi houkutteleva kohde ay-liikkeen kostotoimenpiteille. Paananen listaa kolme vaihtoehtoa.

”Ensinnäkin, voin tietysti päättää lopettaa kansalaisoikeuteni käyttämisen Suomessa: ei enää kansalaisaloitteita, ei enää äänestämistä eikä enää sananvapautta. Toiseksi, voin pienentää Peikon Suomen toimintoja tai ainakin pienentää niiden suhteellista osuutta Peikon toiminnoista. Silloin ”Rikun listalle” pääseminen olisi ehkä epätodennäköisempää. Kolmas vaihtoehto on ehkä kaikkein järkevin ja sopivin. Voisin aktiivisesti kaikin laillisen keinoin vaikuttaa oman yritykseni työntekijöiden järjestäytymisasteeseen.”

Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto eivät ole päässeet vieläkään sopuun. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle kertoivat jatkavansa keskusteluja uuden vuoden jälkeen torstaina. Osapuolten kiista johtuu palkankorotusten suuruudesta aiheutuvasta erimielisyydestä.

Peikko Group on varautunut kiistelyn jatkumiseen.

”Toivottavasti sovitaan, mutta olemme jo Peikossa tilannetta ennakoiden tehneet uusia tuotannon siirtopäätöksiä ulkomaan tehtaillemme tammi–helmikuulle. Asiakasta kun ei jätetä, oli tilanne mikä tahansa”, Paananen toteaa.

Peikko oli tehnyt jo etukäteen ennen lakon alkua tarvittavia tuotannonsiirtoja muille tehtaille.

Kommentoi
Ylös
>