Rahoitusteoriaa

Ovatko tehokkaat markkinat sijoittajan ystävä vai vihollinen? | SalkunRakentaja-podi | Jakso 25

Onko osakkeiden analysointi ja hyvien osakesijoitusten etsintä turhaa touhua? Aiheesta kipakkaa väittelyä SalkunRakentajan podissa.

Onko osakkeiden analysointi ja hyvien osakesijoitusten etsintä turhaa touhua? Aiheesta kipakkaa väittelyä SalkunRakentajan podissa.

Rahoitusteoriassa markkinatehokkuus on yksi kaikkein keskeisimpiä käsitteitä. Eri sijoitusstrategioiden hyödyllisyyttä arvioitaessa viitataan usein markkinoiden tehokkuuteen tai tehottomuuteen.

Esimerkiksi osakemarkkinoilla markkinatehokkuus tarkoittaa tilannetta, jossa kukaan sijoittaja ei pysty saavuttamaan johdonmukaisesti markkinoita parempaa tuottoa riskitasoon nähden.

Jos markkinat ovat tehokkaat, kaikki sellainen informaatio, josta voisi olla hyötyä, on kaikkien sijoittajien käytettävissä. Koska kaikki sijoittajat voivat hyödyntää saatavilla olevaa tietoa, heijastuu tieto sijoituskohteiden hintoihin.

Ovatko markkinat sitten todellakin tehokkaat? Jos ovat, niin mitä se merkitsee sijoittajalle käytännössä? Kannattaako osakepoimintaa harrastaa lainkaan?

Näihin kysymyksiin haetaan vastausta SalkunRakentajan uusimmassa blodissa. SalkunRakentajan toimittajat vääntävät kättä siitä, miten markkinatehokkuuteen pitäisi suhtautua.

Henri Blomster kertoo myös, miten osakekuplat syntyvät. Jorma Erkkilä puolestaan siteeraa pörssiraamattuaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös