Rahastotietoa

Kotimaiset yhdistelmärahastot ja pitkän koron rahastot keräsivät pääomia tammikuussa

Rahastosijoittajien pääomien hakeutuminen koronaviruksen takia turvasatamiin näkyi korkorahastojen nettomerkinnöissä. ​

Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin tammikuussa nettomääräisesti yhteensä 1554 miljoonaa euroa.

Rahastopääoma kasvoi myös suotuisan markkinakehityksen ansiosta, kertoo Finanssiala. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli kuun lopussa 127 miljardia euroa. Osakerahastoihin sijoitettiin 188 miljoonaa euroa uutta pääomaa. Myös pitkän ja lyhyen koron rahastoihin sijoitettiin yhteensä 669 miljoonaa euroa uusia pääomia.

Lisää pääomaa kerryttivät myös yhdistelmärahastot 674 miljoonaa euroa ja vaihtoehtoiset rahastot 22 miljoonaa euroa.

Kotimaisista osakerahastoissa eniten varoja sijoitettiin globaalisti ja Eurooppaan sijoittaviin rahastoihin, yhteensä 316 miljoonaa euroa. Eniten pääomia lunastettiin Pohjois-Amerikkaan ja Suomen markkinoille sijoittavista rahastoista, yhteensä 183 miljoonaa euroa.

Pitkän koron rahastoissa uusia varoja kertyi euroalueen valtioriskiin, kehittyville markkinoille ja globaalisti korkeariskisiin yrityslainoihin sijoittaviin rahastoihin, yhteensä 415 miljoonaa euroa. Pääomia lähti erityisesti euroalueen luokiteltuihin yrityslainoihin sijoittavista rahastoista, 51 miljoonaa euroa. 

Tammikuun lopulla koronaviruksen leviäminen Kiinan ulkopuolelle vaikutti laskevasti osakekursseihin, kertoo Finanssiala. Epävarmuus viruksen vaikutuksesta maailman ja erityisesti Kiinan talouteen ohjasi sijoituksia globaalisti turvasatamiin.

Euroopassa koronaviruksen vaikutus ei vielä toistaiseksi ole näkynyt esimerkiksi Saksan teollisuuden ja palveluiden ostopäällikköindekseissä. Sen sijaan sijoittajat joutuvat nyt sietämään Britannian ja EU:n tulevaa suhdetta koskevien neuvottelujen eri käänteiden aiheuttamaa epävarmuutta.
 
Sijoituksien hakeutuminen koronaviruksen takia turvasatamiin näkyi korkorahastojen nettomerkinnöissä. Korot laskivat tammikuun lopulla, mikä vaikutti korkorahastojen arvostuksiin positiivisesti. Saksan 10 vuoden joukkovelkakirjalainan korko laski merkittävästi tammikuun lopussa. Lisäksi riskiä hajautettiin sijoittamalla yhdistelmärahastoihin.
 
”Tammikuussa nähtiin, kuinka herkästi leviävät virusepidemiat vaikuttavat nopeasti globaaleihin sijoitusmarkkinoihin. Nähtäväksi jää, ovatko koronaviruksen vaikutukset samat kuin sars-epidemialla aikoinaan, jolloin osakekurssit laskivat vain lyhyen ajanjakson”, sanoo asiantuntija Mariia Somerla Finanssiala ry:stä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös