Yritysuutiset

Kesko julkisti odotettua vahvemmat myyntiluvut koronakriisistä huolimatta

Koronaviruksen aiheuttama mahdollinen kysynnän lasku näkyy myyntiluvuissa kuitenkin aikaisintaan vasta maaliskuussa, arvioi analyytikko.

Kesko-konsernin jatkuvien toimintojen myynti oli helmikuussa 2020 lähes 824 miljoonaa euroa ja se kasvoi 10,5 prosenttia viime vuoden helmikuuhun verrattuna.

Jatkuvien toimintojen vertailukelpoinen myynti kasvoi 8,4 prosenttia.

Kovaa myynnin kasvua selittää osittain karkauspäivän tuoma ylimääräinen kauppapäivä.

”Keskon myynti kasvoi helmikuussa 10,5 %. Myynti kasvoi kaikilla toimialoilla. Päivittäistavarakaupassa myynti kasvoi kaikissa ketjuissa kasvaneiden asiakasmäärien tukemana. Myös rakentamisen ja talotekniikan kaupassa myynnin kehitys oli hyvä. Myynti kasvoi erityisesti Suomessa ja Baltiassa. Karkauspäivästä johtuen helmikuussa oli yksi vähittäismyyntipäivä enemmän kuin edellisenä vuonna”, Keskon pääjohtaja Mikko Helander sanoo.

Päivittäistavarakaupan myynti oli helmikuussa lähes 423 miljoonaa euroa ja se kasvoi 7,3 prosenttia. Myynti kasvoi kaikissa ketjuissa.

Rakentamisen ja talotekniikan kaupan myynti oli helmikuussa 331 miljoonaa euroa ja se kasvoi vertailukelpoisesti paikallisissa valuutoissa 11,4 prosenttia. Rakentamisen ja talotekniikan kaupan myynti ilman erikoiskauppaa kasvoi vertailukelpoisesti 11,1 prosenttia,

Suomessa myynti kasvoi 11,7 prosenttia ja ulkomailla 10,5 prosenttia. Erikoiskaupassa vapaa-ajankaupan myynti kasvoi 13,2 prosenttia ja konekaupan myynti kasvoi vertailukelpoisesti 18,4 prosenttia. Raportoitu rakentamisen ja talotekniikan kaupan myynti kasvoi 13,3 prosenttia.

Autokaupan myynti oli helmikuussa 71,4 miljoonaa euroa ja se kasvoi vertailukelpoisesti 2,8 prosenttia. Raportoitu myynti kasvoi 18,7 prosenttia.

Inderesin analyytikko Olli Vilppo arvioi, että kokonaisuutena Keskon myynti alkuvuodesta on tähän mennessä ollut Inderesin odotuksia vahvempaa etenkin päivittäistavarakaupassa. Koronaviruksen vaikutukset alkavat hänen mukaansa näkyä vasta maaliskuussa.

”Koronaviruksen aiheuttama mahdollinen kysynnän lasku näkyy myyntiluvuissa kuitenkin aikaisintaan vasta maaliskuussa ja epävarmuus on koholla etenkin Rakentamisen ja talotekniikan ja Autokaupan tulevaa kehitystä kohtaan”, Vilppo toteaa. 

Vaikka koronovirus ei näykään ainakaan vielä kauppakeskuksen myynnissä, on se heijastunut sen pörssikurssiin. Keskon osake on laskenut Helsingin pörssissä yli 21 prosenttia edellisestä huipusta, joka oli tämän vuoden 19. helmikuuta.

Inderesin suositus Keskon osakkeelle on lisää ja osakkeen tavoitehinta on 65 euroa, mikä ylittää selvästi tämän hetken 53 euron kurssinoteerauksen.

Keskoa seuraavat viisi analyytikkoa odottavat keskimäärin Keskon osakekohtaisen tuloksen laskevan hieman viime vuoden 3,4 eurosta 3,1 euroon. Konsensuksen mukaisella vuoden 2020 tulosennusteella yhtiön P/E-kerroin on 17,2x ja osinkotuotto 4,9 prosenttia.

Kommentoi
Ylös
>