Kumppaniblogit

“Pysy rauhallisena” on höhlä neuvo sijoittajalle

Sijoittajapalstoilla kehotetaan nyt pysymään rauhallisena koronakiihkossa, kurssien romahtaessa.

Tämä on kuitenkin varsin toimimaton neuvo, muistuttaa käyttäytymistieteeseen erikoistunut ekonomisti Sarah Newcomb. Innostuksen, jännityksen ja jopa ahdistuksen tunteet ovat kurssirallissa luonnollisia reaktioita, mutta niitä voi suitsia oikeaan suuntaan.

Useiden kymmenien prosenttien laskut ovat oikeasti pelottavia. Tutkimusten mukaan tappio aiheuttaa jopa kaksi ja puolikertaisesti enemmän tuskaa kuin voitto aiheuttaa iloa. Ei ihme, jos kirvelee jo nyt.

Hermostuneisuus ja innostus ovat silti läheisiä sisaruksia. Hermostuneisuus alentaa kognitiivisia kykyjä, riskinsietokykyä ja luottamusta. Siinä tilassa ei isoja talouspäätöksiä pidä tehdä.  Sen sijaan innostuksen tunne voi jopa parantaa arviointikykyä. Mutta miten hermostuneisuuden saisi muovattua fiksuksi innostukseksi?

Harvardin tutkimusprofessori Alison Brooks selvitti erilaisia selviytymisstrategioita hermostuttavassa tilanteessa, kuten koe- tai esiintymistilanteessa. Yhtä ryhmää neuvottiin rauhoittelemaan itseään sanomalla ”pysyn levollisena” ja yrittämällä uskoa siihen, kun jännitys pukkasi pintaan. Toista koeryhmää ohjeistettiin sanomaan, että ”olen innostunut” (excited) ja kolmas ryhmä toisti itselleen ”jännittävänsä” (anxious). Kontrollliryhmälle ei ohjeita annettu.

Itsensä vakuuttelu olemaan rauhallinen ei toiminut, mikä näkyi sydämen sykkeessä ja koehenkilöiden raportoimassa kokemuksessa. Sen sijaan siirtymä hermostuksesta ja jännityksestä (anxious) innostukseen (excited) näytti toimivan. Niiden fysiologia on lähellä toisiaan, joten tunteellinen siirtymä on mahdollinen. Se ei silti tarkoita, että hermostuneisuus olisi kokonaan poissa, vaan sen rinnalla kasvava innostuneisuuden tunne voi tuoda siihen myönteisen emotionaalisen latauksen ja parantaa arviointikykyä.

Mutta toimiiko tämä arjessa tai jopa tunteiden ristivedossa? Omalla kohdallani koronan talousvaikutukset ovat kaksipiippuinen juttu. Yrittäjänä seuraan sydän kylmänä kuinka asiakkaille sovitut työt siirtyvät – tosin sopuisasti ennakoiden – jopa kuukausia eteenpäin. Sijoittajana sen sijaan hihkun hiljaa innosta, sotakassa valmiina ja katse ruudussa seuraamassa kursseja. Myös perheen whatsupp-ryhmässä keskustelu kurssimuutoksista teinien kanssa käy kiihkeänä. Syytä hötkyilyyn ei silti ole, sillä kurssilaskettelu kestänee pitkään.

Jos osakkeittesi kurssiralli menee hurjaa kyytiä alaspäin, kokeile tutkijoiden neuvoa muuttaa jännitys innostukseksi sisäisellä puheella ja vakuuttelulla tyyliin ”Tällaista villiä kyytiä en ole aiemmin kokenutkaan, joten antaa kerrankin tulla, Pohjanmaan kautta!” Ja mitä sinussa tapahtuu?

Joka tapauksessa kun ralli on joku päivä ohi, olet monta kokemusta rikkaampi ja  koeteltu voittaja- ja häviäjä-ainesta. Kurssimuutokset ovat pörssin sydämensyke ja juuri ne takaavat sinnikkäälle sijoittajalle tuotot.

Unna Lehtipuu

Kirjoittaja on viestintäyrittäjä, yksityissijoittaja ja sijoituskirjailija, jota kiehtoo myös tunteet numeroiden ja talouspäätösten takana. Kirjat: Sijoittajaksi 7 päivässä (2019), Rikastamo (2018) ja Timanttipesula (2016).

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös