Uutiset

Korona ei kaikkia kurita – Amazon palkkaa 100 000 uutta työntekijää

Talouden tulevaisuus näyttää synkältä, mutta valonpilkahduksiakin löytyy. 

Koronaviruspandemia on yhtä aikaa sekä kysyntä- että tarjontashokki globaaliin talouteen. Kriisin merkittävimmät taloudelliset kustannukset syntyvät pandemian pysäyttämistoimenpiteistä.

Etlan perusskenaariossa Suomen bkt supistuisi runsaat kolme prosenttia ja yksityinen kulutus supistuisi voimakkaasti kahden kuukauden ajan – noin 30 prosenttia – jonka jälkeen päästäisiin takaisin hitaalle kasvu-uralle.

Yrittäjät pulassa

Koronan vaatimat poikkeusjärjestelyt ovat kova isku monelle yrittäjälle. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen varoittaakin konkurssiaallosta.

Yrittäjien ahdinko on näkynyt voimakkaasti myös yrittäjäjärjestön työssä. Mikael Pentikäisen mukaan Suomen Yrittäjien verkkosivuilla on kävijöitä moninkertaisesti normaalioloihin, kun yrittäjät etsivät neuvoja ja apua. 

Korona lyö ison jäljen kansantalouteen, mutta vielä suuremmalle voimalla se alkaa kaataa pieniä ja keskisuuria yrityksiä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kirjoittaa blogissaan.

Rahoitusmarkkinoita on tarpeen tukea

Viimeaikojen tapahtumat ovat heikentäneet rahoitusmarkkinoiden toimintakykyä ja kasvattaneet yritysten rahoitustarpeita. Tämän johdosta Suomen Pankki on päättänyt palauttaa toimintansa kotimaisella velkapaperimarkkinalla. Ohjelman koko on ensivaiheessa 500 miljoonaa euroa.

Euroopan keskuspankin neuvosto on myös päättänyt laajoista rahapoliittisista toimista. Päätöksillä pyritään varmistamaan pankkien likviditeetin riittävyys ja estämään rahan hinnan tarpeeton nousu. Pankit saavat lainata uusista ja jo aiemmin käynnistetyistä rahoitusoperaatioista rahaa erittäin suotuisin ehdoin. 

Lisäksi EKP kasvattaa rahapoliittisen arvopaperiostojensa määrää 120 miljardilla eurolla kumulatiivisesti vuoden loppuun mennessä. 

Korona ei ole finanssikriisi

Pörssin pelkokerroin VIX-indeksi nousi kaikkien aikojen korkeimpaan lukemaansa, 82,7 pisteeseen. Markkinoilla on nyt siis selvästi enemmän epävarmuutta kuin esimerkiksi finanssikriisin aikana oli.

Koronan tuomaa taloustilannetta onkin verrattu vuoden 2008 finanssikriisiin. Vaikka kyseessä yhtä rajuja osakemarkkinoiden liikkeitä onkin nähty, ei kyseessä kuitenkaan ole finanssikriisi. 

Vuoden 2008 kriisi lähti rahoitusmarkkinoilta. Syntyi luottamuspula, jonka seurauksena pankit eivät uskaltaneet lainata toisilleen rahaa. Rahoitusmarkkinoiden kriisi siirtyi sitten reaalitalouteen. Nyt kriisi on lähtöisin reaalitaloudesta ja pankit ovat paremmassa kunnossa.  

On myös hyvä muistaa, että ei kestä ikuisesti ja Kiina nostaa jo tuotantoaan. Lisäksi maailmalta löytyy yrityksiä, joiden liiketoiminta vaikuttaa suorastaan hyötyvän koronan tuomista poikkeusoloista. Yksi näistä on Amazon. 

Amazon vastaa lisääntyneeseen kysyntään palkkaamalla massiivisen määrän uusia työntekijöitä

Miljoonat ihmiset kääntyvät online-toimituksiin ennennäkemätöntä vauhtia, kun amerikkalaiset jatkavat elämänsä suunnittelua uuden koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi.

Tämä kasvattaa Amazonin kysyntää.  Kysyntään vastatakseen Amazon aikoo palkata 100 000 uutta työntekijää ja saadakseen uusia työntekijöitä töihin Amazon nostaa palkkoja. 

Yhdysvalloissa Amazonin varastotyöntekijälle maksetaan tällä hetkellä 15 dollaria tunnilta. Palkat tulevat syyskuun osalta kaksi dollaria, kaksi euroa tai kaksi puntaa riippuen siitä missä maassa työntekijä on. 

Vertailun vuoksi Nordealla on palkkalistoillaan reilut 35 000 työntekijää ja koko Nokialla hieman alle 100 000. Amazon siis aikoo keskellä koronakriisiä palkata kokonaisen Nokian verran uusia työntekijöitä varastoihin, kuljetuksiin ja kauppoihin. 

EMarketerin mukaan Amazonin osuus on 39 prosenttia kaikista Yhdysvaltain online-tilauksista, ja se vastaa paljon näistä tarpeista.

”COVID-19-pandemian jatkuessa Amazon ja yhteistyökumppaniemme verkosto auttavat yhteisöjä ympäri maailmaa tavalla, jota vain harvat pystyvät – toimittamalla kriittisiä tarvikkeita suoraan niitä tarvitsevien ihmisten kynnykselle”, kertoo Amazon lehdistötiedotteessaan.

Amazon houkuttelee suoraan työnsä menettäneitä matkailu- ja ravintoalan työntekijöitä riveihinsä. ”Haluamme näiden ihmisten tietävän, että toivotamme heidät tervetulleiksi, kunnes asiat normalisoituvat ja he voivat palata entisiin työpaikkoihinsa”. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös