Markkinakommentit

Koronaviruspelot iskivät markkinoille voimalla

VIX-indeksin kurssikehitys.

Markkinamyllerys on vasta alkanut, arvioi salkunhoitaja.

Vielä keskiviikkona näytti siltä, että keskuspankki Fedin koronlasku ja USA:n palvelusektorin luottamusindikaattorin odotettua parempi kehitys olisivat saamassa osakemarkkinat jälleen nousu-uralle.

Kylmä suihku tuli kuitenkin torstaina, kun USA:n S&P 500 -indeksi 3,4 prosenttia ja teknologiapörssi Nasdaq-indeksi 3,1 prosenttia. Yhdysvaltojen 10-vuoden velkakirja jatkaa laskuaan ja on nyt painunut jo ennätyksellisen alas, vaivaiseen 0,82 prosenttiin.

Koronaviruksen leviäminen on tähän mennessä rajoittunut etupäässä Aasiaan ja Eurooppaan. Vähitellen tartuntojen määrä on kuitenkin kasvamassa myös uudelle mantereelle. Kalifornian osavaltio joutui jo julkistamaan hätätilan osavaltion ensimmäisen koronaviruksesta aiheutuneen kuolemantapauksen vuoksi.

Yhdysvalloissa on kuollut koronavirukseen 10 ihmistä Washingtonin osavaltiossa. Tartunnan saaneita on kaikkiaan 14 osavaltiossa Yhdysvalloissa. Yhdysvaltain kongressi hyväksyi mittavan 8,3 miljardin dollarin koronaviruspaketin ja Kalifornia julisti hätätilan koronaviruksen vuoksi.

Sijoitusrahasto Allianz Global Investors’ -yhtiön salkunhoitaja Mike Riddell kertoo uutistoimisto Bloombergille, että markkinat eivät ole olleet valmistautuneet siihen, kuinka ankarat koronaviruksen leviämisen seuraukset ovat. Myllerrys on hänen mukaansa vasta alkanut.

Ridellin mukaan markkinat eivät hinnoitelleet vielä vähän aikaa sitten koronavirusriskiä, ja nytkin vasta hinnoitellaan korkeintaan maltillista riskiä. Ridellin mielestä osakemarkkinoiden volatiliteetti tulee kasvavamaan.

Volatiliteetin eli kurssiheilunnan kasvu onkin jo tosiasia. Myös markkinoiden odotettu volatiliteetti on kasvussa, mikä näkyy sitä mittaavan VIX-kertoimen rajuna pomppuna ylöspäin. Vielä helmikuun 20. päivänä pelkokertoimena tunnetun indeksin pisteluku oli 14, Nyt se on jo lähes 40.

Koronavirus on saattanut erityisesti lentoyhtiöt vaikeuksiin.

Suomessa Finnair on joutunut jo antamaan tulosvaroituksen. Brittiläinen Flybe kertoi puolestaan torstaina hakeutuvansa konkurssiin. Kansainvälinen ilmailualan järjestö IATA arvioi, että epidemia leikkaa lentoyhtiöiden liikevaihdosta 63–113 miljardia dollaria eli noin 56–100 miljardia euroa tänä vuonna. Se on yli kolme kertaa isompi kuin arvio, jonka järjestö antoi kaksi viikkoa sitten.

Useat etenkin Kiinasta riippuvaiset yhtiöt ovat antaneet negatiivisia tulosvaroituksia niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin. Koronavirus onkin paljastanut kansantalouksien ja yritysten riippuvaisuuden Kiinasta.

Koronavirustartuntoja on havaittu maailmalla jo 96 000, joista kuolleita on yli 3300.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös