Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Virusepidemian aiheuttama sokea myyntivimma luo houkuttelevia sijoitusmahdollisuuksia

Varainhoitoyhtiö Pictet Asset Management on laittanut kuitenkin osakkeet suosituksissaan alipainoon virusepidemian vuoksi.

Koronavirusepidemia aiheutti kylmän suihkun osakemarkkinoille torstaina, kun USA:n S&P 500 -indeksi 3,4 prosenttia ja teknologiapörssi Nasdaq-indeksi 3,1 prosenttia. Yhdysvaltojen 10-vuoden velkakirja jatkaa laskuaan ja on nyt painunut jo ennätyksellisen alas, vaivaiseen 0,82 prosenttiin.

Viruskriisin synnyttämä hermoilu näkyy myös osakemarkkinoiden volatiliteetissa eli kurssiheilunnassa. Markkinoiden odotettu volatiliteetti on kasvussa. Vielä helmikuun 20. päivänä pelkokertoimena tunnetun VIX-indeksin pisteluku oli 14, Nyt se on jo lähes 40.

Koronaviruksen leviämisen luomassa epävarmassa ilmapiirissä Pictet on muuttanut näkemystään varovaiseen suuntaan ja siirtänyt osakkeet alipainoon, kertoo Pictet Asset Managementin päästrategi Luca Paolini.

“Kokemuksemme mukaan markkinoilla syntyy kuitenkin houkuttelevia sijoitusmahdollisuuksia, kun markkinoilla vallitsee sokea ja pitkään jatkuva myyntivimma”, Paolini toteaa Pictetin maaliskuun Barometer-katsauksessa.

Pictetin perusnäkemys tällä hetkellä on, että virusepidemian puhkeaminen leikkaa tänä vuonna Kiinan BKT:n kasvusta noin 0,3 prosenttia. BKT:n kasvu jää näin 5,6 prosenttiin.

”Vaikutukset maailmantalouteen ovat suunnilleen puolet tästä. Maailman talous kasvaa todennäköisesti noin 2,5–2,6 prosenttia vuonna 2020. Tilanne voi heikentyä huomattavasti, jos koronavirus yltyy täysimittaiseksi pandemiaksi”, Paolini toteaa.

Vakava pandemia syöksisi maailmantalouden lamaan

Tieteelliset tutkimukset viittaavat Paolinin mukaan siihen, että lievät pandemiat, kuten vuosina 1968–1969 esiintynyt hongkongilainen, leikkaavat maailman talouskasvua noin 0,7 prosenttia.

”Vakavaa pandemiaa on mallinnettu puoli vuosisataa aiemmin esiintyneellä espanjantaudilla. Vastaava pandemia leikkaisi talouskasvua 4,8 prosenttia, mikä työntäisi maailman lamaan. On tärkeää huomata, että vaikutukset ulottuvat laajalle. Japani voi kärsiä Kiinaa enemmän, ja Euroopalle ja Isolle-Britannialle isku voi myös olla kova.”

Mahdollisen pandemian taloudelliset vaikutukset bruttokansantuotteeseen alueittain ensimmäisenä vuonna. Lähde: Pictet Asset Management.

Koronavirus voi tarttua keneen tahansa, mutta se ei todennäköisesti vaikuta kaikkiin maantieteellisiin alueisiin tai toimialoihin samalla tavalla, Paolini toteaa. Hänen mukaansa on kuitenkin rohkaisevaa, että keskuspankit ja valtiot eri puolilla maailmaa ovat ryhtyneet toimenpiteisiin rajatakseen taloudellisia tuhoja.

”Kiinassa mahdollisuudet ovat erityiset hyvät, koska valtiolla on suuri rooli maan taloudessa. Japanin ja Euroopan mahdollisuudet toimia ovat rajallisemmat, vaikka epidemian vaikutukset tuntuvat jo molemmissa.”

Osakkeiden allokaatiosuositusta alaspäin

Pictet on laskenut osakeposition euroalueella neutraaliin ja japanilaisissa osakkeissa alipainoon, koska toimitusketjuun kohdistuvien häiriöiden riskin suuruutta ei vielä täysin tunneta. Lisäksi näillä alueilla talouskasvu takeltelee, ja niiden keskuspankeilta alkavat olla keinot vähissä.

”Olemme positiivisia Ison-Britannian suhteen, koska brittiyhtiöiden valmistautuminen brexitiin voi auttaa niitä selviytymään viruksen aiheuttamista toimitusketjujen häiriöistä”, Paolini kertoo.

Pictet pitää myös ylipainon kehittyvillä markkinoilla ja Kiinassa. Kehittyvien markkinoiden päättäjät ovat leikanneet korkoja nopeammassa tahdissa kuin kollegansa kehittyneillä markkinoilla. Paolinin mukaan Kiinan hallitus onnistuu todennäköisesti taloutta tukevissa toimissaan, joita ovat vero- ja rahapoliittiset helpotukset ja suorat tuet pankkisektorille.

Toimialoista varainhoitoyhtiö on vähentänyt sijoituksia teollisuus- ja finanssisektorin osakkeisiin. Sitä vastoin terveydenhoitoalan osakkeet hyötynevät lääkevalmisteiden ja farmaseuttisten tuotteiden suuresta kysynnästä.

Kulta ja Yhdysvaltojen valtionlainat antavat edelleen suojaa koronaviruksen talousvaikutuksilta. Molemmissa Pictetillä on ylipaino.

Ylipainon pitäminen kullassa on Paolinin mukaan järkevää sen kysynnän kasvaessa. Yritysten liikkeeseen laskemat joukkolainat taas näyttävät erityisen riskisiltä – spreadit eivät tarjoa sijoittajille riittävää korvausta riskistä ja lainojen laatu heikkenee. Taloussuhdanteen kääntyminen laskuun voi näin johtaa aiempia luottokriisejä suurempiin maksuhäiriöihin, Paolini arvioi.

Yhdysvalloilla on Paolinin mielestä keinoja elvyttää taloutta epidemiakriisin keskellä.

”Yhdysvalloissa päättäjillä on tilaa toimia. Vuodesta 1970 nykyhetkeen ulottuva analyysi rahapolitiikan keventämissykleistä viittaa siihen, että Yhdysvaltojen keskuspankki Fed voisi alentaa korkoja vielä 150 peruspistettä ja kasvattaa arvopapereiden osto-ohjelmaansa 3 biljoonan dollarin verran.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös