Makrotalous

Sote-alasta tuli Suomen kovin työllistäjä

Joka viides uusi työpaikka syntyy Suomessa yksityiselle sote-alalle.

Helmikuussa saatiin taas hyviä työllisyyslukuja Tilastokeskukselta. Vuodesta 2017 asti jatkunut positiivinen kehitys nosti työllisyysasteen trendiluvuksi 73,4 prosenttia tammikuussa 2020. Vähemmälle on kuitenkin jäänyt keskustelu siitä, mihin uudet työpaikat ovat syntyneet, muistuttaa työnantajia edustava Hyvinvointiala Hali.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisyys kasvoi noin neljä prosenttia eli 93 000 työllisellä vuosien 2017 ja 2019 välillä. Hyvinvointiala Halin mukaan työllisyyden nettokasvusta 62 prosenttia muodostui kolmesta yksityisestä toimialasta: asiantuntija-, hallinto- ja tukipalveluista; sosiaali- ja terveyspalveluista sekä informaatio- ja viestintäpalveluista.

Yksityiselle sote-alalle on syntynyt toiseksi eniten uusia työpaikkoja (19 000) yksityisen asiantuntija-, hallinto- ja tukipalvelualan (20 000) jälkeen. Joka viides uusi työpaikka on siis syntynyt yksityiselle sote-alalle. Tämä tarkoittaa keskimäärin 26 uutta työpaikkaa vuoden jokaisena päivänä kahden vuoden ajan.

Jos mukaan lasketaan koko toimiala eli myös julkinen sektori, on sote-alalle syntynyt eniten uusia työpaikkoja vuoden 2017 jälkeen.

Mikäli yksityisen sote-alan työllisyyden kasvu pysyy kahden edellisen vuoden tasolla, kasvaa yksityinen sote-sektori vaalikauden aikana 36 000 työllisellä. Tämä on yli 60 prosenttia pääministeri Marinin hallituksen 60 000 uuden työllisen tavoitteesta.

Koronan aiheuttaman globaalin talouden shokin myötä työllisyyden kasvu on jatkossakin vahvasti kotimaisista palvelualoista kiinni, uskoo hyvinvointiala.

“Sote-alan koulutuspaikkojen lisääminen, hoiva-avustajien koulutuksen vakinaistaminen ja oppisopimuskoulutuksen kehittäminen ovat työllisyystoimien alimpana roikkuvia hedelmiä. Nämä hedelmät kannattaisi poimia jo huhtikuun kehysriihessä”, järjestö toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös