Kumppaniblogit

TYEL-maksujen 1-3/2020 välitön palautus yrityksille – eläkeuudistus voi pelastaa talouden

Hallitus on ehdottanut erilaisia toimia yritysten pelastamiseksi koronakriisiltä.

Vaikka toimet ovat oikean suuntaisia, niin mikään niistä ei silti ratkaise lukuisten pienten yritysten akuuttia kassakriisiä. Kysyntää ei ole ja rahat ovat lopussa. Ehdotankin välittömiä toimia asiassa eläkejärjestelmän kautta samalla järjestelmää radikaalisti uudistaen.

Yritysten kassakriisi voidaan ratkaista palauttamalla huhtikuussa 2020 yrityksille tammi-maaliskuussa 2020 maksetut TYEL-, YEL- ja MYEL-maksut. Tämä tarkoittaa noin kuuden miljardin palautusta eläkevakuutusyhtiöiltä yrityksille ja vaikuttaa heti ensi kuussa.

Tämän jälkeen vakuutusmaksutaso pudotetaan kolmeksi kuukaudeksi nollaan, eli kuukausilta 4-6 ei makseta TYEL- ja YEL-maksuja ollenkaan.

Heinäkuusta 2020 alkaen pakollisia eläkevakuutusmaksuja peritään 5 prosenttia palkoista.

Vuoden 2021 alusta lähtien pakollisia eläkevakuutusmaksuja peritään edelleen 5 prosenttia palkoista ja yrityksille tulee velvollisuus maksaa työntekijöille 10 prosenttia palkkasummasta yksilöllisenä eläkevakuutusmaksuna. Vaihtoehtoisesti työntekijä voi ottaa vastaavan palkankorotuksen.

Eläkevakuutusyhtiöt voivat rahoittaa palautukset ja maksettavat eläkkeet myymällä lainamuotoisia sijoituksiaan, jotka kannattaa purkaa samassa yhteydessä kokonaan. Pörssikurssien laskettua voimakkaasti voi sijoitusten allokaatiota muuttaa ostamalla halpoja osakkeita eläkerahastoihin.

Olen ehdottanut vastaavat toimet sisältävää eläkejärjestelmäuudistusta jo aiemmin, sillä nykyinen järjestelmä on surkea. Nyt on tilaisuus purkaa järjestelmään kymmenien vuosien aikana kertynyt vääristymä ja samalla ratkaista taloutta uhkaava akuutti kriisi.

Artikkeli on alun perin julkaistu Ossi Tiihosen -blogissa 21.11.2019.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös