Markkinakommentit

Warren Buffett on hyvin varautunut koronakriisiin

Maailman tunnetuimmalla sijoittajalla on massiivinen sotakassa. Osakkeiden halpeneminen on Omahan oraakkelille mahdollisuus ostaa liiketoimintaa halvemmalla.

Koronavirus on tuonut markkinoille roppakaupalla vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Torstaina S&P 500 -indeksi romahti peräti 9,51 prosenttia, Dow 30 laski 9,99 prosenttia ja teknologiapörssi Nasdaq 9,43 prosenttia. Kyseessä oli pörssin pahin päivä sitten vuoden 1987.

Samalla markkinoiden pelkokertoimena tunnettu VIX-indeksi pomppasi kaikkien aikojen korkeimpaan lukemaansa.

Perjantaina osakkeiden suunta oli yhtä rajusti ylöspäin, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump julisti samalla odotetusti Yhdysvaltoihin hätätilan. Hätätila mahdollistaa liittovaltion hallinnolle pääsyn 50 miljardin dollarin hätärahoitukseen, jonka se aikoo osoittaa osavaltioille ja koronaviruksesta kärsineille.

Perjantain kurssinousu oli huikea, sillä Dow Jones nousi 9,4 prosenttia, S&P 500 9,2 prosenttia ja Nasdaq 9,3 prosenttia.

Mitä tästä kaikesta ajattelee Omahan oraakkeliksi tituleerattu maailman tunnetuin sijoittaja, Warren Buffet?

Yahoo Financen haastattelussa Buffett kertoo, ettei koronaviruskriisi ole hänen mielestään yhtä paha kuin esimerkiksi vuoden 1987 kurssiromahdus tai vuoden 2008 finanssikriisi.

”Jos elät riittävän pitkään, näet markkinoilla kaikenlaista”, Buffett toteaa haastattelussa. Hänen mielestään vuoden 1987 ”finanssipaniikki” oli pahempi kuin nykyinen tilanne. Myös syksyllä 2008 tapahtui paljon pelottavampia asioita kuin mitä nyt tapahtuu, Buffett kertoo.

Buffettin mielestä sijoittajien ei pitäisi tehdä koronapandemian vuoksi liian hätäisiä johtopäätöksiä

Helmikuun lopulla CNBC:n haastattelussa Buffett puolestaan sanoi koronaviruspandemiaa pelottavaksi ilmiöksi ihmiskunnan kannalta, mutta sen ei pitäisi vaikuttaa siihen, mitä sijoittaja tekee osakemarkkinoilla.

Hän varoitti sijoittajia tekemästä liian hätäisiä myyntipäätöksiä osakemarkkinoilla. Buffett muistutti, että osakekaupassa on kyse liiketoiminnan ostamisesta ja myymisestä.

”Oikea kysymys on, ovatko amerikkalaisten yhtiöiden liiketoiminnan kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden näkymät muuttuneet edellisten 24 tai 48 tunnin aikana”, Buffett totesi.

CNBC:n haastattelussa Omahan oraakkeli kertoi, että osakkeiden hintojen lasku on hänelle eduksi. Berkshire Hathaway on osakkeiden ostaja, ja osakkeiden halpeneminen tekee ostettavasta liiketoiminnasta halvempaa, Buffett kertoi.

Buffett on hyvin varautunut koronaviruksen aiheuttamaan paniikkiin, sillä hänen Berkshire Hathaway -yhtiöllään on tällä hetkellä 128 miljardin dollarin ”sotakassa” käteisvaroja.

Berkshire Hathaway on jo hyödyntänyt kurssiromahdusta ostamalla 976 000 Delta Airlines -yhtiön osaketta helmikuun lopussa.

Näin Buffett sijoittaa

Warren Buffettin sijoitustyyli on aina kiinnostanut sijoittajia. Eikä ihme, onhan hän sen avulla noussut yhdeksi maailman rikkaimmista ihmisistä.

Buffettin sijoitustyyli eroaa perinteisestä osakesijoittamisesta niin paljon, että sijoituskirjailija Mika Hyttinen on antanut sille oman nimen; bisnessijoittaminen.

Vaurastu kuin Warren Buffett  -kirjan kirjoittanut Hyttinen kertoo, että Buffettin kaltainen bisnessijoittaja ei arvioi osakkeita tunnuslukujen perusteella eikä seuraa muiden sijoittajien tekemisiä, ei pörssi-indeksiä eikä edes tuoreimpia talousennusteita. Hän ei yritä suojautua hintojen volatiliteetilta, koska juuri volatiliteetti tarjoaa erinomaisia ostomahdollisuuksia.

Bisnessijoittaja etsii hyvää bisnestä hyvään hintaan ja omistaa pitkäjänteisesti ilman turhaa kaupankäyntiä.

“Puoli vuosisataa kestäneen menestyksen myötäkään ei ole mitään merkkiä siitä, että Warren Buffettin tapa sijoittaa olisi yleistymässä”, ihmettelee Hyttinen.

Buffettin sijoitustyylin erilaisuus konkretisoitui finanssikriisin aikana.

“Kun osakepelaajat etsivät turvaa, Buffett teki bisnessijoittajana suuria lisäsijoituksia edulliseen hintaan. Suomalaisten piensijoittajien, salkunhoitajien ja eläkeyhtiöiden reaktio finanssikriisiin oli etsiä lisää turvaa. Niinpä Buffettin hoitama varallisuus kasvaa hyvin nopeasti samaan aikaan, kun esimerkiksi suomalaisten työeläkeyhtiöiden hallinnoimat varat kasvavat hitaasti”, Hyttinen toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös