Sijoitusuutiset

Hedgerahasto ylsi ällistyttävään yli 4000 prosentin tuottoon koronakriisin ansiosta

”Musta joutsen”-rahastoksi kutsuttu hedgerahasto takoi tammi-maaliskuussa 4 144 prosentin tuoton.

Rahasto on erikoistunut hyödyntämään markkinashokkeja. Sijoittajakirjeessään Universa Investments -yhtiön johtaja Mark Spitxnagel kertoi rahaston käsittämättömästä tuotosta. Wall Street Journal ja Market Insider -sivusto saivat kopion tästä kirjeestä.

4,1 miljardin dollarin suojarahasto hyödyntää niin sanotun häntäriskin suojausta. Häntäriski (engl. tail-risk) tarkoittaa sitä, että hyvin kovien tuottojen ja hyvin alhaisten tuottojen todennäköisyys on suurempi kuin normaalisti eli tällöin tuottojen jakauma poikkeama normaalijakaumasta. Koronakriisissä häntäriski toteutui, eli koronavirus romahdutti alkuvuonna tuotot pakkaselle massiivisella voimalla.

Tällaisen häntäriskiltä suojatun rahaston tuotto siis nousee, kun negatiivisen tuoton häntäriski toteutuu. Tämä ”musta joutsen” -rahasto pyrkii suojautumaan tällaisilta epätodennäköisiltä, mutta vaikutuksiltaan järisyttäviltä talouskatastrofeilta.

”On jännää, että mitä kalliimmiksi markkinat menevät – mikä lopulta johtaa kurssiromahdukseen – sitä halvempaa on vakuuttaminen”, Spitznagel kertoo kirjeessään.

Sijoittajakirjeessään Spitxnagel kertoo myös, että ennen koronakriisiä osakkeet olivat arvostuskertoimien valossa erittäin kalliita. Vielä nytkin osakkeet ovat hyvin kalliita, Spitxnagel väittää. Hänen mukaansa kriisi on vielä kaikkea muuta kuin ohi. Osakkeet ovat kuplassa, ja pandemia uhkaa puhkaista sen. Tämän kuplan ovat rahastojohtajan mukaan luoneet keskuspankit.

Spitxnagel painottaa kirjeessään, ettei ole olemassa ”taianomaista kristallipalloa”, joka kertoisi milloin kupla puhkeaa.

Uutistoimisto Bloomberg kertoo, että häntäriskiltä suojautuminen on nyt halpaa. Niin sanottu skew-indeksi hinnoittelee tätä osakkeiden häntäriskiä. Nyt indeksi on alle viiden vuoden keskiarvon.

Videolla Spitxnagel kertoo siitä, kuinka markkinoilta on mahdollista saada rahoitusteorian vastaisesti korkeampaa tuottoa alhaisemmalla riskillä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös