Asunnot ja kiinteistöt

Yllättäen koronapandemia ei pysäyttänytkään asuntokauppaa – asuntoja esitellään netissä

Tammi-maaliskuussa myytiin uusia ja vanhoja asuntoja neljä prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Alkuvuoden asuntomarkkinan kasvua piristi uudiskohteiden vauhdikas myynti. Uusia asuntoja myytiin tammi-maaliskuussa peräti 24 prosenttia edellisvuotta enemmän: yhteensä 2842.

”Tässä taustalla vaikuttavat rakentamisen ennätysvuodet ja juuri kasvuun kiinni päässyt talouskehitys”, luonnehtii Keskusliiton hallituksen jäsen, Huoneistokeskuksen ja SKV:n liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa. – Tarjontaa uusista oli markkinoilla paljon.

Viranomaiset ottivat järeitä keinoja käyttöön koronapandemian hillitsemiseksi maaliskuun puolenvälin jälkeen, ja kiinteistönvälittäjät siirtyivät järjestämään vain etä- ja yksityisnäyttöjä. Asuntokaupan määrissä muutokset olivat kuitenkin maltillisia. Välittäjät ovat omaksuneet uuden tavan esitellä asuntoja verkon välityksellä ja myös kauppatilaisuudet voidaan pitkälti hoitaa digitaalisesti.

Erilaiset liikkumisen rajoitukset maaliskuun lopussa näkyivät vanhojen asuntojen myyntimäärän kausilaskuna, kauppamäärä laski maaliskuussa 8 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan.

”Käytettyjä asuntoja kuitenkin myytiin kvartaalilla hitusen enemmän kuin edellisvuonna. Tammi- ja helmikuu olivat myynnillisesti poikkeuksellisen vilkkaita. Tällaisia tasoja nähtiin viimeksi 2012”, Hintsa huomauttaa.

Kauppaa tehtiin rivakasti tammi- ja helmikuussa. Yhteensä vanhoja asuntoja myytiin vuoden ensimmäisellä kvartaalilla 13 799.  Näistä kerrostaloasuntoja oli 7755, rivitaloasuntoja 3561 ja omakotitaloja 2483.

Espoossa ja Jyväskylässä hurja loikka asuntokaupassa

Koronapandemia on heilauttanut asuntomarkkinaa odotettua vähemmän. Alueilla, missä kauppa on käynyt vilkkaana ennen koronaa, vaikutukset ovat olleet vähäisiä.

Helsingissä myyntimäärät kasvoivat tammi-maaliskuussa 9,6 prosenttia, Tampereella 11,5 prosenttia, Vantaalla 8 prosenttia ja Oulussa 8,8 prosenttia. Espoossa asuntokauppaa käytiin jopa 30 prosenttia, Jyväskylässä 20,6 prosenttia ja Vaasassakin 13,2 prosenttia vauhdikkaammin kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Turussa asuntokauppa jäi kolme prosenttia ja Joensuussa 14,5 prosenttia edellisvuodesta. 

Kerrostaloasuntojen hinnat nousivat ensimmäisellä kvartaalilla lähes kaikissa suurimmissa kaupungeissa. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 1,4 prosenttia ja muualla Suomessa keskimäärin 3,3 prosenttia.

Oulussa hinnat nousivat lähes kahdeksan prosenttia, Tampereella hinnat laskivat neljä prosenttia ja Turussa prosentin ensimmäisellä kvartaalilla. Asuntomarkkinat ovat Suomessa hyvin vakaat ja koronapandemia ei ole nähtävästi vaikuttanut asuntojen hintatasoon.

Asuntojen myyntiajoissa pieniä muutoksia

Maaliskuussa vanhan kerrostaloasunnon myyntiaika lyheni pääkaupunkiseudulla neljä päivää, kerrostalokaksio myydään keskimäärin vajaassa kahdessa kuukaudessa. Pääkaupunkiseudulla omakotitalo myydään keskimäärin neljässä kuukaudessa, Helsingissä myyntiaika on selkeästi lyhyempi (2,5 kk). Muualla Suomessa vanha kerrostalokaksio myydään keskimäärin kolmessa kuukaudessa ja omakotitalo taas neljässä kuukaudessa.

Pidemmissä aikasarjoissa käy ilmi, että asuntokaupan volyymi laski vuosien 2008-2009 finanssikriisin vuoksi.  Tuolloin kaupankäynti hiljeni parin kvartaalin ajan, mutta kriisistä palautuminen oli verraten nopeaa.

”Silloin kaupan volyymi otti osumaa, mutta asuntojen hinnat vähemmän, kun tilastoja tarkastelee vuositasolla”, summaa Keskusliiton toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth

Ehrnrootin mukaan finanssikriisi oli kuitenkin perimältään aivan toinen kuin tämä pandemian torjunnasta aiheutunut taloudellisen toiminnan jäädytys.

Monelle kiinteistönvälitysalan ammattilaiselle kaupan hiipuminen tuo vaikeuksia. Usein ansio on täysin provisiopohjaista, ja alalla toimii paljon pienyrittäjiä.

”Juuri nyt luottamuksen ylläpito on kansantaloudelle tärkeää. Asunnon tarve on vähemmän sesonkiluonteista kuin muu kulutus. Välitysala jatkaa asiakkaidensa palvelua vastuullisesti myös poikkeusaikana”, toteaa Anu-Elina Hintsa.

Kommentoi
Ylös
>