Markkinakommentit

Konkarisijoittaja Jim Rogers: Tulossa elinaikani pahin osakkeiden laskumarkkina

Maailmankuulu sijoittaja ja sijoituskirjailija Jim Rogers on lisännyt käteisvarojaan ja varautuu entistäkin pahempaan myrskyyn osakemarkkinoilla.

Alkuvuosi on ollut osakemarkkinoilla rajusti mollivoittoista. USA:n S&P 500 –osakeindeksi on laskenut yli 22 prosenttia, Saksan DAX lähes 29 prosenttia ja Japanin Nikkei 225 -indeksi lähes 25 prosenttia.

Koronatsunami ei kuitenkaan ole vielä laantunut, mikäli on uskominen konkarisijoittaja Jim Rogersia.

Uutistoimisto Bloombergille antamassa puhelinhaastattelussa Rogers veteraanisijoittaja kertoo pelkäävänsä pahimman olevan vielä edessä.

Rogers tunnetaan eteenkin yhdessä George Sorosin kanssa perustamasta Quantum Fund -hedgerastosta. Rogers tullut tunnetuksi erityisesti raaka-ainesijoittajana ja vapaiden markkinoiden puolestapuhujana. Hän on kirjoittanut kuusi sijoituskirjaa.

Vuonna 1998 hän perusti Rogers International Commodity Index -hyödykeindeksin. Rogersin mielestä hyödykesijoitukset ovat yksi parhaista sijoitusluokista yli ajan. Hän suosii myös sijoittamista tiettyihin pienempiin Aasian frontier-markkinoihin.

Kolme suurta ongelmaa

Viime päivien korjausliike ylöspäin osakemarkkinoilla saattaa jatkua vielä jonkin aikaa, mutta seuraava myrsky osakemarkkinoilla on Rogersin mukaan väistämätön.

Talousromahdus on Rogersin mukaan rakennettu kolmesta tekijästä: koronaviruksesta, korkeasta velkatasosta ja vielä alhaalla olevasta, mutta kohoavasta korkotasosta.

”Odotan, että tulemme näkemään seuraavien vuosien aikana elinikäni pahimman karhumarkkinan”, Rogers synkistelee.

Koronaviruksen tuomat vaikeudet eivät poistu taloudesta hetkessä, koska vahinkoa on jo tapahtunut niin paljon. Tällä Rogers viittaa siihen, että koronaviruksen taloudellisten haittojen vähentämiseksi on jouduttu ottamaan jättimäinen määrä lisää velkaa.

Rogers ennusti vaikeuksia osakemarkkinoille jo aiemmin.

Hieman yli kaksi vuotta sitten Uutistoimisto Bloombergille antamassaan haastattelussa Rogers varoitti edessä olevasta katastrofista osakemarkkinoilla. Karhu- eli laskumarkkina tulee olemaan pahempi kuin mikään hänen elinaikaan nähty romahdus, konkarisijoittaja ennusti.  Rogersin huolena oli ennen kaikkea velkataakan paisuminen maailmantaloudessa finanssikriisin jälkeen. Erityisesti näin on tapahtunut Yhdysvalloissa.

Rogers ymmärtää hyvin sen, että laatuyhtiöt ovat nousseet sijoittajien suosioon koronakriisin aikana.

”Ei ole mitään epäilystä siitä, että läpi historian karhumarkkinoiden aikana alhaisen velkaantumisen yritykset ovat niitä, joita ihmiset rakastavat eniten, koska niiden kohdalla ei tarvitse pelätä konkurssia”, Rogers tuumaa.

Veteraanisijoittajan mukaan yhtiöt, joilla on iso markkinaosuus, säilyvät kriisissä vahingoittumattomina, elleivät ne ole kovasti velkaantuneita.

Veteraanisijoittaja suuntaa katseensa Kiinan osakemarkkinoille

Tällä hetkellä Rogersilla on paljon käteisvaroja dollareissa sekä joissakin kiinalaisissa ja venäläisissä yhtiöissä. Lisäksi hän suunnittelee sijoittavansa japanilaisosakkeisiin. Rogers odottaa myös tilaisuutta sijoittaa Kiinaan ja globaalisti joihinkin koronakriisissä rajuimmin lyötyihin toimialoihin, kuten turismiin, kuljetussektoriin, lentoyhtiöihin ja maatalouteen.

Kiina on vähitellen elpymässä koronakriisistä.

”Kiinan talous on avautumassa uudelleen ja ihmiset menevät takaisin töihin. Tehtaat ja ravintolat avautuvat jälleen”, Rogers kertoo.

Koronaviruksen tuomat talousvaikeudet ovat osoittautumassa järisyttäviksi.

USA:n työministeriö kertoi torstaina, että peräti 6,65 miljoonaa amerikkalaista jätti työttömyyskorvaushakemuksen 28. maaliskuuta päättyneen viikon aikana. Lukema ylitti synkeimmätkin ekonomistien ennusteet.

Edellisviikolla Yhdysvalloissa jätettiin uusia työttömyyskorvaushakemuksia lähes 3,28 miljoonaa kappaletta. Nyt edellisviikon lukuja tarkistettiin ylöspäin 3,31 miljoonaan.

USA:n työministeriön mukaan työttömyyskorvaushakemuksia on kirjattu jo yli 10 miljoonaa viimeisen kahden viikon aikana.

USA:n keskuspankki FED jatkaa arvopapereiden ostamista ennalta määrittelemättömällä summalla ja yrittää siten lieventää koronakriisin vaikutuksia. Fed ei enää rajoita ostoja johonkin tiettyyn dollarimäärään kuten aiemmin, vaan nyt se aikoo ostaa arvopapereita niin paljon, kuin on tarpeellista markkinoiden, rahoitusolosuhteiden ja talouden kannalta.

Fed aikoo ostaa kiinteistövakuudellisia velkakirjoja (mortgage-packed securities) sekä pienen luottotappioriskin arvopapereita eli niin sanottuja investment-grade -tason velkakirjoja. Se aikoo myöntää lainoja pienyrityksille ja tukea luotonantoa myös isommille yrityksille, osavaltioille ja paikallishallinnolle.

Lisäksi Yhdysvalloissa valkoinen talo ja kongressi päättivät jättimäisestä elvytyspaketista, jonka suuruus on peräti kaksi biljoonaa dollaria eli 2000 miljardia. Elvytyspaketin avulla USA pyrkii lieventämään koronakriisin negatiivisia vaikutuksia maan talouteen.

Yllä Rogers on Inside Wirtschaft -uutismedian haastateltavana. Videolla Rogers kertoo, että osakemarkkinat olivat ”yliostetut” ennen koronakriisiä. Lisäksi hän antaa synkän ennusteen euron tulevaisuudesta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös