Markkinakommentit

Suursijoittaja: Käteinen on kehno sijoituskohde

Maailmantalous on siirtymässä aikaan, jossa käteinen ja dollari menettävät arvoaan, kertoo kuuluisa suursijoittaja ja hedgerahaston perustaja Ray Dalio.

Miljardööri Ray Dalio johtaa Bridgewater Associates -yhtiötä, joka hallinnoi noin 150 miljardin dollarin globaaleja sijoituksia. Hän perusti maailman suurimman hedgerahaston vuonna 1975. Dalion omaisuuden arvo on Forbesin mukaan peräti 18,7 miljardia dollaria.

Ray Dalio on tullut tunnetuksi viime aikoina sanonnasta ”cash is trash”, eli ”käteinen on roskaa”.  CNBC-uutiskanavan haastattelussa tammikuun lopussa hän toisti negatiivisen suhtautumisensa käteiseen. Dalion mukaan heikentyvä dollari ja paisuva rahan tarjonta tulee jäytämään rahan arvoa tulevaisuudessa.

Dalion näkemys käteisestä poikkeaa merkittävästi toisen miljardöörisijoittajan, Warren Buffettin linjasta. Buffett istuu sijoitusyhtiönsä kanssa peräti 128 miljardin dollarin käteisvarojen päällä.

Dalion Bridgewater Assosiates -yhtiö pidättäytyi kassan kasvattamisesta tämän vuoden aikana suosien osakkeita, hyödykkeitä ja muita riskisijoituksia. Strategia johti kuitenkin 20 prosentin tappioon ensimmäisellä vuosineljänneksellä, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Silti Dalio pitäytyy jyrkässä kannassaan dollarin ja käteisen suhteen. Redditin ”Ask me anything” –verkkotapahtumassa Dalio toisti kantansa käteisestä.

”Olen yhä sitä mieltä, että käteinen on roskaa verrattuna muihin vaihtoehtoihin, erityisesti niihin, jotka säilyttävän arvonsa tai kasvattavat arvoaan reflaation aikakaudella”, Dalio kertoi.

Reflaatiolla ei ole taloustieteessä vakiintunutta määritelmää, mutta yleensä sillä tarkoitettaan inflaatiota kiihdyttävää talouskasvua, joka saadaan aikaan elvyttävällä talouspolitiikalla.

Suomen Pankin osastopäällikkö Elisa Newby kertoo blogissaan, että termi kuvaa osuvasti USA:n Presidentti Donald Trumpin hallinnon vaalilupausten mukaista talouspolitikkaa. Trumpin hallinto elvytti taloutta massiivisilla verokevennyksillä ennen koronakriisiä. Koronakriisin puhjettua Yhdysvalloissa demokraatit, republikaanit ja Valkoinen talo pääsivät sopimukseen massiivisesta kahden biljoonan dollarin elvytyspaketista.

Vaikka käteisen arvo heilahtelee vähemmän kuin muiden omaisuuslajien arvo, menettävät käteisen haltijat mahdollisuuden tuottoihin siinä vaiheessa, kun osakkeet lähtevät takaisin nousuun. Dalio esitti tämän kantansa 9. huhtikuuta, ja sen jälkeen osakemarkkinat ovat toden totta elpyneet voimakkaasti koronakriisin tuomasta kurssiromahduksesta.

Dollariin kohdistuu nyt kosolti kysyntää maailmanlaajuisen koronakriisin vuoksi. Koska keskuspankki Fed luo lisää dollareita vastatakseen kysynnän kasvuun, dollarin arvo tulee heikentymään tulevaisuudessa, Dalio väittää. Lisäksi mahdolliset koronakriisin tuomat konkurssit ja massiiviset luottotappiot tulevat vähentämään dollarin kysyntää.

Dalion mukaan dollarin arvo voi laskea myös, mikäli korkosijoittajat menettävät kiinnostuksensa erittäin matalaa tuottoa tarjoaviin USA:n valtiolainoihin.

”Uskon, että nollakorkoa tarjoava käteinen ei ole turvallisin sijoituskohde”, Dalio kertoo.

Youtuben Investor Talk -kanavalla Dalio jälleen toistaa paljon USA:n talousmedioissa huomiota saaneen ”Käteinen on roskaa” –kommentin.

”Käteinen on viettelevä sijoituskohde, koska sen arvo vaihtelee niin vähän, mutta se verottaa sinun ostovoimaasi noin kaksi prosenttia joka vuosi. Siispä käteinen on lähes aina kehnoin sijoituskohde”, Dalio kertoo.

Mihin sijoittajan sitten kannattaa sijoittaa hakeakseen turvaa? Dalion mukaan vastaus on kulta. Mikäli rahajärjestelmä luhistuu ja raha määritellään uudelleen, kannattaa sijoittaa ainakin jonkin verran kultaan.

Kulta onkin ollut viimeisen vuoden aikana hyvä sijoituskohde verrattuna dollariin. Kullan hinta dollareissa on kivunnut vuodessa 34 prosenttia. Viidessä vuodessa arvo on noussut yli 45 prosenttia.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Jaakko Köykkä

    27.6.2020 at 16:16

    Iskältä:olis kannattanut pitää käteinen tallelokerossa.Mandatum vei totot ja kolmasosan pääomasta ennakkoverona,kattellaan.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös