UPM:n tuotteiden kysyntä on suhteellisen vakaata koronakriisinkin aikana.
Metsäjätti UPM:n tammi-maaliskuun liikevaihto laski 15 prosenttia viime vuodesta 2,3 miljardiin euroon. Yhtiön mukaan lasku johtui alemmista sellun ja paperin hinnoista sekä graafisten paperien toimitusten vähenemisestä.
Vertailukelpoinen liikevoitto laski 26 prosenttia ja oli 279 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna ensimmäisellä vuosineljänneksellä oli 374 miljoonaa euroa. Tuloslasku oli odotettua alhaisempi, sillä analyytikoiden konsensusennuste oli 248 miljoonaa euroa.
UPM Raflatacin ja UPM Specialty Papersin vertailukelpoinen liikevoitto oli ennätyksellinen. Teollisuudenalan lakko Suomessa vaikutti UPM:n sellu- ja paperiliiketoimintoihin kahden viikon ajan ja saha- ja vaneriliiketoimintoihin neljän viikon ajan.
Koronapandemia ei vaikuttanut merkittävästi UPM:n toimintaan ensimmäisellä vuosineljänneksellä.
UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen kertoo, että koronapandemia ei vaikuttanut vuoden ensimmäisellä neljänneksellä merkittävästi liiketoimintoihin, ei edes Kiinassa.
Vuosineljänneksen lopussa UPM perui arvionsa kuluvan vuoden näkymistä, eikä yhtiö toistaiseksi anna uutta arviota, Pesonen kertoo. Vaikeuksia saattaa olla tiedossa.
”UPM tekee paljon toimenpiteitä suojatakseen työntekijöitään ja varmistaakseen liiketoiminnan jatkuvuuden, mutta väliaikaiset häiriöt tuotannossa, toimitusketjuissa ja asiakaskysynnässä ovat silti mahdollisia. Olemme varautuneet työvuorojärjestelyihin, tilapäisiin lomautuksiin ja lyhennettyihin työaikoihin sopeuttaaksemme toimintamme kulloisenkin tilanteen vaatimalla tavalla.”
Yhtiön kannalta on helpotus, että monet sen tuotteet tyydyttävät välttämättömiä jokapäiväisiä tarpeita, ja erityisesti sellun, erikoispaperien ja tarramateriaalien kysyntä saattaa olla pandemian aikana suhteellisen vakaata. Toisaalta graafisten paperien, vanerin ja sahatavaran kysyntä todennäköisesti kärsii sulkutoimista ja niistä aiheutuvasta globaalista taantumasta, Pesonen ennustaa.
Tiukkojen terveys- ja turvallisuustoimenpiteiden ansiosta metsäyhtiön kasvuhanke Uruguayssa etenee suunnitelmien mukaisesti.
”Esimerkiksi Paso de los Torosin sellutehtaan rakennustyömaalle tulevat uudet työntekijät testataan koronaviruksen varalta. Tammikuussa ilmoitettu investointi biokemikaalitehtaaseen Saksassa merkitsee seuraavaa askelta yhtiön strategisessa uudistumisessa. Tehtaan suunnittelu on hyvässä vauhdissa, ja valmistuttuaan tehdas avaa UPM:lle täysin uusia markkinoita”, Pesonen kertoo.
UPM ei toistaiseksi anna lähiajan näkymiä. Koronapandemia ja siihen liittyvät rajoitustoimenpiteet ympäri maailmaa aiheuttavat merkittävää epävarmuutta loppuvuoteen.
UPM:n tammi-maaliskuun tulosraportti 2020 lyhyesti
- Liikevaihto laski 15 % ja oli 2 287 (Q1 2019: 2 693) miljoonaa euroa, lasku johtui alemmista sellun ja paperin hinnoista sekä graafisten paperien toimitusten vähenemisestä
- Vertailukelpoinen liikevoitto laski 26 % ja oli 279 (374) miljoonaa euroa
- UPM Raflatacin ja UPM Specialty Papersin vertailukelpoinen liikevoitto oli ennätyksellinen
- Teollisuudenalan lakko Suomessa vaikutti UPM:n sellu- ja paperiliiketoimintoihin kahden viikon ajan ja saha- ja vaneriliiketoimintoihin neljän viikon ajan
- COVID-19 -pandemia ei vaikuttanut merkittävästi UPM:n toimintaan ensimmäisellä vuosineljänneksellä
- UPM toteutti mittavia varotoimenpiteitä tavoitteenaan turvata työntekijöiden terveys ja turvallisuus sekä varmistaa liiketoimintojen jatkuvuus ja strategisten hankkeiden edistyminen pandemian aikana
- UPM on varautunut työvuorojärjestelyihin, tilapäisiin lomautuksiin ja työaikojen lyhentämiseen, jotta toiminta voidaan sopeuttaa kulloisenkin tilanteen mukaan
- UPM:n merkittävä selluhanke Uruguayssa ja biokemikaalihanke Saksassa edistyvät suunnitellun valmistumisaikataulun mukaisesti
- Liiketoiminnan rahavirta oli 137 (320) miljoonaa euroa käyttöpääoman lisäännyttyä kausiluontoisesti
- Nettovelka laski -405 (-5) miljoonaan euroon
- Käteisvarat ja käyttämättömät luottolimiitit olivat 2,2 miljardia euroa maaliskuun lopussa
- Yhtiökokous pidettiin erityisjärjestelyin aikataulussaan 31.3. ja osinko 1,30 euroa osakkeelta maksettiin 16.4.