Asunnot ja kiinteistöt

Kiinteistövälittäjä: Asuntojen kysyntä lisääntynyt huomattavasti – uusista kohteista on pula

Koronakriisin aikana ovat renkaiden potkijat jääneet kokonaan pois asuntokaupoilta. Liikkeellä ovat tositarkoituksella uutta kotia etsivät ihmiset, väittää Sp-Kodin toimitusjohtaja.

Käytettyjen asuntojen kysyntä ja kauppamäärät laskivat rajusti maaliskuun puolivälissä koronarajoitusten astuttua voimaan. Tilastokeskus kertoo, että kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen kauppojen perusteella vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin huhtikuussa noin 35 prosenttia vähemmän verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Huhtikuun puolenvälin jälkeen kysyntä on noussut nopeasti viime vuotta selvästi korkeammalle tasolle, kertoo Sp-Koti tiedotteessaan.

Toukokuun ensimmäisellä viikolla myös asuntokauppoja tehtiin lähes 40 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Uusien myyntikohteiden määrä on sen sijaan laskenut lähes 45 prosenttia viime vuodesta. Myös uudisasuntojen kysyntä on lähes pysähtynyt koronapandemian aikana.

”Välittäjämme eri puolilta Suomea kertovat, että käytettyjen asuntojen kysyntä on kasvanut voimakkaasti huhtikuusta lähtien. Yksityisesittelyjen määrä ja asiakkaiden yhteydenotot esimerkiksi Etuovi.comin kautta ovat lisääntyneet huomattavasti. Haasteena on, ettei uusia kohteita tule nyt riittävästi myyntiin vastaamaan kasvaneeseen kysyntään”, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Jos käytettyjen asuntojen uusien myyntikohteiden määrä pysyy jatkossakin yhtä alhaisella tasolla, ollaan Suomessa Rantasen mukaan pian tilanteessa, jossa joudutaan myymään uutta kotia etsiville eioota. Asuntojen kierto on jo hidastunut, vaikka kysyntä on huipussaan.

”Riskinä on, että tarjonnan vähäisyys johtaa negatiiviseen kierteeseen asuntomarkkinoilla. Kun uusia kohteita ei tule myyntiin, jää yhä useammalta uusi koti löytymättä ja asunnonvaihtoa siirretään. Oma koti päätetään laittaa myyntiin vasta, kun uusi sopiva löytyy. Ja kun vanha halutaan myydä ennen kuin ostetaan uusi, kaupanteko hidastuu ja kauppamäärät laskevat”, toteaa Rantanen.

Mikäli uusien myytävien kohteiden määrä jatkaa laskuaan, heijastuu tarjonnan vähäisyys markkinoihin negatiivisesti viimeistään heinä-elokuussa, Rantanen ennustaa.

”Vaikka kauppamäärät todennäköisesti laskevat, asuntojen hintojen romahdukseen en usko. Hinnat tuskin merkittävästi muuttuvat, mikäli kysyntä pysyy nykyisellään.”

Rantasen mukaan koronakriisin aikana ovat renkaiden potkijat jääneet kokonaan pois asuntokaupoilta.

”Liikkeellä ovat tositarkoituksella uutta kotia etsivät ihmiset, jotka ovat valmiita ostamaan sen oikean osuessa kohdalle. Omakotitalot ja kesämökit käyvät tällä hetkellä erityisen hyvin kaupaksi. Niitä kysytään paljon, myös pienemmiltä paikkakunnilta eri puolilla Suomea”, Sp-Kodin toimitusjohtaja kertoo.

Säästöpankkien asiakkaiden korttiostokset putosivat koronakriisin rajoitustoimien yhteydessä 25 prosenttia, mutta nyt olemme nousseet ostoissa jo lähes alkuvuoden tasolle, kertoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen. 

Mikkosen mukaan kuluttamisessa on nähtävissä kuluttajien luottamuksen palautumista ainakin hetkellisesti.

”Rajoitustoimien aikainen patoutunut kysyntä on lähtenyt liikkeelle. Vasta tulevat kuukaudet näyttävät, onko luottamuksen palautuminen ja kulutuksen kasvu pysyvää.”

Virustilanteen kehittyminen, koronapandemian mahdollinen toinen aalto sekä viennin ja teollisuuden mahdollinen taantumapiikki syksyllä vaikuttavat suoraan taloutemme ja asuntomarkkinoidemme kehitykseen, Mikkonen arvioi. Hänen mukaansa ennusteiden antaminen tässä tilanteessa on vaikeaa, kun kehitykseen vaikuttaa talouden ulkopuolelta tuleva shokki.

”Kuluttajien luottamuksen palautumisesta on nähtävissä orastavia merkkejä, mutta luottamus voi laskea nopeasti, jos taantuma iskee syksyllä voimakkaasti vientiin ja teollisuuteen.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös