Asunnot ja kiinteistöt

Asuntokauppa kävi alhaisilla kierroksilla toukokuussa

Käytetyn asunnon kauppa ei vielä toukokuussa lähtenyt kaivattuun nousuun, kertoo Kiinteistövälitysalan keskusliitto.

Liiton mukaan laskua koko maan myynnissä viime vuoteen verrattuna oli 31,5 prosenttia. Kerrostaloasuntojen myynti laski 30 prosenttia, rivitaloasuntojen 18 prosenttia ja omakotitalojen 24 prosenttia.

Helsingissä myyntimäärät laskivat toukokuussa 29 prosenttia, Espoossa 23 prosenttia, Tampereella 33 prosenttia, Vantaalla 47 prosenttia ja Turussa 36 prosenttia. Joensuussa kauppamäärä notkahti 53 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen.

Uusien asuntojen kauppa laski toukokuussa 25 prosenttia. Uudiskohteiden kauppa on nyt kuitenkin selkeästi piristynyt huhtikuun yli 50 prosentin kauppamäärän pudotuksesta.

Loppukuuta kohden kauppamäärissä alkoi näkyä palautumisen merkkejä.

Kerrostalokaksion myyntiajoissa ei ole tapahtunut muutoksia maaliskuun jälkeen. Pääkaupunkiseudulla kaksio myytiin toukokuussa 57 päivässä (maaliskuussa 51 päivässä) ja muualla Suomessa 84 päivässä (maaliskuussa 81 päivässä).

Suomalainen asuntosijoittaja ei koronakriisistä lannistunut. Nordean mukaan asuntosijoittaminen on nyt voimakkaassa kasvussa, ja myös sijoitusasuntolainojen koot ja laina-ajat ovat kasvussa.

Nordean omille asuntorahoitusneuvojille suunnatun asumisbarometrin mukaan koronakevät ei juurikaan ole muuttanut asuntosijoittajien käyttäytymistä. Lainanottajien joukossa riskitietoisuus on kuitenkin kasvanut.

Lue myös tämä: Asuntosijoittamisen ABC

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös