Makrotalous

Keskuspankki EKP:n velkakirjojen osto-ohjelma saattaa laajentua

Euroopan keskuspankin rooli rahamarkkinoiden vakauttamisessa pysyy edelleen ratkaisevan tärkeänä.

EU-johtajat aloittavat vaikeaksi ennakoidut neuvottelut EU-komission viime viikolla esittelemän 750 miljardin euron tukipaketin hyväksymisestä.

EKP:n tärkein ase euroalueen reunamaiden valtiolainojen korkojen kurissa pitämiseksi ja rahamarkkinoiden toimivuuden varmistamiseksi on maaliskuussa esitelty koronakriisin hätärahoitus. Se on suuruudeltaan mittava 750 miljardin euron velkakirjojen osto-ohjelma, ja sen on ilmoitettu jatkuvan ainakin tämän vuoden loppuun.

Osto-ohjelman tarkoituksena on vaimentaa koronakriisin aiheuttaman ulkoisen shokin aiheuttamia riskejä euromaille.

EKP:n päätös oli käytännössä välttämätön erityisesti Italialle, jonka velkakirjojen korot nousivat rakettimaisesti koronakriisin aikana. Ennen koronakriisin puhkeamista Italian 10-vuoden velkakirjan korko oli alle kaksi prosenttia. Maaliskuussa se nousi hetkessä yli 15 prosenttiin.

750 miljardin osto-ohjelma saattaa kuitenkin saada jatkoa.

”Vaikka osto-ohjelmasta on toteutettu vasta noin kolmasosa, olisi suuri yllätys – ja markkinoille pettymys – mikäli EKP ei ilmoittaisi ainakin 250 miljardin euron lisäyksestä ostoihin jo tämän viikon torstain kokouksessaan”, SEB:n Suomen päästrategi Jussi Hiljanen toteaa.

EKP on selvästi ilmaissut aikeensa ohjelman kasvattamiseksi huhtikuun kokouksen pöytäkirjoissa ja kommenteissa, joita EKP:n neuvoston jäsenet, mukaan lukien pääjohtaja Christine Lagarde, ovat antaneet julkisuuteen viime viikkoina.

”EKP:n toimenpiteet, mukaan lukien velkakirjojen ostot ja erittäin edullisen rahoituksen tarjoaminen pankeille, ovat onnistuneesti painaneet alas reunamaiden valtionlainojen korkoja ja vakauttaneet Euroopan rahamarkkinoita”, Hiljanen toteaa.

Päästrategin mukaan yhtenä esimerkkinä tästä on maalis-huhtikuussa nopeasti nousseiden lyhyiden euribor-korkojen nousun taittuminen.

”Uskomme 3kk:n euribor-koron tasaantuvan tulevina kuukausina -0.35/-0.40% välille ja myös pitkien euribor-korkojen taittuvan alaspäin.”

Euroopan taloudesta kertovat viimeaikaiset tunnusluvut puoltavat keskuspankin järeiden toimenpiteiden jatkamista. Euroalueen pohjainflaatio painui prosentin alapuolelle toukokuussa.

”Odotamme euroalueen kokonaistuotannon laskevan lähes 10 prosenttia tänä vuonna ja ennakoimme EKP:n torstaina julkaistavan uuden kasvuennusteen olevan linjassa oman ennusteemme kanssa”, Hiljanen sanoo.

Hiljasaen mukaan olisi yllätys, mikäli neuvottelut EU-komission esittämästä koronatukipaketista pandemiasta pahiten kärsineille valtioille saataisiin päätökseen juhannuksen alla olevaan EU-huippukokoukseen mennessä.

”Neuvotteluista voi odottaa erittäin haastavia ja ne saattavat jatkua jopa syksyyn. EU-johtajien vääntäessä kättä paketin sisällöstä ja sen rahoituksesta, EKP:n rooli euroalueen vakauttajana säilyy ratkaisevan tärkeänä”, Hiljanen päättää.

Italia ja muut euromaat joutuvat koronakriisin vuoksi elvyttämään rajusti, mikä lisää niiden velankaantumista. Se voi tuoda mukanaan uusia ongelmia koronakriisin lisäksi.

Entinen Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä toteaa blogissaan velanhoito-ongelma on akuutein juuri Italiassa ja sitä muistuttavissa korkeasti velkaantuneissa maissa.

“Italian hallitus on jo päättänyt noin 1,5 % bkt:ta vastaavista elvytystoimista. Markkinoiden reaktio on toistaiseksi ollut maltillinen. Italian valtionlainojen tuotto on kuitenkin viime päivinä noussut. Tämä kertoo siitä, että riskit koetaan todellisiksi”, Vihriälä toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös