Kasvuosakkeet

Neste on uusiutuvien tuotteiden markkinajohtaja ja Evlin mielestä ostolappu

Evli aloitti Nesteen seurannan ostosuosituksella.

Neste on maailman suurin uusiutuvan dieselin tuottaja. Yhtiö teki kaikkien aikojen parhaan tuloksensa viime vuonna, kun neljännen neljänneksen liikevaihto nousi lähes 4,1 miljardiin euroon edellisvuoden vuoden 3,7 miljardista eurosta.

Konsernin vertailukelpoinen liikevoitto nousi edellisvuoden 349 miljoonasta eurosta peräti 781 miljoonaan.

Alkuvuosi sujui myös mallikkaasti.

Tämän vuoden tammi-maaliskuussa vertailukelpoinen liikevoitto nousi 408 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 378 miljoonasta eurosta. Yhtiön uusiutuvissa tuotteissa myyntimäärät olivat korkeat, ja niissä syntyi uusi tuotantoennätys.

Yhtiö järjesti pääomamarkkinapäivän 12. maaliskuuta. Siinä Neste kertoi tavoitteensa tulla globaaliksi johtajaksi uusiutuvissa ja kiertotalousratkaisuissa säilyy ennallaan.

Yhtiö uskoo uusiutuvan dieselin ja lentopolttoaineen kysynnän kasvavan yli 15 prosenttia vuosittain. Kasvuajurina on sekoitusvelvoitteiden kasvu ja päästöjen vähennysvelvoitteet. Ne nousevat ensin Pohjoismaissa, mutta myöhemmin myös laajemminkin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Nesteen Singaporen kapasiteettilaajennuksen investointiprojekti etenee suunnitelmien mukaisesti. Nesteen uusiutuvien tuotteiden tuotantokapasiteetti kasvaa yhtiön mukaan tällä 1,4 miljardin euron investoinnilla 1,3 miljoonaa tonnia vuodessa.

Uusiutuvien tuotteiden kapasiteetti kasvussa

Laitoksen uudessa tuotantolinjassa on myös mahdollisuus tuottaa jopa miljoona tonnia vastuullista lentopolttoainetta. Singaporen laajennuksen on määrä olla käytössä vuoden 2022 puolivälissä.

Lisäksi Neste kasvattaa kapasiteettia nykyisissä tuotantolaitoksissa, minkä avulla uusiutuvien tuotteiden tuotantokapasiteetti kasvaa 4,5 miljoonaan tonniin vuodessa vuoden 2022 puoliväliin mennessä.

Neste on tekemässä kannattavuusselvitystä vastuullisen lentopolttoaineen tuotantokapasiteetin lisäämisestä 450 000 tonnilla vuodessa Rotterdamin jalostamolla vuoteen 2023 mennessä.

Renewable Aviation -yksikön toimialan asiakkaat ovat kiinnostuneita konkreettisista ratkaisuista, joilla lentämisestä voidaan tehdä vastuullisempaa. Neste aloitti vuonna 2019 vastuullisten lentopolttoaineiden myynnin kaupallisessa mittakaavassa. Euroopan ja Pohjois-Amerikan sääntelymuutokset lisäävät vastuullisen lentopolttoaineen kysyntää.

Nesteen uusiutuvien tuotteiden kasvua tukevat monet seikat

Neste on siis hakenut viime vuosina kasvua etenkin uusiutuvissa tuotteissa. Se on jo markkinajohtaja uusiutuvassa dieselissä, sillä sen tuotantokapasiteetti oli viime vuonna noin puolet koko maailman kapasiteetista, kertoo Evli aamukatsauksessaan.

Evlin mukaan uusiutuvien tuotteiden kasvua ajaa lisääntyvä regulaatio ja tavoitteet, mutta myös muuttuneet asenteet.

Koronakriisi tosin hieman jarruttaa kasvua.

”Näemme kuitenkin uusiutuvien markkinoiden ottavan tänä vuonna takapakkia koronaviruksesta johtuen. Raaka-ainemarkkinat (etenkin eläinrasva ja käytetty paistoöljy) ovat jatkuneet tiukkoina samaan aikaan kun dieselin hinnat ovat laskeneet. Yhtiön perinteinen öljypuoli on ottanut kovaa osumaa koronaviruspandemiasta öljyn hintojen laskiessa ja odotamme segmentin tuloksen laskevan merkittävästi tänä vuonna”, Evli toteaa.

Evlin mukaan koronaviruksella on myös huomattavat vaikutukset yhtiön Marketing & Services -liiketoimintaan.

Toipuminen alkaa, mutta hitaasti.

”Uskomme markkinan alkavan toipua pikkuhiljaa nyt kun rajoituksia aletaan purkaa ympäri maailmaa, mutta emme näe Nesteen saavuttavan pandemiaa edeltävää tulosta ennen vuotta 22E.”

Evli odottaa Nesteen tämän vuoden liikevaihdon laskevan 28 prosenttia, vertailukelpoisen liikevoiton laskiessa 30 prosenttia viime vuodesta. Evli odottaa kuitenkin liikevaihdon kasvavan ensi vuonna noin 14 prosentilla ja sitä seuraavana vuonna 16 prosentilla.

Evlin tavoitehinta Nesteen osakkeelle on 39,6 euroa.

Kommentoi
Ylös
>