Toimituksen blogi

Rahastosijoittajat hukkasivat koronakriisin tilaisuuden – lunastivat pääomia osakerahastoista juuri väärään aikaan

Jälleen kerran nähtiin osoitus tutusta sijoittajan haasteesta: ajoittaminen on vaikeaa.

Helmikuussa alkaneessa koronakriisissä on finanssimarkkinoilla nähty dramaattisia liikkeitä. Tällaiset poikkeukselliset ajat saattavat herättää kokeneessakin sijoittajassa halun hyödyntää rajut kurssiliikkeet nopeilla taktisilla liikkeillä.

Markkinoilla parhaat tuotot tehdään nimittäin usein vain lyhyillä ajanjaksoilla.

Sijoitussivusto Motley Fool laati taulukon, joka osoittaa kuinka paljon 10 000 dollarin sijoituksen tuotto jää osta ja pidä -tuottoa alhaisemmaksi, jos sijoittaja menettää parhaiten tuottaneita päiviä. Vertailussa sijoitukset tehtiin 20 vuoden aikana Yhdysvaltojen S&P 500 -indeksiin.

Esimerkiksi 20 parhaiten tuottaneen päivän menettäminen laskee salkun arvon alle kolmasosaan osta ja pidä -strategiaan verrattuna.

Vaikutus on todella dramaattinen ja sitä tehostaa vielä korkoa korolle ilmiö. Jos sijoittaja menettää tuottavia päiviä, ei hän pääse niiden päivien osalta nauttimaan korkoa korolle -ilmiön pitkäaikaisesta vaikutuksesta sijoitussalkun tuottoon.

Hankaluus on vain siinä, että noiden parhaiten tuottavien päivien hyödyntäminen on perin vaikeaa.

Warren Buffettin mielestä sijoittajien on parasta vain tunnustaa markkinoiden liikkeiden ennustamisen vaikeus. Sijoittajan kannattaa pyrkiä sen sijaan pitkäjänteisesti hankkimaan salkkuunsa vahvojen yritysten osakkeita silloin, kun niitä saa ostettua edulliseen hintaan.

Toisin sanoen sijoittajan kannattaa tutkia yritysten arvostuskertoimia, talouden tunnuslukuja ja kasvunäkymiä – ja tehdä ostopäätös perusteella, eikä markkinoiden tunnelmia tai makrotalouden tilaa arvioimalla.

Viime aikojen koronakriisistä aiheutunut kurssiralli – ensin raju romahdus ja sitten nopea elpyminen – on osoittanut, kuinka vaikeaa tällaisissakin tilanteissa onnistuneiden taktisten liikkeiden tekeminen on.

Suomalaisten rahastosijoittajien varat hakeutuivat toukokuussa turvasatamina pidettyihin rahastoluokkiin.

Toukokuussa Suomeen rekisteröidyistä sijoitusrahastoista eniten rahastopääomia keräsivät pitkän koron rahastot, joihin suomalaiset sijoittivat yhteensä 435 miljoonaa euroa uutta pääomaa nettona. Myös Lyhyen koron rahastot keräsivät lähes yhtä paljon pääomia. Niihin kertyi 425 miljoonaa euroa uusia sijoituksia.

Yhdistelmärahastoihin sijoitettiin 134 miljoonaa euroa ja vaihtoehtoisiin rahastoihin 5,0 miljoonaa euroa uusia varoja.

Rahastosijoittajat siis sijoittivat turvasatamakohteisiin.

Sen sijaan osakerahastot eivät olleet rahastosijoittajien suosiossa, sillä niistä lunastettiin 518 miljoonaa euroa pääomia. Osakerahastoista lunastettiin kaikista muista rahastoluokista paitsi Pohjoismaihin sijoittavista rahastoista. Nettomerkinnät olivat pakkasella Suomeen, Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan, Japaniin, Tyynenmeren alueelle, kehittyville markkinoille ja koko maailmaan sijoittavissa osakerahastoissa.

Myös huhtikuussa Suomeen rekisteröidyt osakerahastot menettivät pääomia nettomääräisesti 210 miljoonaa euroa. Vain Suomen, Pohjoismaiden ja kehittyvien markkinoiden nettorahastomerkinnät olivat niukasti plussalla.

Osakemarkkinat alkoivat elpyä koronaromahduksen jäljiltä maaliskuun lopussa. Kuitenkin osakerahastojen maaliskuun nettomerkinnät olivat lähes 138 miljoonaa euroa miinuksella, huhtikuussa 210 miljoonaa euroa miinuksella ja toukokuussakin 518 miljoonaa euroa miinuksella.

Pohjois-Amerikkaan sijoittavat rahastot menettivät pääomia sekä huhti- että toukokuussa. Myös ennen elpymistä maaliskuussa nettomerkinnät olivat miinuksella. Kuitenkin huhti-toukokuussa esimerkiksi S&P 500 -osakeindeksi nousi 17,2 prosenttia.

Sama oli tilanne Eurooppaan sijoittavissa rahastoissa. Myös Eurooppa-rahastot menettivät pääomia sekä maalis-, huhti- että toukokuussa. Kuitenkin esimerkiksi Euro Stoxx 50 -osakeindeksi kipusi huhti-toukokuun aikana 9,2 prosenttia.

Kovin hyvin ei ajoitus onnistunut Japanin osakerahastoissakaan. Japaniin sijoittavat rahastot menettivät pääomia niin maaliskuussa, huhtikuussa kuin toukokuussakin. Kuitenkin Nikkei 225 -osakeindeksi kipusi huhti-toukokuussa 15,1 prosenttia.

Rahastosijoittajat siis vetivät pääomia pois Pohjois-Amerikan, Euroopan ja Japanin osakemarkkinoilta aikana, jolloin nuo markkinat elpyivät nopeasti koronakriisin romahduksesta.

Mitään kovin suoraviivaisia tällaisen muutaman kuukauden tarkastelun perusteella pidä tietenkään vetää. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että rahastosijoittajat eivät ole täysin onnistuneet hyödyntämään koronarallin mahdollisuuksia.

Se on toki ymmärrettävää. Sijoittamisessa asiat näyttävät aina helpoilta, kun katsotaan peruutuspeilistä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös