Markkinakommentit

Yrityslainat ovat tarjonneet viime kuukausina muhkeaa tuottoa – kiitos keskuspankkien

Yrityslainamarkkinat ovat tervehtyneet vauhdilla pääosin keskuspankkien massiivisen elvytyksen ansiosta.

Yrityslainat ovat tuottaneet erinomaisesti kevään ja
alkukesän aikana. Esimerkiksi USA:n ja Kanadan yrityslainoihin sijoittava iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF on tuottanut lähes 37 prosenttia maaliskuun lopun pohjien jälkeen.

Hyvät tuotot yrityslainoissa ovat olleet seurausta riskimarginaalien kaventumisesta, kertoo Nordean päästrategi Antti Saari pankin viikkokatsauksessa. Varsinkin riskiyrityslainojen marginaalit ovat laskeneet hänen mukaansa nopeassa tahdissa.

Riskimarginaalit nousivat koronakriisin myllerryksessä hetkessä noin neljästä prosentista jopa yli 10 prosenttiin hetkellisesti. Nyt on tultu alaspäin jo alle kuuden prosentin riskimarginaaleihin.

Riskimarginaalien lasku johtuu yhdestä syystä: keskuspankkien elvytyksestä.

”Keskuspankkien voimakas elvytys ja joukkolainojen osto-ohjelmat palauttivat sijoittajien luottamuksen tehokkaasti huhtikuussa, mikä edesauttoi rahoitusmarkkinoiden toiminnan tervehtymisessä”, Saari toteaa.

Kevään aikana joukkolainamarkkinoilla on päästrategin mukaan nähty
erittäin runsaasti joukkolainojen liikkeellelaskuja.
Esimerkiksi Yhdysvaltain riskisimmillä high-yield -markkinoilla
alkuvuoden joukkolainojen liikkeellelaskumäärä on 70 prosenttia korkeampi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, Saari kertoo.

”Yritykset ovat hakeneet markkinoilta rahoitusta pääasiassa normaaleiden toimintojensa rahoittamiseksi, kun koronakriisi teki kuopan liiketoiminnasta saatavaan tulovirtaan. Yrityskauppojen
osuus joukkolainalla kerätyn rahoituksen käyttökohteena taas on ollut normaalia alhaisempi.”

Saaren mukaan myönteinen asia markkinoiden toimivuuden kannalta on lisäksi se, että myös heikoimman CCC-luottoluokituksen yritykset ovat saaneet rahoitusta markkinoilta.

Sijoittajien pahimmat pelot yrityslainamarkkinoilla eivät ole toteutuneet.

”Keskuspankkien tuen ja toimivien pääomamarkkinoiden ansiosta yrityslainamarkkinoilla on edetty tilanteeseen, jossa sijoittajien pelot suureksi kasvavasta konkurssiaallosta ovat selvästi hellittäneet.
Juuri tämä kehitys näkyy riskimarginaalien tämän
hetkisessä tasossa. Kun koronarajoituksia puretaan, talouden aktiviteetti kohenee ja rahoitusmarkkinat toimivat, niin monen yrityksen kohdalla
sijoittajat arvioivat paluun kohti normaalimpaa tilannetta voivan tapahtua selvästi pelättyä ripeämmin”, Saari toteaa.

Löydä sopivin Osakesäästötili

  • Osakesäästötilin avulla pystyt ilman välittömiä veroseuraamuksia myymään tai ostamaan ulko- tai kotimaiseen pörssiin listattuja osakkeita.
  • Osakesäästötilien hinnat vaihtelevat ja palveluntarjoajia on useita. 
  • VertaaEnsin.fi on Suomen ensimmäinen palvelu, jonka kautta onnistuu osakesäästötilien vertailu.
  • Vertaamme puolestasi useat osakesäästötilit ilmaisesti ja helposti. Näet eri tilien ominaisuudet ja hinnat ennen kuin teet päätöksen.

Lue lisää

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös