Yritysuutiset

Nokian Renkaat painui tappiolle – mutta odotuksia vähemmän

Rengasyhtiön toinen vuosineljännes oli odotetusti vaikea.

Sijoittajat ovat saaneet tottua Nokian Renkaiden kohdalla useisiin tulosvaroituksiin ja ilmoituksiin rengasmarkkinoiden heikkoudesta. Yhtiöllä on ollut vaikeuksia jo ennen koronakriisin puhkeamista.

Koronakriisi on lisännyt vaikeuksia. Nokian Renkaat on yksi niistä Helsingin pörssin yhtiöistä, jotka ovat ottaneet siipeensä rajusti koronakriisissä.

Kuluvan vuoden tammi-maaliskuun liikevoitto jäi selvästi analyytikoiden odotuksia heikommaksi. Liikevaihto laski 280 miljoonaan euroon viime vuoden 340 miljoonasta eurosta. Liikevoitto romahti 9,0 miljoonaan euroon viime vuoden 54 miljoonasta eurosta.

Rengasyhtiö kertoi toukokuussa, että se vaihtaa toimitusjohtajaa. Hille Korhonen eroaa yhtiön palveluksesta toimittuaan yhtiön toimitusjohtajana vain kolmen vuoden ajan. Uusi toimitusjohtaja on Jukka Moisio.

Synkkä aika jatkui toisellakin vuosineljänneksellä.

Yhtiön liikevaihto vertailukelpoisilla valuutoilla laski lähes 32 prosenttia huhti-kesäkuussa viime vuodesta johtuen erityisesti koronapandemiasta ja Venäjän jakelukanavassa olevien korkeiden varastotasojen alentamiseksi tehdyistä toimenpiteistä.

Rengasyhtiön liiketappio huhti-kesäkuussa oli -22,8 miljoonaa euroa tappiollinen, kun vuosi sitten vastaavalla ajanjaksolla liikevoitto oli 94,1 miljoonaa euroa.

Nokian Renkaiden liikevoiton kääntyminen pakkaselle oli odotettua, mutta toteuma ei ollut niin synkkä kuin mitä analyytikot odottivat. Analyytikoiden konsensusodotus oli lähes -31 miljoonan euron liiketappio.

Uusi toimitusjohtaja Jukka Moisio kertoo yhtiön tulosraportissa, että koronapandemia vaikutti voimakkaasti Nokian Renkaiden vuoden 2020 toiseen neljännekseen.

”Terveyden ja turvallisuuden kannalta tärkeät laajamittaiset rajoitustoimet johtivat globaalin auto- ja rengaskysynnän jyrkkään laskuun. Tämän seurauksena Henkilöautonrenkaiden ja Raskaiden Renkaiden liikevaihto laski toisella neljänneksellä. Henkilöautonrenkaiden myyntiin vaikuttivat negatiivisesti myös Venäjällä tehdyt toimet jakelukanavan korkeiden varastotasojen alentamiseksi alkuvuoden 2020 ilmoituksen mukaisesti. Vianorin toinen vuosineljännes oli erinomainen vaikeissa olosuhteissa”, Moisio toteaa.

Moision mukaan Nokian Renkailla on vahva tase ja yhtiö on vahvistanut likviditeettiä edelleen ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Lisäksi operatiivinen rahavirta kääntyi positiiviseksi toisella neljänneksellä aktiivisella rahavirtojen hallinnalla pienentämällä varastotasoja tuotantoseisokkien avulla.

Jatkuvien epävarmuuksien takia rengasyhtiö pidättäytyy ohjeistuksen antamisesta vuodelle 2020. Aiemmin helmikuussa yhtiö oli arvioinut liikevaihdon vertailukelpoisilla valuutoilla laskevan ja liikevoiton olevan merkittävästi vuotta 2019 alemmalla tasolla.

Nokian Renkaiden Huhti–kesäkuu 2020 lyhyesti

  • Liikevaihto oli 270,7 milj. euroa (huhti−kesäkuu 2019: 415,7). Vertailukelpoisilla valuutoilla liikevaihto laski 31,9 % johtuen erityisesti COVID-19-pandemiasta ja Venäjän jakelukanavassa olevien korkeiden varastotasojen alentamiseksi tehdyistä toimenpiteistä.
  • Segmentit yhteensä liikevoitto oli 24,4 milj. euroa (98,8), ei merkittävää valuuttavaikutusta. Lasku johtui alhaisemmista myyntivolyymeistä ja tehtaiden matalammasta käyttöasteesta. Kuluja kirjattiin 47,3 milj. euroa ei-IFRS-rajauksina.
  • Liikevoitto oli -22,8 milj. euroa (94,1).
  • Segmentit yhteensä osakekohtainen tulos oli 0,09 euroa (0,57). Osakekohtainen tulos oli -0,18 euroa (0,53).
  • Liiketoiminnasta kertyneet nettorahavarat olivat 25,3 milj. euroa (-20,8).
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös