Sijoitusideat

Nokian Renkaat saa uuden alun – Handelsbanken nostaa osakkeen tavoitehintaa rajusti

Pankin mukaan Nokian Renkaat on saanut uuden alun toimitusjohtajan vaihdoksen myötä.

Rengasyhtiö kertoi viime viikolla, että se vaihtaa toimitusjohtajaa. Hille Korhonen eroaa yhtiön palveluksesta toimittuaan yhtiön toimitusjohtajana vain kolmen vuoden ajan. Uusi toimitusjohtaja on Jukka Moisio.

Viime vuodet ovat olleet Nokian Renkaille raskaita. Yhtiö on menettänyt tammikuun 2018 jälkeen lähes puolet markkina-arvostaan. Kuluvan vuoden tammi-maaliskuun liikevoitto jäi selvästi analyytikoiden odotuksia heikommaksi. Liikevaihto laski 280 miljoonaan euroon viime vuoden 340 miljoonasta eurosta. Liikevoitto romahti 9,0 miljoonaan euroon viime vuoden 54 miljoonasta eurosta. Tulosromahdus oli selvästi analyytikoiden konsensusennusteita rajumpi, sillä konsensus odotti liikevoiton olevan 28 miljoonaa euroa.

Lue lisää sijoittamisesta täältä: SalkunRakentaja – sijoittaminen

Sijoittajat ovat saaneet tottua useisiin tulosvaroituksiin ja Nokian Renkaiden ilmoituksiin rengasmarkkinoiden heikkoudesta. Yhtiöllä on ollut siis vaikeuksia jo ennen koronakriisin puhkeamista.

Viime vuosien vaikeuksista huolimatta, rengasyhtiöllä on vankat näkymät pitemmällä aikavälillä, uskoo analyytikko.

”Nokian renkaat on perinteisesti yltänyt hyviin marginaaleihin erinomaisen markkina-asemansa ansiosta. Uskomme edelleen, että yhtiön pitkän aikavälin näkymä pysyy houkuttelevana”, toteaa Handelsbankenin analyytikko Mika Karppinen pankin aamukatsauksessa.

Kasvua tukee Karppisen mukaan laajeneva jakeluverkosto Pohjois-Amerikassa ja Keski-Euroopassa. Lyhyellä aikavälillä yhtiön toimitusvolyymit ovat hänen mukaansa tosin paineessa.

”Rengasvarastoja ei ole saatu tyhjennettyä, koska leuto talvi ja koronapandemia ovat heikentäneet kysyntää.”

Toimitusjohtajan vaihtuminen on aina yhtiölle mahdollisuus uudistaa toimintaa. Karppisen mukaan uudella Jukka Moisiolla on erinomainen historia Huhtamäen johdossa. Moisio tuntee hyvin Pohjois-Amerikan markkinat, mikä voi tukea uusien investointien tekemistä.

Osaketta saattaa kirittää tulevaisuudessa myös muut seikat.

”Uskomme, että seuraavaksi osakkeen nousua voivat tukea autojen romutuspalkkiot, jotka tukevat uusien autojen myyntiä sekä tilastot vähitellen elpyvistä vaihtorengasmarkkinoista. Myös uuden huipputason nastarenkaan lanseeraaminen Hakkapeliitta 9 -mallin korvaajana tukee yhtiötä. Perinteisesti uusien renkaiden tulolla markkinoille on ollut positiivinen vaikutus osakkeeseen”, Karppinen toteaa.

Handelsbankenin uudet rengasyhtiön osakekohtaisten tuottojen ennusteet ovat aiempaa korkeammat vuosille 2021 – 2022. Näkymää tukevat analyytikon mukaan odotukset volyymien kasvusta, uusien tuotteiden paremmasta hinnoitteluvoimasta sekä markkinoiden elpymisestä.

Handelsbankenin suositus Nokian Renkaiden osakkeelle on edelleen osta. Osakkeen tavoitehinta nousee 19 eurosta peräti 26 euroon, mikä ylittää tämän hetken 20,9 euron kurssinoteerauksen.

Analyytikoiden konsensusodotus on, että rengasyhtiön viime vuoden 2,9 euron osakekohtainen tulos laskee tänä vuonna rajusti, vain 0,75 euroon. Ensi vuonna odotuksissa on 1,3 euron osakekohtainen tulos. Kuluvan vuoden konsensuksen mukaisella tulosennusteella osakkeen P/E-kerroin on lähes 28x, mutta ensi vuoden ennusteella kerroin on jo kohtuullisempi 16x.

Analyytikoiden suositukset ovat hajallaan kuin Jokisen eväät. Nokian Renkaiden osake saa ostosuosituksen tällä hetkellä viideltä analyytikolta, yhden suositus on lisää, kolmen suositus on pidä, viiden suositus on vähennä ja kolmen suositus on myy.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Juurikki

    4.6.2020 at 17:51

    Nokian Renkaiden liiketoiminnan kehitys on ihan eri asia, kuin se pörssikurssin kehitys. Ennusteilla on suuri vaikutus, mutta niin on myös shorttauksilla. Suomen Pankki kertoo nettisivuillaan, että reilun kuukauden aikana (ajalla 30.4. – 3.6.) äkkiä päässä laskien on vajaa 7 % prosenttia yhtiön kaikista osakkeista shortattu eli myyty lainattuina osakkeina varmana siitä, että pian ne voi ostaa takaisin halvemmalla. Pienemmät shorttaukset eivät edes näy tilastossa. Silloin kun vola on iso, saattaa shorttaustaulukko kertoa tulevan kurssiliikkeen paremmin kuin suositukset, arvelee Juurikki. Onkohan asiasta tieteellistä tutkimusta?

    Vastuuvapauslauseka: Juurikki ei enää omista Nokian Renkaita, eikä anna kenellekään sijoitusohjeita.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös