Indikaattorit

Teollisuuden tilaukset jatkavat laskuaan – toipuminen muuta Eurooppaa jäljessä

Lähde: Tilastokeskus.

Suomen teollisuuden tilaukset ovat laskeneet jo kuutena kuukautena peräkkäin edellisvuoteen verrattuna.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2020 kesäkuussa 11,8 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-kesäkuun aikana tilaukset vähenivät 11,3 prosenttia vuodentakaisesta. Tilaukset ovat laskeneet yhtäjaksoisesti kuusi kuukautta.

Yritykset saivat kesäkuussa uusia tilauksia vuodentakaista vähemmän kaikilla teollisuuden toimialoilla. Metalliteollisuudessa tilaukset laskivat 8,3 prosenttia edellisvuodesta. Kemianteollisuudessa tilaukset laskivat vuodentakaisesta 11,6 prosenttia ja paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla 22,6 prosenttia.

Tilastokeskus muistuttaa, että tilaustilastolle voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Tilastokeskus julkaisi myös kesäkuun teollisuustuotannon lukemat. Teollisuustuotanto laski kesäkuussa sekä edellisestä kuukaudesta että vuodentakaisesta

Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2020 kesäkuussa 6,9 prosenttia pienempi kuin vuoden 2019 kesäkuussa. Koko tammi-kesäkuussa työpäiväkorjattu tuotanto laski 2,8 prosenttia vuodentakaisesta.

Lähde: Tilastokeskus.

Verrattaessa vuodentakaiseen lähes kaikkien päätoimialojen tuotanto oli kesäkuussa laskussa. Tuotanto väheni eniten kemianteollisuudessa, 11,4 prosenttia. Metsäteollisuudessa tuotanto väheni 6,9 prosenttia, metalliteollisuudessa 3,8 prosenttia, ja toimialalla sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuolto 2,8 prosenttia vuoden 2019 kesäkuusta.

Päätoimialoittain tarkasteltuna kausitasoitettu teollisuustuotanto väheni kesäkuussa voimakkaimmin kaivostoiminta ja louhinta toimialalla, 14,0 prosenttia. Sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa tuotanto väheni 5,7 prosenttia ja kemianteollisuudessa 3,4 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Tuotanto kasvoi eniten elintarviketeollisuudessa, 3,6 prosenttia verrattuna toukokuuhun. Hieman kasvua oli myös metalliteollisuudessa, 0,3 prosenttia, ja metsäteollisuudessa, 0,2 prosenttia.

Handelsbankenin pääekonomisti Timo Hirvonen arvioi Twitterissä, että Suomen teollisuuden toipuminen tulee hieman muita Euroopan maita perässä.

Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist puolestaan arvioi, että Suomen teollisuuden ”tilauskanta alkaa olla heikossa hapessa”.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös