Yritysuutiset

Konecranesin tulospetraus ei riittänyt sijoittajille

Konecranes osakekurssi sijoittajat pörssi

Koronakriisin tuoma epävarmuus rasittaa yhtiön kysyntänäkymiä.

Koronakriisin aiheuttama vaikea kysyntätilanne heijastui rajusti Konecranesin tilauksiin. Nosturivalmistajan saadut tilaukset laskivat kolmannella vuosineljänneksellä vajaaseen 566 miljoonaan euroon, kun vuosi sitten tilauksia tuli yli 715 miljoonan euron edestä. Tilaukset vähenivät kaikilla liiketoiminta-alueilla. Liikevaihto laski 8,6 prosenttia vertailukelpoisilla valuuttakursseilla laskettuna ja oli 768 miljoonaa euroa.

Tulos ennen veroja parani 35,6 miljoonaan euroon viime vuoden 9 miljoonasta eurosta. Vertailujaksolla tulosta painoivat kuitenkin 48 miljoonan euron kertaerät. Konecranesin vertailukelpoinen liiketulos nousi 71,2 miljoonaan euroon 66,2 miljoonasta eurosta, kun analyytikoiden konsensusodotus oli 56 miljoonaa euroa. Osakekohtainen tulos nousi 0,33 euroon 0,04 eurosta.

Toimitusjohtaja Rob Smithin mukaan yhtiön kolmas vuosineljännes käynnistyi positiivisemmassa ympäristössä kuin toinen neljännes.

”Kolmannen vuosineljänneksen aikana kävi kuitenkin ilmi, että maailmanlaajuinen COVID-19-pandemia kestää vielä kauan. Tämä näkyi markkinoilla yleisenä epävarmuutena. Vaikka makrotaloudellisten indikaattorien kehitys on ollut myönteistä, maailmanlaajuinen kysyntä ei ole palautunut pandemiaa edeltävälle tasolle, ja liiketoimintamme tunnetusti seuraa talouden syklejä melko pitkällä viiveellä”, Smith toteaa.

Vaikka Konecranesin tilanne oli kokonaisuudessaan parempi toisen vuosineljänneksen laajoihin sulkutoimiin verrattuna, asennusten suorittaminen matkustusrajoitusten ja tiukkojen karateenitoimien vallitessa on ollut varsin haasteellista, toimitusjohtaja harmittelee.

Smithin mukaan yhtiön reaaliaikainen kysynnän ja tarjonnan tasapainotus digitaalisen telemetriajärjestelmän avulla sekä kustannusjoustotoimet ja pysyvät säästötoimet jatkuivat kolmannella vuosineljänneksellä.

Konecranes ei muuttanut näkymiään koko vuoden kehityksestä.

Maailmanlaajuiseen kysyntänäkymään liittyy edelleen merkittävää epävarmuutta koronapandemian seurauksena. Tämänhetkisessä kysyntäympäristössä on yhtiön mukaan nähtävissä kohentumisen merkkejä teollisuuden asiakassegmenteissä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Kysyntä on kuitenkin edelleen heikompaa kuin vuoden 2019 lopussa. Kysyntä on parantunut Kiinassa alkuvuoteen 2020 verrattuna, mutta kysyntäympäristö on heikko muualla Aasian ja Tyynenmeren alueella.

Vaikka maailmanlaajuinen konttiliikenne on alkanut elpyä, monet satamaoperaattorit jatkavat päätöksenteon lykkäämistä nykyisessä markkinaympäristössä. Konttienkäsittelyyn liittyvät pitkän aikavälin yleiset näkymät ovat kuitenkin edelleen hyvät, yhtiö arvioi.

Konecranesin ja Cargotecin sulautuminen edellyttää vielä viranomaisten hyväksyntää ja muiden täytäntöönpanon edellytysten täyttymistä. Konecranes ja Cargotec jatkavat toimintaansa itsenäisinä ja erillisinä yhtiöinä, kunnes sulautuminen saadaan päätökseen.

Konepajoista muodostuva uusi yhtiö tavoittelee alustavasti yli 10 prosentin vertailukelpoista liikevoittoa. Tavoitteen saavuttamista tukevat arviolta noin 100 miljoonan euron vuotuiset synergiaedut, joiden odotetaan toteutuvan täysimääräisesti kolmen vuoden kuluessa sulautumisen täytäntöönpanopäivästä.

Konecranesin osakekurssi laski keskiviikkona yleisen kurssilaskun mukana 4,6 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös