Asunnot ja kiinteistöt

Asuntomarkkinoiden uusi ongelma: Kauppamäärät laskevat, kun ei ole myytävää

Asuntoja on liian vähän tarjolla loppuvuonna, varoittaa Sp-Kodin toimitusjohtaja.

Koronan vaikutus Suomen asuntomarkkinoihin on jäänyt pelättyä pienemmäksi. Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ennustaa silti asuntokauppojen määrän jäävän tänä vuonna vain 2–3 prosenttia viime vuodesta.

Uudisasuntojen kauppamäärät tulevat Sp-Kodin mukaan laskemaan jopa 10 prosenttia kovan rahan uudisrakentamisen vähenemisen seurauksena. Käytettyjen asuntojen myynnin Rantanen ennustaa pysyvän vähintään tämän vuoden tasolla tai lisääntyvän korkeintaan kaksi prosenttia. 

”Kevään hetkellisen täysstopin jälkeen asuntokauppa on käynyt Suomessa vilkkaana. Syyskuussa Suomessa myytiin uusia ja käytettyjä asuntoja yhteensä 5,5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Sama tahti on jatkunut myös lokakuussa. Loppuvuosi ei valitettavasti näytä enää yhtä hyvältä, koska tarjontaa markkinoilla on aivan liian vähän”, varoittaa Rantanen. 

Myytäviä asuntokohteita tuhansia vähemmän

Rantasen mukaan myytäviä kohteita on tällä hetkellä tarjolla useita tuhansia vähemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

”Vaikka kysyntä pysyisi hyvällä tasolla, laskevat kauppamäärät väkisinkin, kun ei ole myytävää. Myös hankintakäyntien määrät ovat nyt kääntyneet selvään laskuun.”

Rantanen näkee ongelman syynä koronakriisin. Vaikka kuluttajien asunnonostoaikeet ovat yhä korkealla, on koronan toinen aalto mitä ilmeisimmin saanut ihmiset varovaisemmiksi oman asuntonsa myyntiin laittamisessa. 

”Oletankin, että tänä vuonna käytettyjen asuntojen kauppamäärä tulee jäämään 2–3 prosenttia viime vuodesta. Ja mitä tulee vuoteen 2021, uskon, että hyvin samoissa luvuissa tullaan menemään kauppamäärissä kuin tänäkin vuonna”, ennustaa Rantanen.

Asuntomarkkinoiden miinusmerkkiseen kehitykseen Rantanen ei kuitenkaan usko. Kun uudisasuntoja tulee myyntiin vähemmän, siirtyy osa kysynnästä käytettyihin asuntoihin. 

Polarisoituminen ja hintojen eriytyminen jatkuvat

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat syyskuussa pääkaupunkiseudulla 5,2 prosenttia ja laskivat muualla maassa vajaan prosentin viime vuoteen verrattuna. Elokuuhun verrattuna hinnat nousivat koko maassa noin prosentin. 

Rantanen ennustaa myös, että asuntomarkkinoiden alueellinen eriytyminen ja hintojen eriytyminen tulevat jatkumaan ensi vuonnakin.

”Pääkaupunkiseudulla ja isommissa kaupungeissa hintataso vahvistuu maltillisesti, mutta muualla Suomessa asuntojen hinnat tulevat keskimäärin hieman laskemaan. Hintakehityksessäkin paikkakuntakohtaiset erot ja eri asuinalueiden erot voivat olla suuria”, ennustaa Rantanen. 

Sp-Kodin tuoreen säästämisbarometrin mukaan suomalaiset ovat hyvin tietoisia asuntojen hintojen alueellisesta eriytymisestä, kertoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen

”Arvio asumisen hinnan kehityksestä on pysynyt samalla tasolla kuin viime vuonnakin. Lähes puolet suomalaisista odottaa oman asuinalueen hintatason nousevan seuraavien 2–3 vuoden aikana. Hintojen nousuun uskotaan selvästi enemmän pk-seudulla ja suuremmissa kaupungeissa. Pienissä alle 10 000 asukkaan kunnissa hintojen laskuun uskotaan enemmän kuin nousuun.”

Mikkosen mukaan niin talouden kuin asuntomarkkinoiden kehittymisen ennustamiseen liittyy paljon epävarmuustekijöitä.

”Kukaan ei tiedä, millaiseksi koronatilannekin voi vielä äityä meillä ja maailmalla. Tämän hetken tietojen valossa ennusteemme on, että BKT kasvaa ensi vuonna 2,5 prosenttia. Työttömyys kasvaa tänä vuonna 8 prosenttiin ja ensi vuonna 8,5 prosenttiin.”

Asuntojen tarjonnan vähyys vaikuttaa hintatasoon alueilla, joissa kysyntää on paljon. Rantasen mukaan monissa kohteissa voivat hinnat nousta voimakkaastikin hintakilpailun myötä ensi vuonna.

Rantasen mukaan Helsingin ja pk-seudun lisäksi monissa isoissa kasvukeskuksissakin on pienalueita, joihin kohdistuu runsasta kysyntää, mutta tarjontaa ei juurikaan ole. Tarjolla olevista kohteista maksetaan siksi melkeinpä mitä vaan.

Ellei myytäviä kohteita saada markkinoille lisää, riskinä on kysynnän patoutuminen, asuntomarkkinoiden kuumeneminen ja hintojen paikoin rajukin nousu.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös