Asunnot ja kiinteistöt

Nordealla asuntolainojen ennätyssyksy – suomalaiset viihtyvät korona-aikana kotona

Nordean uusien asuntolainojen kysyntä jatkoi kasvuaan vilkkaan kesän jälkeen myös syksyllä.

Nordea on tammi-syyskuussa myöntänyt koko Suomessa 21 prosenttia enemmän asuntolainoja vuoden takaiseen vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, pankki kertoo tiedotteessaan. Myös kiinnostus remontointiin ja vapaa-ajan asuntoihin on jatkunut syksyllä.

Vapaa-ajan asunnon ostamista tai rakentamista varten otetut lainat ovat kasvaneet peräti yli 40 prosenttia tammi-syyskuussa vuoden takaiseen vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Koko vuoden nähtävissä ollut kasvava kysyntä asuntomarkkinoilla ei ole pysähtynyt vaikka koronapandemia on pitkittynyt. Nordea myönsi vuoden kolmannella neljänneksellä 18 prosenttia enemmän asuntolainoja viime vuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna. Kysyntä selvästi entisestään kiihtyi kesästä vaikka kasvua nähtiin jo silloinkin.

”Koronan vaikutukset asuntomarkkinoihin näyttävät ainakin tällä hetkellä jäävän pieneksi ja jo pidemmän aikaa havaittavissa ollut vilkkaus vain jatkuu. Myös teettämämme kyselytutkimukset kertovat siitä, että koronalla ei ole ollut merkittävää vaikutusta suomalaisten asumisen unelmiin tai mahdollisuuksiin vaihtaa asuntoa”, Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Jani Eloranta kertoo.

Asuntolainoja myönnettiin Nordeassa heinä-syyskuussa reippaasti viime vuoden vastaavaa ajankohtaa enemmän pääkaupunkiseudun lisäksi esimerkiksi Rovaniemen, Turun, Tampereen ja Joensuun toimipaikkojen alueilla, joissa kasvua myönnettyjen asuntolainojen määrissä oli  jopa 20–50 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Lähes puolet suomalaisista on koronapandemian aikana remontoinut, ehostanut tai sisustanut kotia, pihaa tai vapaa-ajan asuntoaan selviää Nordean teettämästä kyselytutkimuksesta. Yhdeksän prosenttia on ottanut lainaa näitä tarkoituksia varten.

”Suomalaiset selvästi haluavat nyt viihtyä kotona entistä enemmän. Omakohtaisen kokemuksen lisäksi kiinnostus remontoimiseen on näkynyt kasvavana kysyntänä myös Nordean lainatiskeillä. Toki kuten kyselytutkimuksemme tuloksistakin ilmenee, selvästi suurin osa on toteuttanut uudistuksia myös ilman lainarahaa. Säästöjen ja erilaisten arjen joustojen, kuten vaikkapa asuntolainan lyhennysjouston, avulla se on yhä useammalle mahdollista”, Eloranta toteaa.

Remontoimisen lisäksi yksi koronavuoden ilmiöitä on kiihtynyt mökkikauppa. Myös Nordeassa vapaa-ajan asunnon ostoa tai rakentamista varten otetut lainat ovat olleet viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna jopa yli 40 prosentin kasvussa.

”Mielenkiintoista on, että ilmiö on jatkunut kiihtyvänä myös nyt syksyllä. Voikin kysyä onkohan kotimaanmatkailun ja mökkeilyn lisääntyminen ilmiö, joka on tullut jäädäkseen vaikka koronapandemia aikanaan selätetään”, Eloranta pohtii. 

Nordea yllätti positiivisesti tuloskehityksellään heinä-syyskuussa. Pankin raportoitu liiketulos nousi 1 085 miljoonaan euroon vertailukauden 421 miljoonan euron tappiolta. Analyytikot olivat odottaneet keskimäärin 925 miljoonan euron liiketulosta.

Korkokate nousi 1146 miljoonaan euroon vertailukauden 1083 miljoonasta eurosta, ja nettomääräiset luottotappiot olivat vain kaksi miljoonaa euroa, kun ne vuosi sitten olivat 331 miljoonaa euroa.

”Liiketoiminnan volyymien kasvu jatkui monella osa-alueella, etenkin asuntolainoissa ja säästämisen tuotteissa”, Nordean nykyinen konsernijohtaja Frank Vang-Jensen kertoi tulosraportin yhteydessä.

Nordean osakekurssi on noussut 3,7 prosenttia tulosjulkistuksen jälkeen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös