Oma talous

Suomalaiset innostuivat 5G-puhelimista – asiantuntija selittää syyn nopeaan kasvuun

Jo lähes kolmasosa teleoperaattori DNA:n myymistä uusista puhelimista on 5G-malleja.

Suomalaiset ovat perinteistä kännykkä-kansaa, joka on usein eturintamassa ottamassa käyttöön uusimpia teknologioita. Sama näyttää pätevän maaliskuussa markkinoille tulleisiin 5G-älypuhelimiin, sillä DNA:n myyntidata kertoo, että jo 30 prosenttia yrityksen myymistä uusista puhelimista on 5G-malleja.

DNA kertoo tiedotteessaan, että Into 5G-puhelinmallien hankkimiseen on selkeästi kiihtynyt syksyllä. Vielä kesäkuussa 5G-mallien osuus DNA:n uusien puhelimien myynnistä oli vain 4 prosenttia ja heinäkuussakin 7 prosenttia. Elokuussa osuus kasvoi 15 prosenttiin, syyskuussa 20 prosenttiin ja lokakuussa jo noin 30 prosenttiin.

DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko arvioi 5G-puhelinten ostovauhdin kiihtymiselle selittäviksi tekijöiksi yhtäältä sen, että 300–500 euron keskihintaluokan puhelimia on tullut enenevissä määrin myyntiin myös 5G-mallisina ja toisaalta sen, että suomalaiset ovat yhä tietoisempia teknologisen kehityksen mahdollisuuksista.

”Moni on ymmärtänyt, että hankkimalla 5G-laitteen jo nyt siitä pääsee hyötymään täysimittaisesti älypuhelimen noin 3-vuotisen elinkaaren aikana”, Aavikko toteaa.

Aavikon mielestä kyseessä on ikään kuin investointi lähitulevaisuuteen, jolloin 5G:n mahdollisuudet kasvavat huomattavasti nykyisestä ja tarve 5G-laitteille on aivan eri kuin tällä hetkellä.

”Lisäksi 5G-mallin vaihto- tai jälleenmyyntiarvo pysyy seuraavat vuodet huomattavasti korkeampana kuin 4G-mallin. Tilannetta voi verrata siihen, että jollain on yhä 3G-puhelinmalli – sitä myydessä tuskin saa enää suurtakaan korvausta.”

Nyt on kännykkämarkkinoilla kuitenkin vielä käynnissä välivaihe, ja 5G ottaa niskalenkin keväällä. Aavikko arvioi, että tuleva talvi on puhelinmarkkinoilla eräänlainen välivaihe, jonka aikana 4G- ja 5G -puhelinmallien omistuksessa nähdään tasapainoilua, ennen kuin vaaka kääntyy 5G-mallien hyväksi keväällä.

”Nyt ja lähikuukausina ollaan tilanteessa, jossa jopa samasta puhelinmallista löytyy 4G- ja 5G-versio niin, että hintaeroa on vain 50–100 euroa. Tästedes jokunen 4G-malli tippuu pois kuukausittain ja korvautuu 5G-mallilla”, Aavikko toteaa.

Toisaalta valmistajatkaan eivät halua viedä liian nopeasti valikoimaansa eteenpäin tiputtamalla hyvin myyviä 4G-malleja pois turhan aikaisin.

”Kevääseen mennessä uskon 5G-laitemyynnin saavuttaneen jo 50–60 prosentin osuuden uusista puhelimista, ja vuoden tai puolentoista päästä ylivoimaisesti suurin osa uutena myytävistä älypuhelimista on jo 5G:tä tukevia”, Aavikko ennustaa.

Toinen kotimainen teleoperaattori Elisa kertoi aiemmin lokakuun lopulla, että sen 5G-puhelintarjonta kasvaa entisestään lähes 50 erilaiseen vaihtoehtoon. Vaihtoehtojen laajuus on Elisan mukaan edellytys suomalaisten siirtymiselle 5G-teknologiaan, sillä suomalaisten puhelintarpeet vaihtelevat.

”Tuomme nyt ennätysvauhtia uusia 5G-puhelimia asiakkaidemme saataville. Loppuvuonna tullaan näkemään yhä useamman suomalaisen siirtyminen 5G-teknologiaan, sillä 5G-vaihtoehtoja löytyy jo laajasti eri hintaluokista. Puhelinostoksilla kannattaa varmistaa, onko 4G-puhelimen hintaan saatavilla 5G-malli”, kertoo Elisan laiteliiketoiminnan johtaja Ville Valkama.

Telia Company ja Nokia kertoivat lokakuussa, että ne ovat tehneet viisivuotisen sopimuksen, joka vahvistaa Suomen digitaalista infrastruktuuria. Telia ottaa käyttöön myös Nokian SA 5G core-verkon kaikilla markkinoillaan Pohjolassa ja Baltiassa.

Sopimus keskittyy Suomeen, jossa Nokia toimittaa radioverkon (RAN) Telian tukiasemille 4G-verkon modernisoimiseksi ja päivittämiseksi 5G:hen. Telia ottaa myös kaikilla markkinoillaan käyttöön Nokian uuden stand-alone 5G core-ratkaisun – 5G-verkon itsenäisen toiminnan mahdollistavat ”mobiiliverkon aivot” – joka tuottaa asiakkaille jatkossa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös