Oma talous

Pian voimaantuleva muutos saattaa yllättää autoilijan tai matkalipun ostajan

Kännykällä ostettu ostettu bussilippu tai bensatankillinen saattaa vaatia pankkitunnuksia ensi vuoden alusta vahvan tunnistautumisen vaatimuksen vuoksi.

​Vahvan tunnistamisen vaatimus koskee vuodenvaihteen jälkeen kaikkea sähköisesti tapahtuvaa maksamista, kertoo Finanssiala (FA) sivuillaan.

Vahvan tunnistautumisen vaatimus tulee lainsäädännöstä, jonka tarkoituksena on parantaa kuluttajansuojaa ja maksupalvelujen turvallisuutta. Eurooppalainen pankkivalvoja edellyttää ja valvoo vahvan tunnistamisen toteutumista.

Vahva tunnistautuminen koskee erityisesti verkkokaupan ostoksia. Niissä vahva tunnistautuminen tapahtuu useimmiten verkkopankkitunnuksilla. Siksi FA kehottaa pitämään tunnuksia mukana, esimerkiksi tunnistautumissovelluksen sisältämää älypuhelinta, aina, jos meinaa tehdä pieniäkin verkko-ostoksia.

Pienikin verkkokauppaostos saattaa vuodenvaihteen jälkeen vaatia vahvan tunnistautumisen. Sama koskee myös esimerkiksi autoilijoita, jos he haluavat maksaa tankatun polttoaineen mobiilisovelluksella.

Finanssialan mukaan verkossa tai mobiilissa maksettaessa asiakasta siis pyydetään aika ajoin tunnistautumaan palveluun pankin myöntämillä tunnistamisvälineillä, eli useimmiten verkkopankkitunnuksilla tai tunnuslukusovelluksella. Tämä koskee FA:n mukaan kaikkea sähköistä maksamista ja sillä halutaan varmistaa, että maksukorttia käyttää oikea henkilö.

Vahva tunnistautuminen saattaa tulla vastaan myös joukkoliikenteen lippuostoksissa.

”Esimerkiksi Helsingin joukkoliikenteestä vastaava HSL on jo ottanut käyttöön vahvan tunnistautumisen, kun ostaa matkalipun mobiilisovelluksella. Jos siis aikoo jättää kertalipun ostamisen viime hetkeen, kannattaa muistaa, että ostaminen saattaa vaatia tunnistautumisen. Se tuskin kelpaa selitykseksi lipuntarkastajille”, muistuttaa Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Teija Kaarlela.

FA:n mukaan käytännöt vaihtelevat jonkin verran pankkien välillä, joten epäselvissä tilanteissa kannattaa olla yhteydessä omaan pankkiinsa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös