Talouden trendit

Terrafamen akkukemikaalitehdas etenee, sai ympäristöluvan

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt ympäristöluvan Terrafame Oy:n akkukemikaalitehtaalle.

Monimetalliyhtiö Terrafamen hallitus teki vuoden 2018 lopulla myönteisen investointipäätöksen akkukemikaalitehtaasta. Sähköajoneuvojen akuissa käytettäviä kemikaaleja valmistava tehdas rakennetaan yhtiön nykyiselle teollisuusalueelle Sotkamoon.

Terrafame Oy on suomalainen monimetalliyhtiö, joka tuottaa nikkeliä, sinkkiä, kobolttia ja kuparia Sotkamossa sijaitsevalla kaivoksellaan ja metallitehtaallaan. Suomen valtio omistaa Terrafame Oy:sta noin 71 prosenttia Suomen Malmijalostus Oy:n (entinen Terrafame Group Oy) kautta.

Terrafame osti kaivostoimintaa aiemmin pyörittäneen Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesältä sen liiketoiminnan ja omaisuuden vuonna 2015.

Sähköajoneuvojen kysyntä maailmalla on lähtenyt nopeaan kasvuun, ja tämä heijastuu myös akkujen valmistukseen ja kehitykseen. Sähkö- ja hybridiajoneuvoissa käytettävien akkujen koko kasvaa autojen toimintasädevaatimusten kasvaessa, ja nikkelin osuus litiumioniakuissa nousee.

Jo tällä hetkellä merkittävä osuus Terrafamen nikkeli-kobolttisulfidituotannosta menee sähköajoneuvojen akkukemikaalien valmistukseen, mutta jalostus kemikaaleiksi tehdään nyt muualla kuin Terrafamella.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on nyt myöntänyt ympäristöluvan Terrafame Oy:n akkukemikaalitehtaalle. Luvan saajalle on myönnetty oikeus toiminnan aloittamiseen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Terrafame on saanut toistaiseksi voimassa olevan ympäristöluvan akkukemikaalitehtaan toimintaan. Tehtaassa tuotetaan nikkeli-, koboltti- ja ammoniumsulfaattia. Samalla on myönnetty ympäristölupa toimintaan liittyvälle ammoniakkiratapihalle ja ammoniakin varastoinnille.

Lupa koskee myös toimintaan liittyvää uutta happitehdasta. Aluehallintovirasto on oikeuttanut Terrafame Oy:n aloittamaan ympäristöluparatkaisun mukaisen toiminnan lupamääräyksiä noudattaen muutoksenhausta huolimatta.

Kommentoi
Ylös
>