Asunnot ja kiinteistöt

Asuntoammattilainen: Myytäviä kohteita ei ole riittävästi

Osa asuntomarkkinoista on nyt häiriötilassa, kertoo Kiinteistömaailma.

Kiinteistömaailma-ketju teki tammikuussa 2021 yhteensä 905 käytettyjen ja uusien asuntojen sekä kiinteistöjen kauppaa, kun vuosi sitten vastaavaan aikaan määrä oli 856 kauppaa.

Käytetyissä kohteissa kauppamäärä oli selvästi suurin tammikuun kauppamäärä kymmeneen vuoteen, mutta uudiskohteissa jäätiin edellisvuoden vastaavan ajankohdan myynnistä.

”Kasvukeskuksissa vähäinen tarjonta aiheuttaa ostajille haasteita”, Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä sanoo.

Käytetyissä asunnoissa kauppamäärä kasvoi edelliskuukausien tapaan selvästi, 16 prosenttia 837 kauppaan, mutta uudiskohteissa kauppamäärä 68 kappaletta jäi selvästi edellisvuoden 133 kaupasta.

Kiinteistömaailman mukaan käytettyjen kohteiden osuus kokonaiskaupasta onkin tällä hetkellä poikkeuksellisen suuri, merkittävästi pitkän ajan keskiarvon yläpuolella.

Osassa asuntomarkkinoita vähäinen tarjonta muodostaa nyt pullonkaulan. Kyhälän mukaan koko välitysalalla on tällä hetkellä sama haaste: myytäviä kohteita on normaalia vähemmän.

”Tulevien kuukausien kauppamääriin vaikuttaa yleisen talouskehityksen lisäksi aivan ratkaisevasti se, kuinka asuntojen tarjontatilanne kehittyy”, Kyhälä sanoo.

Nyt puhutaan tuhansien asuntojen vajeesta tavanomaiseen tilanteeseen nähden, Kyhälä painottaa.

Tilastokeskuksen mukaan käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni syys-marraskuun aikana 6,6 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi väheni 8,6 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi 5,2 prosenttia.

Asunnoille on kysyntää kasvukeskuksissa.

Normaalina vuonna asuntokauppa hiljenee viimeistään joulun alusviikolla. Joulukuussa 2020 kauppa kävi kuitenkin ennennäkemättömään tahtiin. Korona näkyy silti asuntokaupassa myyjien empimisenä, kertoo Suomen Kiinteistövälittäjät ry:n tuore kysely kiinteistövälittäjille

Ostajat ovat vahvasti liikkeellä ja myyntiajat ovat lyhyitä oikein hinnoitelluissa asunnoissa. Kovin kysyntä on uudemmista omakotitaloista ja muista perheasunnoista kautta maan.

”Asuminen on perusturvaa ja erityisesti poikkeusolot ovat nostaneet omassa asunnossa asumisen jälleen tärkeimmäksi tavoitteeksi monille toki oman terveyden jälkeen”, toteaa SKVL:n toimitusjohtaja toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Samaan aikaan kuitenkin vuokra-asuntomarkkinat käyvät kovilla kierroksilla. Vuokra-asuntojen tarjonta on lisääntynyt rajusti. Pelkona on nyt jopa ylitarjonta.

Tarjonnan kasvu on ollut niin kovaa, että edes suurimmissa kasvukeskuksissa ei enää kärsitä vuokra-asuntopulasta, väittää Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

”Koko 2000-luvun piinannut ongelma voidaan katsoa kokonaan selätetyksi. Tuoreet luvut ja markkinahavainnot ovat varsin selkeitä”, Metsola arvioi Vuokraturvan tiedotteessa.

Asuntosijoittamisen suosio on kasvattanut vuokra-asuntojen tarjontaa.

Metsolan mukaan vuokra-asuntojen tarjontaa ovat kiihtyvässä tahdissa kasvattaneet niin asuntosijoittamisesta innostuneet yksityishenkilöt, eläkeyhtiöt, kotimaiset asuntosijoitusyhtiöt ja -rahastot kuin varsinkin viime vuosina kansainväliset asuntorahastotkin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös