Talouden trendit

Lukuisat kunnat kärsivät työvoimapulasta jopa koronakriisin aikana

Lähes puolessa Suomen kunnissa vaikeuksia saada hakijoita avoimiin työpaikkoihin, kertoo Kevan kuntapäättäjäbarometri.

Kevan kuntapäättäjäbarometrin mukaan, lähes puolessa Suomen kunnissa on ilmennyt vaikeuksia saada hakijoita avoimiin vakansseihin. Kuntien valtuutetuille ja kunnanhallitusten jäsenille tehdyssä kyselyssä, 42 prosenttia kertoi, ettei hakijoita ole ollut riittävästi avoimiin vakansseihin. 51 % vastaajista taas kertoi, että hakijoita oli löytynyt riittävästi. 

Erityisesti hakijapula on vaivannut yli sadantuhannen asukkaan kuntia. Näissä kunnissa 60 prosenttia vastaajista kertoi hakijapulasta. Alle 5000 asukkaan kunnissa tilanne on taas parempi. 56 prosenttia vastaajista kertoi hakijoita löytyneen.  

Toimialoista suurin osaajapula on barometrin mukaan sote-sektorilla ja sivistystoimessa.  

Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen muistuttaa, että Kevan eläköitymistilastot ovat jo jonkin aikaa osoittaneet sen, että työvoiman saatavuudesta on tulossa isoja haasteita kuntien rekrytointeihin. Eri alueiden välillä erot työvoiman saatavuudessa ovat suuret. 

”Työntekijöiden kannalta pula pätevistä työntekijöistä lisää työpaineita entisestään. Lakisääteisten tehtävien hoitamisen ja palvelun järjestämisen kannalta tilanne on jo huolestuttava”, Kietäväinen toteaa.  

Kietäväinen muistuttaakin, että hyvät ja houkuttelevat työolot ovat entistä keskeisempi kunnan kilpailutekijä tulevaisuudessa.  

”Työnantajamielikuvalla ja hyvällä henkilöstöpolitiikalla on iso vaikutus siihen, miten kuntaan halutaan tulla töihin. Samoin näin kyetään vähentämään työkyvyttömyyden kustannuksia, jotka ovat yksin kunta-alalla jo kaksi miljardia euroa, eli noin kahden kunnallisveroprosentin tuoton verran. Näin vähennetään myös henkilöstön työpanosten menetyksiä ja vähennetään työvoimapulaa.”  

Kietäväisen mukaan hyvän henkilöstöpolitiikan, työhyvinvoinnin kehittämisen nostaminen kunnan strategian keskiöön on iso ja kannattava satsaus kunnan tulevaisuuden menestystekijöiden kannalta.

”Toivottavasti tätä kysymystä pohditaan kunnissa tarkkaan tulevien kuntavaalien jälkeen, kun valtuustot aloittavat laatimaan valtuustokauden strategioitaan”, Kietäväinen korostaa. 

Kevan mukaan miltei joka kolmas nykyinen kuntatyöntekijä jää eläkkeelle tulevien kymmenen vuoden aikana. Se tarkoittaa yli 170 000:ta työntekijää.

Esimerkiksi Lapissa lähes 40 prosenttia kuntatyöntekijöistä – noin 7 000 henkilöä – on jäämässä eläkkeelle 2029 mennessä. Lapin kunnista Sallassa ja Kemijärvellä eläkkeelle siirtyy lähivuosina lähes puolet kunta-alan ammattilaisista.

Kevan teetti kyselytutkimuksen kuntavaikuttajien parissa kuntien rekrytoinnista. Kyselyn kohderyhminä olivat Manner-Suomen kunnanvaltuutetut ja kunnanhallitusten jäsenet.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös