Hopean hintapiikki kuvaa ”keinottelua”, eikä reaalitalouden askelmerkkejä, joita voi ehkä selkeimmin lukea kierrätysmetallin hinnoista ja menekistä.
Esimerkiksi hiiliteräksen ja ruostumattoman teräksen tuottajat, kuten SSAB ja Outokumpu lukeutuvat metalliromun suurin ostajiin. SSAB kohensi kannattavuuttaan vuoden viimeisellä neljänneksellä.
Metalliromun hinta osoittaa talouden suuntia samaan tapaan kuin pörssikurssitkin, jotka ovat lyöneet ennätyksiä.
Tonninhinta on metalliromussa ottanut vinhaa nousu- ja laskukierrettä puolen vuoden aikana ja ilman joidenkin pörssipiirien ”vedätystä”. Metalliromun hinta pomppasi ennen vuoden vaihdetta lähes 500 dollarin tasolle tonnilta.
Mutta hinta on sitten parissa viikossa pudonnut noin 400 dollarin tienoille.
Kovaa ja nopeaa pidemmän aikavälin nousukiriä kuvastaa, että tonnihinta koukkasi kesäkuussa noin 200 dollariin pohjalukemiin lähinnä pandemian ja teollisuuden sakkauksen seurauksena. Viime vuoden joulukuun lopun lähes 500 taalan tonnihinta läheni jo vuoden 2007 historiallista huippua.
Markkina-arvioiden mukaan terästehtaat eivät pystyneet ajamaan heti raaka-aineiden hintojen täysimääräistä kallistumista myyntihintoihinsa. Teräskelan hinnat nousivat viime syksyn aikana noin 500 eurosta 750 euroon tonnilta.
Eurajoen Romun toimitusjohtaja Juuso Luodesmeri kertoo, että romun ostajat, kuten terästeollisuus ja valimot operoivat paljon kauppoja korkeilla hinnoilla vuoden vaihteen jälkeen.
”Kierrätysmetallin hinnat palaavat mahdollisesti viime vuoden lopun huipputasolle, mikäli esimerkiksi teräksen ja konepajojen myynti vauhdittuu kevään aikana.”
Luodesmeri kertoo vielä, että uusimmat kaupat Eurajoen Romulle tulivat heti helmikuun alussa vielä lähes 500 dollarin tonnihinnoilla Turkkiin, joka voi pitää eurooppalaisen kierrätysmetallin ja terästeollisuuden ”mekkana”.
”Metalliromua lähtee kerran kolmessa kuukaudessa noin 30 000 tonnin valtamerialuksella Turkkiin. Myynti on kulkenut tasaisesti viime kuukausien ja vuodenkin aikana.”
Espoolaisen Romu Keinäsen toimitusjohtaja Toni Keinänen kertoo, että joulukuun tilausmäärät löivät ennätyksiä.
”Tammikuussa lähti kaksi ylimääräistä laivaa täydessä metalliromun lastissa. Mutta markkinatilanne on hankala siitä syystä, että hinnat sahaavat ylös ja alas”, Keinänen toteaa.
”Hintojen ennustaminen pysyy yhä vaikeana, mikä luo riskiä omille raaka-aineiden ostoille” Luodesmeri jatkaa.
Metalliromun hintaa voi pitää Rotterdamin raaka-ainepörssissä ”Turkin hintana”, jonka kallistumista on avittanut myös pula rakentamaisen harjateräksestä. Turkki on perinteisesti suurena teräksen tuottajana pysynyt metalliromun Euroopan suurimpana ostajana.
Romu Keinänen ja Eurajoen Romu -konserniin kuuluva Eurajoki Group lukeutuvat kierrätysmetallin suuriin kotimaisiin viejiin. Molemmista vienti tekee noin 95 prosentin osuuden liikevaihdosta.
Eurojoki Group saavutti viime tilikaudella yli sadan miljoonan euron liikevaihdon ja Romu Keinänen 34 miljoonan euron. Pandemiakaan ei viime tilikaudella leikannut kierrättäjien liikevaihtoa, joka kulki arvossa ja määrissä molemmilla nousujohteisena. Loppuvuosi kuroi kesän pudotusta kiinni.
Luodesmeri ja Keinänen kuvaavat nykyistä Euroopan hintatasoa ja varastotasoja ilmaisulla ”hyvä tai kohtuullinen.” Metalliromun menekki kertoo osaltaan, että Euroopan teollisuus on lähtenyt elpymään päin.
Molempien mukaan pidemmän aikavälin merkit pandemian voittamisesta antavat osaltaan myönteistä viestiä, mikä näkynee positiivisesti teollisuuden romumetallin ostoissa.
Myös kiinalaiset ja amerikkalaiset osallistuvat metalliromun ”hintapeliin” Euroopassa.
Jos ja kun Turkki alkaa ostaa amerikkalaista romua rapakon takaa, voi Euroopan tonnihintaa pitää liian korkeana. Kiinalaiset ovat nostaneet muurin muun muassa kierrätysmetallin ulkomaiselle tuonnille.
”Kiina on maailman suurin kierrätysmetallin ostaja, jonka ostot vaikuttavat aina kierrätysmetallin hintoihin,” Luodesmeri toteaa.