Yritysuutiset

Savosolar rimpuilee yhä rahoitushaasteissa – markkina-arvosta sulanut vuodessa lähes 70 prosenttia

Savosolar kasvatti liikevaihtoaan rajusti, mutta kasvun rahoittaminen on haaste.

Savosolar suunnittelee ja toimittaa kaukolämmön tuottajille ja teollisuudelle suuria aurinkolämpöjärjestelmiä. Järjestelmät perustuvat Savosolarin kehittämiin aurinkolämpökeräimiin, joiden ytimenä on Savosolarin omat nanopinnoitetut suoravirtausabsorberit.

Yhtiön on kasvanut rajusti viime vuosina. Vuonna 2014 yhtiön liikevaihto oli 1,0 miljoonaa euroa, kun vuonna 2018 liikevaihto ylsi jo 5,4 miljoonaan euroon.

Kuitenkin vuoden 2019 liikevaihto jäi odotettua matalampaan 3,4 miljoonaan euroon, sillä Ranskan Issouduniin ja Saksan Ettenheimiin tehtävien toimitusten eteneminen oli suunniteltua hitaampaa, ja päätökset muista projekteista siirtyivät loppuvuodesta eteenpäin.

Viime vuonna yhtiö pääsi takaisin kiinni kasvukantaan. Liikevaihto nousi vuoden 2019 3,4 miljoonasta eurosta 5,1 miljoonaan euroon.

Viime vuonna yritys haki sijoittajilta lisää kasvurahoitusta osakeannilla saaden viiden miljoonan euron nettovarat. Yhtiö käytti saadun pääoman varmistaakseen käyttöpääoman riittävyyden ja lisätäkseen kasvavassa markkinatilanteessa taloudellista kapasiteettia.

Viime vuosi oli yhtiölle kuitenkin haastava myynnin kasvusta huolimatta. Liiketulos oli edelleen 3,9 miljoonaa euroa pakkasella ja viimeisellä vuosineljännekselläkin se oli miinuksella 1,3 miljoonaa euroa. Vuosi sitten loka-joulukuussa liiketappio oli 1,4 miljoonaa euroa.

Yhtiön liiketoiminta on sitonut paljon käyttöpääomaa ja se näkyi 5,0 miljoonan euron negatiivisena liiketoiminnan rahavirtana. Vuonna 2019 liiketoiminnan rahavirta oli negatiivinen 6,1 miljoonaa euroa.

Yhtiön toimitusjohtaja Jari Varjotie kertoo, että koronapandemia viivästytti sovittujen järjestelmien toimituksia sekä asiakkaiden päätöksentekoa ja sopimusneuvotteluja.

Liikevaihdon kasvun takana on Varjotien mukaan yhtiön vahva markkina-asema Ranskassa ja ensimmäinen toimitus Saksassa.

”Toimitimme Ranskan suurimman aurinkolämpöjärjestelmän Issouduniin maltaiden kuivatukseen Kyothermille sekä Creutzwaldiin kaukolämpöjärjestelmän Cellcius SAS:lle”, Varjotie kertoo.

Tilauskanta ei kuitenkaan kehittynyt odotetusti koronapandemian viivästyttäessä asiakkaiden investointipäätöksiä. Vuoden 2020 lopussa tilauskanta oli 2,0 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli ollut 3,2 miljoonaa euroa.

Varjotie on kuitenkin toiveikas.

”Siitä huolimatta suunnittelu- ja tarjousvaiheessa olevien projektien määrä kasvoi, mikä kertoo paitsi markkinan kasvusta, myös Covid-19 johtuvasta investointipäätösten patoutumisesta. Suunnitteluvaiheessa olevien kaukolämpöprojektien määrässä näkyy selvästi EU:n Green Deal -tavoitteiden ja toimenpiteiden vaikutus. Samalla monet teolliset yritykset vievät eteenpäin omia kunnianhimoisia päästövähennystavoitteitaan.”

Varjotien mukaan Savosolar on jatkanut työtä kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi.

Yhtiö on myös vahvistanut sekä myynti- että projektiorganisaatiotaan, ja näiden rekrytointien tulokset alkoivat näkyä jo kuluneen vuoden aikana.

Käyttöpääoman riittävyys on yhtiölle haaste jatkossakin.

Savosolarin liiketoiminnan merkittävimmät riskit ovat strategian mukaisen kasvun aikaansaamiseksi tarvittavan käyttöpääoman riittävyys, kyky saada uusia projekteja ja kyky lisätä liiketoiminnan tehokkuutta siten, että toiminta kääntyy kannattavaksi.

Yhtiö ei ole varma käyttöpääoman riittävyydestä seuraavien 12 kuukauden tarpeisiin. Yhtiö on onnistunut aiemmin tarvitsemansa rahoituksen hankkimisessa, ja yhtiön hallitus on luottavainen, että yhtiö kykenee tarvittaessa hankkimaan lisärahoitusta strategian mukaisen kasvun ja kannattavuuden aikaansaamiseksi.

Savosolar ei aio maksaa osinkoa.

Yhtiön osake on maanantaina noin kello 12.00 8,9 prosentin laskussa. Vuodessa osake on laskenut yli 68 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös