Isännöintiliiton Energiabarometri paljastaa kolme asiaa, joissa taloyhtiöt hukkaavat rahaa ja energiaa. Kyse ei ole taloyhtiölle suurista investoinneista, vaan pienistä toimenpiteistä.
Isännöintiliiton Energiabarometrissa isännöitsijät kertoivat, että taloyhtiöillä on energiansäästöpotentiaalia etenkin ilmanvaihdossa, vedenkulutuksessa sekä ikkunoiden ja ovien tiivistyksessä.
”Kun laittaa kuntoon nämä kolme asiaa tai edes yhden niistä, säästää jo rahaa ja energiaa. Myös asumisviihtyvyys paranee”, vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa Isännöintiliitosta sanoo.
Ilmanvaihdon tarkastus ja säätö vaikuttavat paitsi energiahukkaan, myös sisäilman laatuun. Tiivistetyt ikkunat ja ovet taas kestävät paremmin, eikä niiden kautta karkaa lämpöä.
Vedenkulutuksen osalta kannattaa varmistaa, ettei taloyhtiössä ole vuotavia vesikalusteita, jotka aiheuttavat salakavalasti ison laskun. Arjen vedenkulutusta voi hillitä huoneistokohtaisilla vesimittareilla tai erilaisilla vedenpainetta hillitsevillä suuttimilla.
”Vesimittarit vähentävät vedenkulutusta, kun jokainen maksaa aidosti oman käyttönsä mukaan. Energiatehokkuuteen liittyvien säännösten myötä vedenkulutuksesta pitää tulevaisuudessa myös tiedottaa entistä useammin huoneistoihin veden käyttäjille”, Viljamaa toteaa.
Monessa taloyhtiössä energiatehokkuutta ryhdytään parantamaan vasta isomman korjaushankkeen yhteydessä.
”Taloyhtiöissä ei kannata ajatella, että mitään ei tarvitse tehdä ilman isoa remonttia. Energiatehokkuus on laaja kokonaisuus, mutta pienilläkin asioilla on merkitystä”, Viljamaa kannustaa.
Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva kertoo, että taloyhtiön energiatarkastus on kevyt ja edullinen taloyhtiön energiaselvitys. Se perustuu LVI-asiantuntijan kiinteistöllä suorittamaan kiinteistökierrokseen, mittauksiin ja toimintakokeisiin sekä energiankulutuksen analysointiin kulutusseurannan pohjalta. Taloyhtiö saa raportin tehdyistä havainnoista sekä ehdotuksia jatkotoimenpiteistä.
Energiaviraston rahoittama energianeuvonta neuvoo taloyhtiöitä energia-asioiden edistämisessä. Motivan mukaan energianeuvoja esimerkiksi voi käydä taloyhtiön hallituksen kanssa läpi energiatarkastusraportin sisältöä ja suosituksia ja antaa lisätietoa energiatehokkuuden parantamisen mahdollisuuksista.
Lisätietoja taloyhtiö voi tiedustella oman alueensa energianeuvojalta. Energianeuvojien yhteystiedot: Energianeuvojat maakunnissa
Isännöintiliiton Energiabarometriin vastasi 117 isännöitsijää eri puolilta Suomea. Otos kattaa noin 3000 taloyhtiötä.