Yritysuutiset

Uponor vahvassa tulosvireessä – rakentamisen jälkisyklisyys luo varjon näkymiin

Uponorin vertailukelpoinen liikevaihto kasvoi rajusti viimeisellä vuosineljänneksellä.

Uponorin liikevaihto nousi viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä 280,5 miljoonaan euroon, kasvaen edellisvuoden vertailukaudesta 4,2 prosenttia. Valuuttakurssivaikutukset huomioiden orgaaninen kasvu oli 6,0 prosenttia.

Uponorin vertailukelpoinen liikevoitto nousi 27,3 miljoonaan euroa, kun vuosi sitten voittoa oli 21,8 miljoonaa euroa. Tuloskasvu jäi kuitenkin odotuksista, sillä analyytikot odottivat keskimäärin 29 miljoonaan euron vertailukelpoista liikevoittoa.

Yhtiön mukaan rakennusmarkkinat pysyivät loka-joulukuussa vakaina, vaikkakin maiden ja rakentamisen segmenttien välillä oli edelleen merkittäviä eroja.

Koko viime vuosi oli Uponorille historiallisen menestyksekäs. Vertailukelpoinen liikevoitto nousi vuonna 2020 lähes 143 miljoonaan euroon edellisvuoden vajaasta 93 miljoonasta eurosta. Kasvua siis tuli lähes 54 prosenttia.

”Pandemian alun notkahduksen jälkeen kysyntämme pysyi hyvällä tasolla ja suotuisat ajurit, kuten osin COVID-19-pandemiasta aiheutuneet positiiviset kustannusvaikutukset, tukivat kannattavuutemme kehitystä. Seurauksena oli kannattavuuden osalta ennätyksellinen vuosi, jonka kaltaista emme ole nähneet vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen”, kertoo Uponorin toimitusjohtaja Jyri Luomakoski.

Luomakosken mukaan Uponor pitkän aikavälin taloudellisen tavoitteet, eli liikevoittomarginaalimme ylitti 10 prosenttia.

”Pörssiyhtiövuosinamme olemme raportoineet vain kahdesti tämän suuruusluokan vertailukelpoisia liikevoittoja ja liikevoittomarginaaleja, mutta noina vuosina päämarkkinoillamme oli rakenteilla vuosittain noin 1,5 miljoonaa asuntoa enemmän kuin vuonna 2020.”

Näkymiimme vuodelle 2021 sisältyy kuitenkin edelleen epävarmuuksia koronapandemiasta johtuen, toimitusjohtaja muistuttaa.

”Emme odota kysynnän kasvavan merkittävästi vuonna 2021, koska rakentaminen on jälkisyklistä. Jatkamme operational excellence -ohjelmamme toteuttamista aikaisemmin viestityn mukaisesti. Toisaalta osassa hankinnan ja valmistuksen kuluista on jo näkyvissä nousua. Vaikka pyrimme hillitsemään näitä vaikutuksia hinnankorotuksilla, odotamme nousun vaikuttavan jonkin verran kannattavuuteemme vuonna 2021”, Luomakoski toteaa.

”Iloksemme voimme todeta, että vuosi 2021 on alkanut vahvasti. Kysyntä tammikuussa on ollut hyvällä tasolla, paljolti Pohjois-Amerikan asuntorakentamisen markkinan korkean aktiivisuuden johdosta.”

Ilman valuuttakurssien vaikutusta Uponor odottaa vuonna 2021 liikevaihtonsa pysyvän vuoden 2020 tasolla. Uponor odottaa vertailukelpoisen liikevoittonsa laskevan vuodesta 2020, mutta vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin pysyvän yli 10 prosentissa.

Uponorin hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle 0,57 euron osinkoa osaketta kohden, josta 0,28 senttiä maksetaan maaliskuussa 2021 ja 0,29 senttiä suunnitellaan maksettavan syyskuussa 2021. viime vuonna osinko oli 0,53 euroa.

Tehdessään osinkoehdotusta hallitus harkitsi yhtiön omavaraisuutta, investointisuunnitelmia ja muita pääomatarpeita. Lisäksi hallitus päätti poiketa yhtiön pitkän aikavälin tavoitteesta jakaa osinkoa vähintään 50 prosenttia vuosituloksesta, koska vuoden 2020 tulokseen vaikutti positiivisesti pandemiasta aiheutuneet noin 10 miljoonan euron kulusäästöt sekä noin kolmen miljoonan euron kertaluontoinen positiivinen verotuotto, joilla oli yli 0,14 euron vaikutus osakekohtaiseen tulokseen. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös