Markkinakommentit

Maailman suurimman talouden elpyminen on yhä epävarmalla pohjalla

Tämän viikon Yhdysvaltojen makrotalouden luvut ovat kaksijakoiset.

Yhdysvaltojen vähittäismyyntiluvut nousivat yllättäen 5,3 prosenttia ylöspäin tammikuussa. Luultavasti myynnille tukea antoi pienituloisille jaettu 600 dollarin elvytysshekki.

Myös koronarajoitusten höllentyminen joissakin osavaltioissa saattoi antaa tukea kulutukselle. Koronakriisi on nostanut amerikkalaisten säästämisastetta ja rajoitusten purkautuminen purkaa kuluttajien kasautuneita kulutustarpeita.

Lukema ylitti reippaasti ekonomistiennusteet, sillä Bloombergin keräämä ekonomistien mediaaniennuste oli vain 1,1 prosentin kasvua. Vielä joulukuussa myynti laski marraskuuhun verrattuna 1,0 prosenttia. Yhden kuukauden kasvuluvut eivät kuitenkaan takaa elpymisen jatkumista.

Eilen tuli kuitenkin kylmä suihku elpymistoiveille, kun USA:n viime viikon työttömyyskorvaushakemusten määrä nousi USA:ssa 861 000 hakemukseen edellisviikon korjatusta 848 000 hakemuksesta.

Työllisyyslukemien sakkaaminen saattaa merkitä sitä, ettei keskuspankki Fedillä ole kiire kiristää rahapolitiikkaa. Torstaina Yhdysvaltain keskuspankki julkisti tammikuisen kokouksensa pöytäkirjat, joiden mukaan Fed ei ole edelleenkään vakuuttunut, että maailman suurimman talouden elpyminen olisi sillä tasolla, että rahapolitiikka voisi kiristyä.

Vaikka inflaatio on jo USA:ssa noussut, haluaa keskuspankki katsoa, pysyvätkö inflaatiolukemat riittävän korkeana, jotta keskuspankki voisi kiristää rahapolitiikkaa.

Markkinoilla tunnelma on optimistinen. S&P 500 on noussut helmikuussa nyt 5,4 prosenttia, kun tammikuussa indeksi laski 1,1 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös