Markkinakommentit

Korona ei ole enää markkinoiden ainoa huolenaihe

USA:n 10-vuoden velkakirjan kehitys.

Nopeasti nousseet korot herättävät kysymyksiä. USA:n keskuspankki ei kuitenkaan näe vielä tarvetta rahapolitiikan kiristämiseen.

Korkojen ja inflaation kiihtyminen saavat yhä tärkeämmän roolin erityisesti USA:n talouskuvassa. Maan 10 vuoden velkakirjan korko on kivunnut nopeasti inflaatio-odotusten nousun myötä. Korko nousi perjantaina jo lähes 1,72 prosenttiin, kun se viime elokuussa oli jopa alle 0,5 prosenttia.

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed kertoi tällä viikolla, ettei se jatka vuosi sitten koronapandemiapaniikin aikana aloitettua pankkien pääoman helpotusta. Se lisäsi paineita korkojen nousuun.

Fed piti tällä viikolla käymässään kokouksessa rahapoliittisen linjan kuitenkin ennallaan, vaikkakin se korjasi talous- ja inflaatioennusteitaan reippaasti ylöspäin. Fed ennustaa nyt USA:n talouden kasvavan tänä vuonna peräti 6,5 prosenttia, mutta odottaa inflaation kiihtymisen olevan osittain väliaikaista.

Keskuspankki haluaa nähdä todellisia merkkejä talouden elpymisestä, ennen kuin se lähtee kiristämään rahapolitiikkaa. Nordea muistuttaa aamukatsauksessaan, ettei pääjohtaja Jerome Powellilta vieläkään kuultu, minkä verran inflaation annetaan karata kahden prosentin tavoitetason yläpuolelle.

Yhdysvaltojen koronaelpyminen on nyt nopeaa. Laajasti seurattu Philadelphia Fed -teollisuustuotannon suhdanneindeksi pomppasi maaliskuussa 51,8 pisteeseen, mikä ylitti roimasti 23 pisteen ennusteen. Helmikuussa indeksilukema oli 23,1. Erityisen merkittävästi nousi indeksin osatekijöistä teollisuuden tilaukset.

Suhdanneindeksin lukeman kasvu on voimakkainta 50 vuoteen.

Talouden elpyminen, keskuspankin keveänä pysyvä rahapolitiikka ja inflaatio-odotusten nousu herättävät markkinoilla huolta korkojen noususta ja sen vaikutuksista osakemarkkinoille.

Korkojen nousun vaikutus osakemarkkinoille ei kuitenkaan välttämättä ole dramaattinen.

Leuthold Group -yhtiön pääsijoitusstrategi Jim Paulsen kertoo sijoittajakirjeessään, ettei korkojen nousu aiheuta uhkaa osakemarkkinoiden pitkän aikavälin kehitykselle. Paulsen odottaa USA:n 10-vuoden velkakirjan ylittävän 2,0 prosenttia tämän vuoden lopussa.

Korkojen nousun vaikutus riippuu talouskehityksestä. Jos korot nousevat samalla, kun talous elpyy, se ”ei ole haaste osakkeille”, Paulsen toteaa.

Paulsen laskee, että vuoden 1950 jälkeen S&P 500 -osakeindeksi on tarjonnut keskimäärin 9,0 prosentin vuosituoton niinä vuosineljänneksinä, jolloin korkotaso on ollut nousussa. Hänen mukaansa korkojen noustessa myös talous on noussut, mikä on tukenut osaketuottoja.

Ekonomistit odottavat USA:n talouskasvun nousevan tänä vuonna 5,5 prosenttiin. Noin kova kasvu tukee osakkeita, vaikka korot nousisivatkin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös