Indikaattorit

Koronakriisi nostanut selvästi kotitalouksien säästämistä – ekonomisti: ”vahvemmat pahan päivän puskurit”

Kotitalouksien säästämisaste kasvoi selvästi viime vuoden neljännellä neljänneksellä, kertoo Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen mukaan kotitalouksien kausitasoitettu säästämisaste kasvoi selvästi edellisen neljänneksen tiedosta, ja oli loka-joulukuussa 7,2 prosenttia. Säästö saadaan vähentämällä käytettävissä olevasta tulosta kulutusmenot. Säästö on positiivinen, mikäli kotitalouksien käytettävissä oleva tulo on suurempi kuin kotitalouksien kulutusmenot.

Säästämisaste on kotitalouksien säästön osuus käytettävissä olevasta tulosta. Vuoden 2020 neljännellä neljänneksellä kotitalouksien käytettävissä olevat tulot kasvoivat hieman edellisestä neljänneksestä, ja kun kulutusmenot pienenivät, säästämisaste kasvoi edelliseen neljännekseen verrattuna.

Kotitalouksien kausitasoitettu investointiaste laski hieman edellisestä vuosineljänneksestä ja oli nyt 12,8 prosenttia. Investointiaste on kotitalouksien investointien suhde käytettävissä olevaan tuloon. Suurin osa kotitalouksien investoinneista muodostuu asuntoinvestoinneista.

Kotitalouksien investoinnit pysyivät käytännössä lähes samalla tasolla kuin edellisellä neljänneksellä, mutta kun käytettävissä oleva tulo nousi, investointiaste laski edelliseen neljännekseen verrattuna.

Vuoden 2020 neljännellä vuosineljänneksellä kotitalouksien käytettävissä oleva tulo kasvoi käypähintaisesti 1,9 prosenttia eli vajaat 600 miljoonaa euroa edellisen vuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna. Käytettävissä olevan tulon tärkeimmät komponentit ovat tulopuolella saadut palkat, yrittäjä- ja omaisuustulot sekä saadut sosiaalietuudet.

Menoeristä suurimpia ovat maksetut verot ja sosiaaliturvamaksut.

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2020 neljännellä neljänneksellä saadut palkat ja yrittäjätulot pysyivät edellisen vuoden tasolla, saadut omaisuustulot kasvoivat hieman ja saadut sosiaalietuudet kasvoivat noin 600 miljoonalla eurolla vuodentakaisiin lukuihin verrattuna. Menopuolella taas maksetut verot vähentyivät vajaat 300 miljoonaa ja maksetut sosiaaliturvamaksut pienenivät vajaat 500 miljoonaa edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

LähiTapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro kommentoi säästämisastetta Twitterissä. Säästämisasteen nousu on hänen mielestään ”koronakriisin hopeareunus”. Säästämisasteen nousu tarjoaa kotitalouksille vahvempia pahan päivän puskureita.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös