Talouden trendit

JPMorganin Dimon arvioi talouden kulta-ajan kestävän ainakin vuoteen 2023

JPMorgan Chasen osakkeenomistajille vuosittain suunnatussa kirjeessä Harvardissa opiskellut ja yli 15 vuotta investointipankkia vetänyt Jamie Dimon arvioi, että pandemian aikana kertyneet ylimääräiset säästöt, rokoteohjelman tulokset sekä finanssipoliittinen ja kvantitatiivinen elvytys, saavat aikaan jopa pari vuotta kestävän kulutusjuhlan.

Osakemarkkinoiden hinnoittelu on Dimonin mielestä haastava, mutta perusteltu suhteessa vahvoihin talouskasvunäkymiin.  Dimon ei pelkää monien muiden sijoittajien tavoin inflaation kiihtymistä, vaan odottaa sen pysyvän maltillisena huolimatta vahvasta kysynnästä.

Pankkien näkökulmasta taloustilanne näyttäytyy niin ikään houkuttelevalle. Dimonin mukaan pankkien taloudellinen tilanne oli tosin jo vahva kriisin iskiessä vuonna 2020. Finanssitalot ovat kuitenkin onnistuneet kasvattamaan taloudellisia puskureitaan pandemian aikana ja toisaalta hyötyneet elvytyspaketeista. Amerikkalaiskuluttajien taloudellinen tilanne on keskimäärin parantunut viime vuodesta, sillä kotitalouksien velkaantuneisuus on koronarajoitusten aikaansaaman säästämisasteen nousun ansiosta laskenut matalimmalle tasolle 40 vuoteen.

Pankkisektorilla Dimon näkee kilpailuun liittyviä uhkia, jotka tarjoavat jalansijaa uusille toimijoille.  Erityisesti lainausliiketoiminnassa varjopankkien osuus tulee kasvamaan teknologian kehityksen ansiosta. Markkinoille tulee todennäköisesti kiihtyvällä tahdilla myös muita finanssialaan keskittyviä toimijoita, joiden kustannustehokkaat ja käyttäjäystävälliset ratkaisut haastavat perinteiset finanssitalot. Pankkien täytyy Dimonin mukaan olla aiempaa luovempia ja nopeampia liikkeissään. Uusiutuminen voi tapahtua sekä orgaanisesti että yritysostoin.

Vaikka talouskehitys näyttää valoisalta, pandemia on tuonut mukanaan monia varjopuolia kuten epätasa-arvoa. Kriisi on heikentänyt kansalaisten luottamusta valtion kykyyn ratkaista ongelmia. Tyytymättömyys ruokkii populismia, mikä vaikuttaa negatiivisesti talouskasvuun.  

JPMorgan Chasen ja muiden amerikkalaispankkien osakkeet ovat tällä hetkellä monien arvion mukaan houkuttelevia. Jyrkästi nouseva korkokäyrä, vahva riskisten sijoitusinstrumenttien tuottokehitys, elpyvä talouskasvu sekä sijoitustoiminnan trendikkyys, tukevat finanssisektorin toimijoiden liiketoiminnan kehitystä. Lisäksi finanssisektorin arvostustaso on houkutteleva suhteessa moniin muihin osakemarkkinoiden sektoreihin. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös