Asunnot ja kiinteistöt

Mökkikauppa nousemassa ennätyksellisen vilkkaaksi – markkinoilla havaittu uusi ilmiö

Poikkeusajat ovat rajoittaneet ihmisten matkustamista ulkomaille ja mökkeily kiinnostaa suomalaisia enemmän kuin aikoihin.

Loma-asuntojen kauppa on käynyt jo vuoden verran ennennäkemättömän vilkasta tahtia. Vuonna 2020 mökkikauppa kasvoi jopa lähes 40 prosenttia edellisvuodesta.

Sama trendi jatkuu. Mökkikaupasta ennustetaan erittäin vilkasta kevättä ja hintojen nousua. Tosin koronarajoitukset aiheuttaisivat viivettä kauppoihin.

Suomen Kiinteistönvälittäjien markkinakyselyn perusteella on selvästi nähtävissä, että ensisijaisesti etsitään mökkiä kaikilla mukavuuksilla, veden äärellä ja teitten päässä, sekä lähellä omaa asuinaluetta. Myös mahdollisuus ympärivuotisen käyttöön on tärkeä kriteeri mökkiä valitessa.

”Viime vuonna moni mökkiä etsinyt ei löytänyt halumaansa joten tänä keväänä ostajia odotetaan olevan liikkeellä paljon”, toteaa SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Vapaa-ajan asuntoja etsitään maaseudun ja pikkupaikkakuntien lisäksi myös suuremmista kaupungeista, kuten Turusta ja Helsingistä, kertoo kiinteistövälitysyhtiö Solid House tiedotteessaan.

”Moni vapaa-ajan asunnosta kiinnostunut jäi viime kesänä ilman omaa paikkaansa, kun innokkaita ostajia oli enemmän kuin myytäviä kohteita. Nämä viime vuonna tyhjin käsin jääneet ihmiset ovat nyt liikkeellä jo heti keväällä”, kertoo Solid House Oy LKV:n toimitusjohtaja Leena Tuijula.

Jos siis olet harkinnut laittavasi oman mökkisi myyntiin, niin se kannattaa tehdä jo nyt. Moni kesämökkeilystä haaveileva suomalainen haluaa aloittaa mökkikauden heti säiden muututtua keväisemmiksi.

”Välittäjämme ovat alkaneet jo käydä arviointikäynneillä. Kysyntää kesämökeistä on vielä enemmän kuin tarjontaa ja mökkejä kyseltiin meiltä poikkeuksellisesti jo talvella”, Tuijula kertoo.

Kevätkaudelle mökkikauppaan ennustetaan jopa kymmenen prosentin kasvua viime vuoteen nähden, vaikka viime vuonnakin mökkikauppa kasvoi peräti 40 prosenttia edellisvuodesta.

Kiinnostuneita ostajia löytyy niin sisämaan mökeille, saari- ja merenrantamökeille kuin täyden varustelun arvokohteille. Arvioidaan, että hinnoissa tulee olemaan tänä keväänä ja kesänä keskimäärin noin viiden prosentin kasvu edelliseen vuoteen nähden.

Perinteinen kesämökin käsite on murroksessa ja oman saaren ja yksityisyyden rinnalla myös yhteisöllisempi vapaa-ajan asuminen kasvattaa suosiotaan.

”Uusi kiinnostava ilmiö on se, että yhä useampi haluaa vapaa-ajan asunnon kaupungista. Meillä on asiakkaita, jotka ovat hyvin kiinnostuneita esimerkiksi pienistä Helsingin ja Turun keskusta-asunnoista ”kesämökkeinä””, Tuijula sanoo.

Hän toteaa hyvien palveluverkkojen läheisyydessä olevien kulttuurikaupunkien pikkuasuntojen ja mökkikeskittymien olevan usein myös hinnoiltaan omalla rannalla varustettuja merenrantakohteita saavutettavampia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös